uskoplje

03.02.2005., četvrtak

Uskopaljski abecedarij (12): T kao Tito

Jedni kažu da je volio ljude, no, u Uskoplje je dolazio uglavnom zbog životinja, pa je “zakletva Titu” ovdje dobila svoju voljičku inačicu: “Druže Tito dok je nas bit će i medvida”. Tito je na području Uskoplja lovio u Bistričkoj Rici i na Raduši, a u susjednom Bugojnu imao je i svoju vilu u Koprivnici gdje je, prije njega, lovio i princ Ferdinand.
Nekoliko dana prije nego što bi, obično iz Bugojna, trebao ići u Bistričku Riku ili Radušu, uskopaljska naselja kroz koja je trebao proći okupiralo bi njegovo brojno osiguranje, a na dan prolaska u školama ne bi bilo nastave, nego bi djeca već ranim jutrom bila postrojavana uz cestu kojom bi trebao proći, a potom ga, satima, čekala i čekala. Kad bi on napokon prošao, djeca bi tek nazirala kako im iz crnog mercedesa odmahuje omlohavjela rukavica, no, svejedno, tih par zamaha ostavljalo je izuzetno duboke utiske na ustreptala dječja srca, pa su se ona odmah po povratku u učionice hvatala olovke i u uredne bilježnice izlijevala prave bujice nadirućih, naglo pobuđenih emocija. I tako, kroz školsku godinu pet-šest puta.
Kad je umro prekinuo je emisiju Sport i glazba. I, naravno, sve utakmice, što je očit dokaz da se najdirektnije bavio namještaljkama, no, ima ih koji ni danas ne dozvoljavaju da bilo tko posumnja u regularnost prvenstva.
Budući da se znalo da će umrijeti (samo se to nije smjelo ni pomisliti) u uskopaljskoj općini danima prije, ali i poslije njegove smrti, patrolirale su multietničke, bratstvojedinstvujuće seoske straže naoružane papovkama s obvezno isukanim bajunetama (da bi se još više potencirala ozbiljnost situacije).
Neposredno nakon njegove smrti djeca su se klela njime. Nisam Tita mi, govorila su, ali se veoma brzo na tu zakletvu počelo odgovarati još omiljenijom psovkom: Jebo te Tito.
Od tada pa sve do rata, Tito se više nije pojavljivao u Uskoplju. U ratu se nakratko prikazao u Radio Uskoplju, kojemu je za emisiju Santa Mahala dao opsežan intervju, dijelovi kojega su emitirani i na Radio Splitu i još nekim radio postajama. Tito se u njemu predstavio kao okorjeli zajebant, koji je svojim izjavama još više posvadio dva uskopaljska naroda. Poslije se iskomercijalizirao, počeo snimati filmove za široke narodne mase, iznova zapalio nekoliko senilnih staraca i još k tome, zaveo nekoliko maloljetnica (i maloljetnika), pa na vrhuncu popularnosti ponovo nestao, tako da danas jedva više itko sa sigurnošću zna je li ga uopće bilo ili nije.
A medvjeda, dok je nas, još uvijek ima…
- 08:00 - Komentari (34) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2005 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Opis bloga

Linkovi

Lektira