TYCHE

srijeda, 30.04.2008.

Sapunica i kako s tim zivjeti - RESISTANCE IS FUTILE !

Svatko u zivotu ima svoju omiljenu sapunicu.

Tako je od pecine naovamo - svi vi koji sad s negodovanjem odmahujete glavama i MISLITE da se to ne odnosi na vas - poricete svoju ljudsku prirodu.

U svakom od nas cuci jedan stvor zeljan i gladan sapunice, samo je pitanje dokle kod nekih ide negiranje te jedne sasvim iskonske potrebe koje se ne moramo stidjeti.

Tu doduse ima nekoliko kategorija od kojih cu navesti dvije krajnje, usput hotimice zanemarujuci nijanse i fine prelive u ovom osebujnom umjetnickom izricaju - postoji sapunica koju gledam i one ostale kojima ne znam tocno imena, ali sam o njima cula, a prepricali su mi likove i fabulu otprilike.

Prvo cu ukratko o ovim drugima - kad je rijec o gledanju nekih sapunica koje su pravi nepatvoreni zagadivaci mentalne higijene, to mi se skladno dopunjava i nekako spada u istu kategoriju u koju i turbofolkotisosisarmuprobonisinarodnjacka vrsta umjetnosti na koju necu trositi previse rijeci jer je ne poznajem, pa nemam pravo o tom pisati - osim sto mogu iznijeti cinjenicu da mi se dlaka jezi niz kraljeznicu od muke kad cujem nesto takvo usput iz necijeg auta. Ali to je cisto osobna opaska, o ukusima se ne raspravlja i dobro je da smo svi razliciti, svijet bi inace bio jedno vrlo dosadno mjesto da smo svi isti. Tko voli nek izvoli, dopustam. Podalje od mene.

Stoga je receno u Svetom pismu - "Blago siromasnima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko...", tako da, iako to nigdje nije izrijekom potvrdeno, ipak smo svjedocima da su i u ta doba dok je Isus hodao zemljom takoder postojale sapunice i turbofolksrceminatridelacepascaselomimrukemikrvavenarodnjaci.
To se dobro slaze s onom: "Oce, oprosti im jer ne znaju sto cine." i tako se zapravo tumaci zasto ove dvije pojave - sapunice za retardirane i narodnjaci nisu iskorijenjeni gromom, vatrom i sumporom iz stecevina ljudske civilizacije.

Da bi se Covjecanstvo stavilo na Kusnju.

Ali da se osvrnem na vlastitu, intimno osobnu sklonost sapunicama.

Moja jedina i omiljena sapunica su STAR TREK.

U ovom postu necu pricati o stvarima koje svaki Trekkie ionako zna, pokazat cu par scena koje bi mogle biti zanimljive ljudima koji inace ne vole SF, ne gledaju ovu seriju i cak nisu upuceni u radnju i ne poznaju likove. Ostavite za sobom predrasude, moje dame i gospodo, svi koji ovamo ulazite i ne volite SF - i pokusajte ovo procitati i pogledati otvorenog uma cerek...Jer zabava je zajamcena !

Za one koji nisu skloni SF-u, a ipak citaju ovaj post cu ovdje sloziti jedan kolaz kojem NITKO ne moze odoljeti - odvojite vrijeme za gledanje clipova - u konacnici - imate i vi pravo na malo opustanje uz SAPUNICE !!!

Da bi se napravio dobar dodatak ovom postu i sazeto pojasnile neke stvari, ako zelite mozete procitati zanimljiv clanak koji se nalazi TU.

Nije to samo prizemna kraci/pipci/cudolista jeftina scenografija, jurnjava uokolo, napucavanje i brodovi koji ( !!! ) siste i gore u vakuumu - ima tu jos svasta zanimljivog.

