uskoplje

31.10.2006., utorak

Muamer Trkić svjedočio o događanjima u selu Ždrimci

Tužiteljstvo nastavlja izvoditi dokaze u prilog svojoj tezi o napadu HVO-a na sela u području Uskoplja u siječnju 1993. godine...


Muamer Trkić iz Ždrimaca, koji je u siječnju 1993. godine imao 16 godina, svjedočio je na suđenju šestorici bivših čelnika HZ Herceg - Bosne. Ždrimci su napadnuti 18. siječnja 1993. godine, rekao je Trkić, te je dodao kako je selo najprije granatirano, a potom su u njega ušli pripadnici HVO-a, koji su, kazao je dalje Trkić, istjerivali žitelje iz kuća i skloništa.
Trkić je zajedno s još oko 40 muškaraca zatvoren u jednu garažu u kojoj je bio zatočen 11 dana. Vojnici koji su ih zarobili, potvrdio je, imali su maskirne odore i oznake HVO na rukavu. Nakon dva dana naloženo mu je da ode do sela Vrse, udaljenog oko kilometar i pol, i obavjesti mještane o svemu što se dogodilo u Ždrimcima kako bi, kako je rekao, "shvatili da im je bolje predati se".
Umjesto u Vrse, Trkić je otišao do svoje kuće gdje je zatekao majku i sestru s opekotinama na rukama, zadobijenim prilikom gašenja kuće i štale koje je HVO zapalio. Trkić se zatim vratio u garažu, gdje su pripadnici HVO premlaćivali i maltretirali neke od zatočenika. Njih petnaestak je ubrzo odvedeno iz garaže i autobusima prebačeno, kako je kasnije saznao, u Prozor.
Trkić je garažu privremeno napustio i drugi put kada se kao dragovoljac prijavio "da u selu pokopa dva tijela". Idija Trkić bio je ubijen "metkom u sred čela", dok je druga žrtva koju je pokopao, Ahmo Ćatić, imao više prostrijelnih rana na tijelu. Svjedok, međutim, nije mogao reći tko je i kada ubio tu dvojicu mještana.
U unakrsnom ispitivanju, Trkić je potvrdno odgovorio na sugestiju branitelja da je dio muškaraca u selu bio naoružan, uključujući i njegovog oca koji je kupio pušku M-48, kao i da je jedna grupa od dvadesetak muškaraca napustila Ždrimce uoči napada.
Tužiteljstvo je Trkićevim svjedočenjem nastavilo izvođenje dokaza o zločinima, koje su prema optužnic,i pripadnici HVO počinili u Uskoplju i okolnim selima tijekom sukoba u siječnju 1993.godine.
Novi svjedok optužbe na suđenju Jadranku Prliću, Milivoju Petkoviću, Brunu Stojiću, Slobodanu Praljku, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću je, vjerovali ili ne, Fahrudin Agić, tadašnji zapovjednik Armije BiH. Njegovo svjedočenje će, kako je najavljeno, trajati do kraja tjedna.

- 22:45 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Opis bloga

Linkovi

Lektira