uskoplje

20.10.2006., petak

"Sami su sebe zvali ustašama"

Na suđenju šestorici optuženih bosanskohercegovačkih Hrvata svjedočio je mještanin sela Hrasnica kod Uskoplja, koje su postrojbe HVO u zauzele u siječnju 1993. godine. Svjedočenje je većim dijelom bilo zatvoreno za javnost.


Suđenje šestorici bivših čelnika HZ Herceg Bosne nastavljeno je svjedočenjem zaštićenog svjedoka tužiteljstva, čiji se iskaz najvećim dijelom, odvijao na sjednicama zatvorenim za javnost. Riječ je o stanovniku sela Hrasnice. O borbama u ovome selu već je ranije svjedočio britanski obavještajac Andrew Williams (v. nekoliko postova niže). Prema zapisima njegove pukovnije HVO je u Hrasnici u siječnju 1993. godine vršio etničko čišćenje nad Muslimanima.
Svjedok je potvrdio svoje ranije izjave dane istražiteljima Haškog tribunala da je u trenutku kada su postrojbe HVO zauzele selo Hrasnica zarobljen zajedno sa još četrdesetak drugih seljana, među kojima se nalazilo i nekoliko pripadnika Armije BiH. HVO mu je odbio pružiti liječničku pomoć iako je, kako je zapisano u ranijoj izjavi svjedoka, skoro na smrt iskrvario. Ona mu je pružena tek nekoliko sati kasnije, po dolasku u selo Trnovača, također pod kontrolom HVO-a.
Obranu je u unakrsnom ispitivanju zanimalo zašto je svjedok u nekoliko navrata u ranijim izjavama vojnike HVO nazivao ustašama. Svjedok je odgovorio da su oni sami sebe tako nazivali dok su sa položaja oko sela prije napada dovikivali da će Hrasnica uskoro biti njihova i da tada u selu neće ostati nijedan živ Musliman.
Svjedok je na inzistiranje obrane da opiše razliku između Hrvatskih oružanih snaga (HOS) i HVO rekao da bi se ona, po njemu, ogledala u tome što je HVO bio regularna a HOS paravojna formacija. Braniteljica Milivoja Petkovića Vesna Alaburić se složila sa svjedokom rekavši da je i HVO smatrao da je HOS bio paravojna formacija i da su "hosovci" bili bliski onome što se nazivalo "ustašama", što svjedok nije prokomentirao.
Suđenje bivšim čelnicima HZ Herceg Bosne Jadranku Prliću, Milivoju Petkoviću, Slobodanu Praljku, Valentinu Ćoriću, Berislavu Pušiću i Bruni Stojiću nastavljeno je izvođenjem novog zaštićenog svjedoka tužiteljstva.

- 22:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Opis bloga

Linkovi

Lektira