U sredistu zbivanja u tri serijala je Starfleet flag ship - tehnoloski superioran svemirski brod "Enterprise", radnja se dogada u razlicitim stoljecima u buducnosti i naravno s vrlo razlicitim posadama. Nadalje, u jednom od serijala radnja se dogada na slicnom brodu imena "Voyager", a jedan serijal se dogada na svemirskoj stanici "Deep Space nine". Tu je fino obraden kompletan ne samo tehnicki i science napredak, nego je bogato predstavljen i drustveni, politicki i civilizacijski background - ukljucivo sa zapletima i zanimljivim likovima i njihovim osobnim pricama.

Koga zanima vise moze vidjeti NA NJIHOVOM SITEU Startrek.com, iako ima mnostvo stranica posvecenih ovoj tematici jer Star Trek je postao svojevrstan "pokret" s vlastitom filozofijom i poklonicima - klasika zanra o kojoj bi ipak cak i oni koji ne vole SF, kao i svatko tko drzi do svog vlastitog nivoa opce kulture i opceg obrazovanja trebao barem nesto malo znati.

Od malena sam se naljepila na SF - sjecam se nedjeljnih poslijepodneva i poboznog sjedenja pred crno-bijelim televizorom i gledanja prvih epizoda Zvjezdanih staza. Moji starci su uglavnom u to vrijeme dremuckali ili bili u setnji.

I tako, dosle su i posljedice - pisali smo zadacnicu iz hrvatsko-srpskog jezika s temom o liku s kojim bismo se mogli i htjeli identificirati. Vecina je pisala o Drugu Titu ili narodnim herojima ( u to doba je to bio prokusani recept za peticu ) - ja sam se na svoju vlastitu nevolju u desetoj godini htjela identificirati s - Mr. Spockom.

Ako uopce postoje oni koji ne znaju tko je on, kratko pojasnjenje - potomak Zemljanke i Vulkanca, rase koja je prva "otkrila" Zemlju i pomogla joj u pridruzivanju Federaciji planeta. Vulkanci su poznati po svojoj mudrosti, primjeni logike na sve sto se dogada u zivotu i susprezanju emocija kako bi postigli savrsenu ravnotezu tijela i uma.
Tradicionalni pozdrav im je : LIVE LONG AND PROSPER s karakteristicnom gestom mira uzdignute ruke s rasirenim prstima dva po dva sretan .



Usporediti se s Vulkancem siljatih usiju iz sumnjive serije kapitalisticke produkcije u to doba samoupravnog socijalizma nikako nije valjalo. Hajde, da sam bar htjela biti poput Zeljke Fattorini ili neke pjevacice ili glumice jos bi i proslo - to je palilo kad je bilo rijec o curicama - ALI - kakva budalastina u mojoj biljeznici ! Nikako nije valjalo. Ispalo je il' cu dobiti dva, ili drugo rjesenje - sutradan sam morala napisati novu ozbiljnu zadacnicu gdje sam se lukavo dosjetila jadu i identificirala s Valentinom Terjeskovom o kojoj sam zbilja citala sve cega sam se mogla docepati u ta vremena i kojoj sam se stvarno divila. Nije bilo bas idealno, ali proslo je, to je ipak nekako bilo na tragu tekovina revolucije. Uz nastavnicin uzdah i odmahivanje glavom s komentarom nek' se bolje spustim na zemlju inace nista od mene.

Moram doduse naglasiti - ta prva serija je imala svjetlije i malo manje inteligentne trenutke - doduse u ona vremena kad sam bila dijete sve mi je bilo potaman, docim sad kad gledam neke epizode toliko su mi glupe da ih nemam vise zivaca gledati ponovno - a neke je naprosto vrijeme pregazilo, pa su i tehnologija i cudovista obsolete. Kapetan Kirk je macho kojem nitko ne moze odoljeti i koji me je oduvijek pomalo iritirao, ima tamo i zivcani doktor koji je uvijek u pravu jer je neupitnih kvaliteta koji umalo podize mrtve, svemocni Skot inzinjer koji zavlaci karakteristicnim skotskim naglaskom - Laaad i isto cuda radi u strojarnici broda !
TU mozete vidjeti likove.

