Keške
U predbožićne dane, kada se traži pšenica, ćuskija, stupica i pivac "za ubit" u Uskoplju se često čuje: Pa di će Božić bez kešketa... Keške je zimsko jelo koje se u Uskoplju pravi isključivo za Božić. Pomno očišćena pšenica ćuskijom se istuče u drvenoj stupici, a potom se takva pšenica kuha. Na kraju se u pšenicu umiješa skuhano, iskomadano meso kokoši ili, još češće, pijetla. Nerijetko, pijetao je tovljen tijekom cijele godine da bi ga se za Božić "ubilo u keške". "Ubiti u keške" izraz je koji je nadišao svoje prvotno značenje, pa se u Uskoplju u svakodnevnom govoru katkad može čuti: Nisi za drugo nego za ubiti u keške... |
< | prosinac, 2004 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |