uskoplje

14.08.2005., nedjelja

Registracija oružja

Nezakonito posjedovanje oružja veliki je problem kojega institucije vlasti nastoje riješiti, između ostaloga, i izmjenama odgovarajućih Zakona kojima se omogućava legalizacija takvoga oružja. Na posljednje izmjene Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i streljiva upozorava i Policija u svom priopćenju za javnost u kojemu poziva sve građane koji imaju neprijavljeno oružje da iskoriste mogućnosti koju im pružaju ove izmjene. Evo priopćenja u cijelosti:
Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i streljiva (“SNSBK” broj 8/05) izmjenjen je u potpunosti članak 67. Zakona. Ovom izmjenom omogućuje se registracija oružja bez porijekla u vremenskom periodu od godinu dana od dana stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona.
Cilj izmjene i dopuna Zakona je omogućavanje registracije oružja koje se drži bez oružnog lista za držanje i nošenje oružja, a koje se po ovom Zakonu može držati i nositi.
Sve osobe koje drže oružje koje se po ovom Zakonu može registrirati, a za koje ne mogu dokazati porijeklo mogu, pozivajući se na članak 67. Zakona, podnijeti policijskoj stanici prema mjestu prebivališta, zahtjev za registraciju takvog oružja.
Uz zahtjev za registraciju prilaže se i oružje koje se želi registrirati. Osoba koja registrira predmetno oružje dužna je priložiti i dokaze da ispunjava propisane uvjete za držanje i nošenje oružja (članak 20. Zakona). Za predano oružje izdaje se potvrda, a oružje se čuva u policijskoj stanici do okončanja postupka. Ukoliko osoba ispunjava uvjete propisane Zakonom, a za predmetnim oružjem se ne traga, donosi se Rješenje kojim se odobrava registracija oružja.
Ukoliko osoba ne ispunjava uvjete propisane Zakonom ili ukoliko je za oružjem već raspisana potraga, donosi se Rješenje kojim se odbija zahtjev za registraciju oružja, a predmetno oružje oduzima se bez naknade u skladu sa člankom 49. Zakona. Protiv osoba od kojih se oduzima oružje neće se voditi prekršajni postupak, tj, neće se sankcionirati zbog posjedovanja takvog oružja.
Osobama kojima se odobri registracija oružja po članku 67. Zakona, izdaje se oružni list za držanje i nošenje oružja. U oružni list u rubriku “BILJEŠKE” upisuje se klauzula “Zabrana otuđenja oružja u roku od 3 godine”. Ukoliko se za predmetno oružje pronađe vlasnik u roku od 3 godine od dana izdavanja oružnog lista, donosi se Rješenje kojim se predmetno oružje oduzima bez naknade i vraća dokazanom vlasniku. Nakon proteka tri godine neće se pokretati postupak za oduzimanje oružja bez obzira na eventualno dokazivanje vlasništva nad oružjem.
Protiv osoba koja registriraju oružje bez porijekla neće se voditi prekršajni postupak.
Za sve dodatne informacije zainteresirani građani mogu se obratiti referentima za oružje u policijskim stanicama koji će im dati detaljne upute u svezi s primjenom članka 67. Zakona, kojim se omogućava izneseni način registracije oružja.


- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< kolovoz, 2005 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Opis bloga

Linkovi

Lektira