Da ne govorimo o muskosvinjskosovinistickim ispadima u scenariju gdje su mahom sve zene oskudno odjevene, naravno sve komadine, scenarij tu ne predvida neko posebno koristenje zenskog mozga ako ga se i ima, osim ako nisu zle vanzemaljke, a i takve uglavnom setaju zgodne batake, kolutaju ogromnim predivnim ocima i uzdisu cim vide nase junake i bacaju im se u zagrljaj. I osim sto vriste, cesto padnu i u nesvijest.

Slijede isjecci - za pocetak - Tribblesi - male predivne umiljate toplokrvne krznate zivotinjke koje umilno grgocu Gersvina i koje se radaju trudne, jedina im je svrha u zivotu da budu predivne i da se veselo kote brzinom svjetlosti i zatrpaju vam topli dom...







Ova s Tribblesima je bila toliko dobra da je dozivjela svoj djelomicni remake u kasnijoj "Deep Space 9" seriji Zvjezdanih staza.

Zakljucak : imam utisak da su s tim prvim originalnim serijalom okoncane djecje bolesti ove price i da je sve skupa postalo ozbiljniji projekt bez gluparanja, macizma, napucavanja i jurnjave - i bez ksenofobije i nadmoci Zemljana u svakoj situaciji.

Nakon njih su na red dosle "The Next Generation". Scenarij je bio tu bio nemjerljivo suvisliji i bolji i sve skupa tehnicki daleko dotjeranije, SCIENCE komponenta shvacena ozbiljnije, s jednom finom mjerom gdje je sve prosjecnom covjeku razumljivo.

Likove mozete vidjeti TU.

Kad je taj dio serijala isao, vise nisam bila dijete, nije mi palo na pamet ni sa kim se identificirati, ali da me netko pita, u ovoj seriji mi je karakter kojeg bi najradije povela doma bio - Lt. Cmdr. Data. Android i predivna osoba.



Tu se inace i prvi put javlja Borg...tehnoloski nadmocna rasa koja asimilira redom SVE rase u svemiru, cijele planete, dodaje njihova tijela i umove svojoj civilizaciji tipa kosnice ( bezumne radilice u kolektivu i kraljice koje upravljaju tim kolektivima ) i tezi savrsenstvu bez individualnosti - sve je jedan nadmocni umrezeni um koji je neranjiv i nedodirljiv. Opasni, prijetilo se tu cak i asimilacijom Zemlje, ali naposljetku ne i nepobjedivi - bar na kratke staze...



Ekipa koja se tu javlja je autoritativni, vrlo ozbiljni i vrlo sposobni kapetan Jean Luc Picard, prvi oficir Riker koji je "quite a ladies man" i u slobodno vrijeme lovi sve sto se odaziva na ONA, brodski psiholog Diana Troy koja ima oca Zemljanina i majku Betazoida i koja je empat i dijelom telepat, dvije doktorice koje ce se izmijeniti u ulogama i obje zanimljive, Klingon Worf o kojem ce kasnije biti rijeci ...
Medutim tu se provlaci jedan jako poseban lik kojem sam prilicno sklona, ONA se pojavi uvijek iznenada i u lovu na sljedeceg muza ( udovica je aristokratskog porijekla i dugacke titule, iznimno duhovita i plemenita, sluzbeni ambasador Betazoida i Dianina mama koja je uvijek uvali u neku "nevolju" - i sto je najvaznije - full telepat ).
Na momente je klasicni primjerak vrlo inteligentne i spretne zenske sovinistice rofl koja je obozavala samo jednog muskarca - prvog muza i Dianinog oca, svi ostali kasnije su za potrositi i ne cijeni se previse njihova pamet nego nesto drugo ... Tu je naravno kapetan Picard u stalnoj opasnosti jer je meta njenih pokusaja udaje - osim sto ga nestedimice u javnosti dovodi u nepriliku napominjuci njegove "zloceste" misli glede nje koje ona telepatski moze iscitati.

