**UMIROVLJENICI..sta sada?

12.09.2005., ponedjeljak

Dokumenti...


Svaka zemlja ima svoje zakone koji se i u samoj drzavi razlikuju jedne od druge, neki zakoni su federalni dok ima i zakona koji obuhvacaju i lokalni state.

Ali uglavnom ako se znade sta treba nadju se zakoni i potrebe preko interneta ili odredjene ustanove ili silicitora /odvjetnika….i oprez nikada ne radite nesto ako niste sigurni u to, radije platite, ponekada dokumentacija se moze kupiti “napravi sam”, ali treba je dobro prouciti i razumjeti., i treba biti svjedocena od odredjene osobe.

Kao prvo predlozio bi svima ako vec niste organizirani , a pogotovo ako ste jos mladi, sacuvajte sve potrebne dokumente, pod tim mislim krsni list svoj ,isto je veoma dobro ako mozete imati krsni list od majke i oca kao i njihov vjencani list, isto tako i za suprugu ili sa kome zivite, i najvaznije su dokumenti zaposljenja.

Skolske zavrsene svjedozbe/diplome od osmoljetke , srednje skole , zanatski ili majstorsku potvrdu , za ostale koji su zavrsili univerzitet isto tako sve sta se odnosi univerzita.
Najbolje je imati sve prevodjeno na jezik koji mislite da cete trebati , isto i napraviti kopije i isto ih potvrditi da su kopije od oridjinala.

Primjer ja sam trebao sve podatke od osmoljetke, zanata, majstorske /tehnicke skole,radnu knjizicu i podatke kada sam dosao u Australiji i broj aviona isto kao i broj ulazne vise izdane u Wienna/Becu ….i gdje su ti podaci bili?

Na dobrom starom crvenom pasosu ondasnje SFRJ…ne nisam ga bacio, nista sa nestalgijom, nego sa znanjem da cu trebati te podatke za sebe ,suprugu …isto i najstariji sin koji je rodjen u Zagrebu je bio ukljucen u te pasose.

Pasos kao pasos je bezvredan jer je izasao 1971 godine, a mi smo emigrirali 1969.
Ali do sada smo trebali sve te podatke , za drzavljanstvo, zaposljenje za mene, mirovinu isto kao i svake 4 godine za Australijski census , za datume i broj ulaza u Australiju.


- 15:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2005  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Opis starijih osoba, kakav zivot vode i sta ih ocekuje, razlicita smjestanja i briga isto kao i promjene u generacijama...i ostalo....teme ja o Iseljinicima ali i o hrvatskim umirovljenicima.,