uskoplje

07.03.2006., utorak

HDZ: Ima li smisla sudjelovati u radu Općinskog vijeća?

Priopćenje OO HDZ Uskoplja


Na posljednjoj, šestoj sjednici Općinskog vijeća općine G. Vakuf – Uskoplje, na kojoj se bez prethodnog političkog dogovora partnera u vlasti ( HDZ i SDA ) i suprotno traženju vijećnika hrvatskog naroda između ostalog raspravljalo i odlučivalo o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja zajedničkog Doma zdravlja G. Vakuf-Uskoplje, bošnjački vijećnici su još jedanput potvrdili kontinuirano nepoštivanje načela o odgovarajućoj nacionalnoj zastupljenosti naroda u općinskim tijelima vlasti i javnim ustanovama općine G. Vakuf – Uskoplje.
Naime, hrvatski vijećnici, obrazlažući razloge zbog kojih v. d. ravnatelja Doma zdravlja treba biti imenovan iz reda hrvatskog naroda, pozivali su se između ostalog i na Ustav i Ustavom zajamčenu srazmjernu nacionalnu zastupljenost kod imenovanja osoba na rukovodeće pozicije na razini općine, upozoravali na činjenicu da je od ukupnog broja imenovanih dužnosnika u općini G. Vakuf-Uskoplje njih 70% imenovano iz bošnjačkog naroda i da je takav odnos za hrvatske vijećnike, i ne samo vijećnike, neprihvatljiv i dalje neodrživ, i tražili da navedeni odnosi odražavaju proporcionalni nacionalni odnos stanovništva sukladno popisu stanovništva iz 1991. godine, odnosno 43% Hrvati i 56% Bošnjaci.
Bošnjački vijećnici, koji su članovi različitih političkih stranaka – SDA, SBiH, SDP, itd., i koji u Općinskom vijeću imaju natpolovičnu većinu , i koji ne misle o različitom političkom miljeu, preglasavanjem i majorizirajući hrvatske vijećnike za svoj narod osiguravaju poziciju (pravo) više, osjećaju se zadovoljno i pobjednicima.
Hrvatski vijećnici, rezignirani i zabrinuti poslije navedene sjednice pitaju se, ima li smisla sudjelovati u radu Općinskog vijeća, ako će osnovni princip rada Općinskog vijeća biti većinsko i nacionalno odlučivanje.
Način odlučivanja u Općinskom vijeću i u svim drugim tijelima i ustanovama gdje su Hrvati u manjini anticipira budući položaj Hrvata u G. Vakufu – Uskoplju, ekonomski i kulturološki razvoj ove općine, i to je ono što zabrinjava.
Zabrinjava što takvo odlučivanje šalje jasnu poruku svim budućim integracijskim procesima.
Kako dalje, što je rješenje?
U općini u kojoj je više od 60% radno sposobnog stanovništva neuposleno, u kojoj je značajan broj osoba u socijalnoj potrebi, u kojoj komunalna infrastruktura ni izdaleka ne zadovoljava potrebe građana i koja nije niti će skoro biti prioritet bilo koje vladajuće strukture u F BiH i BiH, u najvećoj mjeri treba tražiti izlaz i rješenje kroz suradnju lokalnih hrvatsko-bošnjačkih snaga koje mogu i moraju sukladno pozitivnim demokratsko-civilizacijskim vrijednostima, ravnopravno i u duhu tolerancije, uvažavanja i otvorenosti, zajedno raditi za i na korist svih stanovnika općine G. Vakuf – Uskoplje .
Načelo općega dobra neka bude temeljni kriterij rada svake političke stranke, Općinskog vijeća, Načelnika.
Dijalog, argumenti i međunacionalna tolerancija su pretpostavke razvoja, ili nemamo budućnosti.
- 09:00 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Opis bloga

Linkovi

Lektira