uskoplje

06.10.2009., utorak

Uskoplje - vrata srednje Bosne

Svjedočenje Zrinka Tokića na sudu u Haagu


Bivši zapovjednik HVO u Uskoplju Zrinko Tokić zajednički je svjedok obrane generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića, kojima se zajedno sa još četvoricom bivših čelnika hercegbosanskih Hrvata sudi za zločine HVO tokom hrvatsko-muslimanskog sukoba u BiH.
Po optužnici, sukobi u Uskoplju počeli su 12. siječnja 1993. godine (uistinu dan ranije, 11.1.- op.a.). Umjesto pokušaja da se sukobi smire HVO je, prema optužnici, 16. siječnja uputio ultimatum Armiji BiH da se u roku od 24 sata povuče sa tog područja. Nakon što je Armija BiH odbila da to učini HVO je, prema optužnici, iz teškog topništva napao dijelove grada koji su bili nastanjeni muslimanskim stanovništvom kao i nekoliko okolnih sela, uključujući Hrasnicu, Dušu, Uzričje i Ždrimce.
Svjedok je u vrijeme tih događaja zapovijedao brigadom HVO "Ante Starčević" i bio je aktivno uključen u pregovore sa Armijom BiH u Uskoplju, gradu koji je, po njegovim riječima, "vrata srednje Bosne". Odgovarajući na Praljkova pitanja on je potvrdio tezu optuženog o "aktivnoj obrani" HVO u tom gradu navodeći da su pripadnici Armije BiH krajem 1992. utvrdili svoje položaje oko grada i okrenuli oružje prema HVO umjesto prema zajedničkom neprijatelju, odnosno VRS.
Odgovarajući na pitanja Petkovićeve zastupnice Vesne Alaburić, Tokić je rekao da HVO nije protjerivao nego, naprotiv, "ohrabrivao" muslimansko stanovništvo da ostane u svojim domovima "uz pune garancije sigurnosti". Oni koji nisu željeli ostati, po njegovim riječima, otišli su isključivo svojoj voljom. On je, također, rekao da je HVO uložio velike napore da smiri sukobe te da je u pregovore sa Armijom BiH "uključio" i pripadnike mirovnih snaga UN na tom području.
Prema ranijem iskazu svjedoka optužbe Fahrudina Agića, bivšeg zapovjednika 317. brdske brigade Armije BiH u Uskoplju, HVO je već od sredine 1992. godine gomilao snage u Uskoplju i pripremao se za oružano zauzimanje grada kroz koji je prolazilo sve što je tada ulazilo u BiH. Britanski obavještajac Andrew Williams je u svom iskazu, također za optužbu, svjedočio o napadima HVO na sela oko Uskoplja, koja su najprije bila nasumično granatirana, a potom bi u njih ulazilo pješaštvo koje je palilo i pljačkalo muslimanske kuće. O tretmanu HVO prema civilima su svjedočile i same žrtve.
(sense-agency)
- 23:45 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Opis bloga

Linkovi

Lektira