uskoplje

01.12.2004., srijeda

Uskopaljski abecedarij: B kao božićnjaci


Bliži se Božić. Već smo duboko u prvom tjednu došašća. Zapaljena je prva svijeća na adventskom vijencu, pšenica je pripremljena i čeka sv. Luciju da se posije, trgovine su već odavno okićene, s polica nas gledaju sv. Nikola i Krampus, djeca odbrojavaju dane do njihova dolaska... ugođaj Božića polako, ali sigurno prodire u gotovo svaki dio našega života.
U ovakvu vremenu, misli lete i sve češće se zaustavljaju na lijepim, toplim sjećanjima iz djetinjstva, na doživljaju očića i materica, na zornicama i svečanim nedjeljama došašća...
No, ja sam se prisjetio božićnjaka.
Ne, nisu to neki slasni božićni kolači, niti neki izmišljeni likovi iz bajki. Stvar je mnogo prozaičnija. U žargonu, naime, božićnjacima nazivamo ljude, odnosno djecu rođenu u drugoj polovici rujna i u listopadu, a takve je djece u Uskoplju, i ne samo u Uskoplju, navodno, bilo i još uvijek ima, srazmjerno mnogo. A zašto, onda, božićnjaci, pitat ćete se, ako su rođeni u rujnu i listopadu. Pa zato što je riječ o djeci začetoj oko Božića, dakle u vrijeme, kada su im očevi, najčešće gastarbajteri, jedino i dolazili kućama, te, nakon blagdana, obično i ostajali na «urlapu».
Takva djeca bi, dakle, jednoga Božića bila začeta, a drugoga bi ih po prvi put, kao bebe od par mjeseci, vidjeli njihovi očevi, koji su im donosili blještave darove iz tada mitske Njemačke: čokoladu i druge čudne i slasne slatkiše, razno voće, osobito banane, odjeću, pa onda kavu, deterdžent... sve ono čega u Uskoplju i bivšoj državi nije bilo prije petnaest-dvadeset godina.

Božićnjaci? Ne, nisu to neki izmišljeni likovi iz bajke...

- 08:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2004 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Opis bloga

Linkovi

Lektira