uskoplje

27.10.2006., petak

Ponovo začuđujuće netočnosti u iskazima svjedokinja tužiteljstva

Svjedočenje Senade Bašić iz Uzričja i zaštićene svjedokinje BX iz Hrasnice o zločinima koji su navodno, prema tvrdnji tužitelja, počinjeni početkom 1993. godine, prilikom sukoba oko tih sela...


Skraćeni radni tjedan na suđenju šestorici političkih i vojnih čelnika HZ Herceg Bosne počela je svedočenjem svjedoka tužiteljstva o događajima na području Uskoplja početkom 1993. godine.
Britanski obavještajac Andrew Williams u svom je svedočenju proteklog tjedna, svjedočio o, kako tvrdi, napadima HVO na sela Bistrica, Uzričje, Duša, Ždrimci i Hrasnica. On je, kao svjedok tužiteljstva naravno potvrdio i tezu tužiteljstva da je glavni krivac za sukobe na području Uskoplja u siječnju 1993. godine HVO.
Senada Bašić i zaštićena svedokinja BX opisale su, kako kažu, napade HVO-a na sela Hrasnica odnosno Uzričje, gde su živjele u siječnju 1993. godine.
Granatiranje Hrasnice počelo je, kako tvrdi zaštićena svjedokinja BX, 5. siječnja i trajalo sedam dana (dakako, ova tvrdnja ne odgovara istini. 5. siječnja na području Uskoplja nije bilo nikakvih bojnih djelovanja - kao početak sukoba označava se 11. siječnja u 17.00 sati, kada su muslimanske snage ispalile tri granate na hrvatski dio grada, te istovremeno, započele hapšenja nemuslimana na brojnim punktovima postavljenim na brojnim prometnicama. Slijedom rečenog vojnici HVO-a Hrasnicu nisu zauzeli 12. nego tek 18. siječnja, kada i brdo Strmicu, na kojemu se nalazi TV odašiljač - op.a.) Vojnici HVO su nakon toga ušli u selo, svjedočila je dalje BX, istjerali mještane (svjedokinja ne spominje vojnike Armije BiH - a u Hrasnici su uhićeni i muslimanski vojnici iz Bugojna, Jajca, Prusca i dr. mjesta- op.a.) iz njihovih kuća koje su zatim opljačkali i zapalili. Svjedokinja je zarobljena sa još 150 žitelja Hrasnice i zatočena u jednoj kući na obodu sela. Prethodno su, prema njenim rečima, muškarci (vojnici ??? - op.a.) odvojeni od žena, djece i starijih, te odvedeni u Prozor. Budući da joj je bilo dozvoljeno da odlazi u selo po hranu svjedokinja je, tvrdi, vidjela kako su pripadnici HVO-a iz napuštenih kuća odnosili kućne aparate i namještaj.
Oslobođena je zajedno sa ostalim civilima tri tjedna kasnije.
Slično se, prema svjedočenju Senade Bašić, dogodilo i u selu Uzričje koje je granatirano od 11. do 13. siječnja 1993. godine. Nakon pet dana, koje je svedokinja sa još pedesetak meštana provele u jednoj "zemunici" (svjedokinja ne objašnjava otkud zemunica, a i rovovi i tranšeje u Uzričju i to "okrenuti" prema Hrvatima i pripremljeni mnogo prije početka sukoba, ako se muslimanske snage, pa i onaj njihov dio koji se nalazio u Uzričju, nije pripremao za sukob protiv Hrvata. Valja napomenuti da ni u jednom hrvatskom selu, ni naselju nisu zatečene nikakve slične inžinjerijske utvrde! - op.a.) vojnici HVO su ušli u Uzričje i pljačkali i palili kuće iz kojih su istjerali civile (ponovo, nedosljednost oko vremena u kojemu su se događaji o kojima se govori dogodili. Uzričje su, naime, pripadnici HVO-a zauzeli 19. siječnja, dan nakon što je palo čvrsto uporište muslimanskih snaga TV odašiljač na brdu Strmica - op.a.). Svjedokinja je u zatočeništvu provela desetak dana, tijekom kojih je ispitivana o ubojstvu jednog pripadnika HVO i primoravana da "čitav dan provede na hladnoći."
Obje svedokinje opisale su kako su odore pripadnika HVO-a, koji su ušli u njihova sela bile "kamuflažne ili crne", te da su im lica bila obojena "nekom crnom bojom". Obrana je, međutim, sugerirala da se svjedokinje nisu osobno uvjerile da su napadači zaista bili pripadnici HVO, ali su one tvrdile da su vojnici na rukavima svojih odora imali oznake HVO-a. Branitelji su, također, zamjerali tužitelju i svedokinjama što su napadače često nazivale "ustašama", ali im je Senada Bašić odgovorila da su se "oni sami predstavljali kao ustaše."
Iz šturih agencijskih izvješća nije nam poznato je li obrana inzistirala na izuzetnoj vojnoj važnosti Hrasnice i Uzričja u to vrijeme, kada se Uskoplje praktično nalazilo u potpunoj blokadi (iz Uskoplja je bilo moguće izići samo izuzetno lošim putem preko Podova, a i ta veza je bila ugrožena naporima muslimanskih snaga da uvežu snage na pravcu gornji dio grada - Uzričje - Duša - Kute, te na taj način Uskoplje potpuno stave u okruženje. Također, iz Hrasnice muslimanske snage gotovo potpuno su kontrolirale jedinu vezu Pavić Polja i Ričice (i dalje Bugojna) s Uskopljem, a namjera muslimanskih snaga bila je presjecanje i te, jedine preostale komunikacije. O tome svjedoče brojni napadi muslimanskih snaga koji su iz pravca Hrasnice, prije njenog zauzeća, te Grnice i Duratbegova Dolca izvršeni na Pavić Polje i rečenu komunikaciju: 13.1.1993 u 00.30 sati, te istoga dana u popodnevnim satima (u isto vrijeme zauzeti i etnički očišćeni Lužani), 14.1. u 5.20 sati, 15.1., također u jutarnjim satima izvršen jak topnički napad itd. itd..
Suđenje je nastavljeno saslušavanjem svjedoka tužiteljstva, a "predmet interesa" i dalje je - pogađate - Uskoplje.



- 00:45 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Opis bloga

Linkovi

Lektira