**UMIROVLJENICI..sta sada?

16.08.2005., utorak

Starački dom!



Starački dom
to je tako već stoljećima. Surovost prema starima je, tvrde neki autori, dosegla vrhunac u 17. i 18. stoljeću. Takozvani moderni prezir staraca, piše Paul Tournier u knjizi simboličnog naziva Učimo starjeti zavisi od ubrzanog napretka: u statičkom društvu, koje je trajalo stoljećima, stari su bili čuvari prokušanog iskustva što su ga oni prenosili na mlade. A danas se tehnika razvija vrlo brzo i mladi su u tijeku s njezinim posljednjim usavršavanjem, pa nemaju što naučiti od staraca kojima je ona nepoznata. Što današnja omladina zamjera starima?

To još nije posve jasno, ali čini se, odgovara isti autor, da zamjeraju to što im se nudi civilizacija koja je bogata tehničkim ostvarenjima, a siromašna srcem i pravim međuljudskim kontaktom.
Stoga ne čudi što se mnoge stare osobe, izgubljene u vremenu i prostoru, odlučuju za starački dom.

To prije što je u njihovim zgradama sve manje njihovih vršnjaka s kojima mogu uz kavu ili čaj popričati o zdravlju, mirovini ili djeci koja su tamo negdje daleko, a sve više mladih koji ih optužuju da su sebična stvorenja koja razmišljaju samo o svojim drangulijama jer neće iz svog životnog prostora i koji ih katkad i ne primjećuju.
A u staračkim domovima, iako su isprva puni stranaca i sliče zatvorima, često se novostečeni prijatelji pretvaraju u nanovo otkrivenu obitelj. Ipak, dosta specijalista, bez obzira na to što se u staračkim domovima iz dana u dan bilježe napreci, kako u uređajima tako i u moralnoj klimi, sugerira da hospitalizaciju (smještanje stare osobe u dom) treba izbjegavati koliko je god moguće. Svako nasilno i nepripravljeno presađivanje osobe u poodmaklim godinama, piše Tournier, štetno je, često i smrtonosno. Kroz kakvu psihičku krizu prolaze svi oni koji ne žele u dom, najbolje svjedoče riječi bake s početka priče koja je, između ostalog, napisala: Dok sam u svom prostoru osjećam se ljudski, a dom mi se uvijek činio kao bolnica i ništa više. Ne vjerujem čak ni da bi me oni u domu zanemarili, vjerojatno bi jako cijenili to što bih učinila, ali ja se jednostavno na tako nešto ne mogu odlučiti.


- 03:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  kolovoz, 2005 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Opis starijih osoba, kakav zivot vode i sta ih ocekuje, razlicita smjestanja i briga isto kao i promjene u generacijama...i ostalo....teme ja o Iseljinicima ali i o hrvatskim umirovljenicima.,