uskoplje

20.06.2007., srijeda

Uskoplje - sporna općina između hrvatske i bošnjačke federalne jedinice?

Paralelno s pregovorima i razgovorima o ustavnim promjenama, pojavili su se i prijedlozi teritorijalnog razgraničenja buduće - dakako, ako takva bude - federalne BiH. Ta činjenica, osim što govori o našem "mejničkom" mentalitetu, izaziva i veliki interes javnosti, znatno veći od onog kojeg izaziva razgovor o onim doista suštinskim ustavnim promjenama koje se predlažu i koje bi svakako trebalo sprovesti. Novinari www.bljesak.ba analiziraju moguće granice buduće hrvatske federalne jedinice, a u svojoj analizi, naravno, ne zaobilaze ni Uskoplje:


Pregovori o ustavnim promjenama morali bi se odnositi i na teritorijalni preustroj Bosne i Hercegovine - jednoglasno se slažu sve hrvatske stranke u BiH, znanstvene i kulturne institucije s hrvatskim predznakom te katolička Crkva. Među relevantnim hrvatskim političkim strankama: oba HDZ-a, pravašima, NHI-u, HSS-u, demokršćanskim strankama... postoji konsenzus i o federalizaciji BiH, a niti jedna od njih ne odbacuje mogućnost uspostave hrvatske federalne jedinice u sklopu Bosne i Hercegovine, koja bi imala višenacionalni karakter. Dakako sve te stranke odbacuju Dodikov prijedlog da se hrvatska i bošnjačka federalne jedinice protežu isključivo na prostoru današnje Federacije, dok bi RS u teritorijalnom smislu ostala netaknuta.
No osnovni problem pri mogućoj uspostavi hrvatske federalne jedinice svakako će biti teritorijalno „razgraničenje“ s ostale dvije federalne jedinice,
pišu autori, te dodaju da je sporna općina u razgraničenju s bošnjačkom federalnom jedinicom, pored Mostara, Viteza, Jajca i Novog Travnika, i Uskoplje, u kojemu bi se, prema mišljenju autora, mogli pojaviti problemi budući da je Uskoplje općina koja je tijekom bošnjačko-hrvatskoga sukoba doživjela velika stradanja.
Tu bi rješenje moglo biti ono koje se zateklo potpisivanjem Washingtonskog sporazuma, kao što je to slučaj i s općinama Kiseljak, Kreševo, Vitez, Novi Travnik i Busovača, Žepče, Usora i Jajce...
Više...



- 22:15 - Komentari (29) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Opis bloga

Linkovi

Lektira