Slijede scene kad dolazi na Enterprise iz epizode znakovitog naziva - MANHUNT ( * u vrlo, VRLO slobodnom prijevodu - Lov na "Muzjaka" )





I scena kad pokusava namamiti kapetana Picarda na veceru samog, cemu se on spretno izvuce i dovede pratnju kako bi se postedio da ga Lwaxana ne zaskoci - iako nije bas ni on imun na nju. I objasnjenje zasto se stvari dogadaju kako se dogadaju ... Panika !



Nakon toga je snimljen Deep Space 9 - nesto potpuno drukcije ...

Likove mozete vidjetu TU

Tu cijelom paradom rukovodi kapetan Cisco, zapovijeda ogromnom svemirskom postajom DS 9 koja je kljucna strateska tocka poznatog svemira i koja strazari nad vratima crne rupe/ crvotocine - prolaza u Gama kvadrant - neistrazeni dio svemira - i koji zapovijeda ratnim brodom "Defiant" za vrijeme ratova koji se vode izmedu flote Federacije planeta i Dominiona - aliena iz Gama kvadranta. Odabranik Proroka - duhovnih bica koja povremeno obitavaju na Bajoru, planeti nadomak DS 9 da bude njihov poslanik i govornik - covjek koji sve sto radi radi sa strascu.

Ako bih tu morala izdvojiti osobu godine, to bi svakako bio Quark - rasa: FERENGI - pohlepni koristoljubivi spretni trgovci kojima je jedina svetinja u zivotu PROFIT i koji se niceg ne libe kako bi ga ostvarili. Sam Quark je tipicni predstavnik - jedna vrlo slozena osobnost dead koju pak ne bi svaka majka htjela za zeta...Inace kod njih svaka cestita i postena zena koja drzi do sebe i familije sjedi doma gola i ne mijesa se u biznis (sto ce se kasnije izmijeniti u skarednu pojavu da se OBUCENA zena ukaze u javnosti, izrazi svoje misljenje u drustvu muskaraca i bavi stjecanjem profita). Zene su im slicnog sarmantnog izgleda kao i muskarci, samo s manjim usesima i velikim cuca-bucama.
Ferengi se inace rado petljaju sa zenskim pripadnicima svih rasa, pa se tako i Quarkov brat uljubio - a i ona u njega ... Inace radi kao "Dabo girl" - namjestenica u Quarkovom baru i kockarnici.



Za sve one koji ne znaju, tu su prvi put obznanjeni glasoviti povijesni spisi RULES OF AQUISITION, Ferengi Biblija.



Inace, za sve one koje SCIENCE komponenta ne zanima, tu se odvija jedna posve osebujna predivna ljubavna prica izmedu pukovnice Kyre i vanzemaljca koji moze mijenjati oblik - Oda.



a ima se i dobre glazbe



Nakon toga je snimljen cini mi se najpopularniji dio sage Zvjezdanih staza - "Voyager".

Tu je doista dosla do perfekcije profiliranost likova, scenarij je u dinamici daleko uznapredovao u odnosu na prethodni serijal, ima dosta origigi ideja i cudnovatih SCIENCE komponenti za koje bolje da ne razmisljate imaju li uopce uporista u fizici kakvu danas poznajemo - ali - izvrsno !

Ima i stanovitih univerzalnih i moralnih dilema gdje se i sami moramo zamisliti - nije bas sve glupo i prizemno ( ??? hm ) kako bi neki pomislili...

Likove mozete vidjeti TU .

Posadu predvodi kapetanica Katrin Janeway, inteligentna i jaka, hrabra i sposobna, osjecajna, ali u isto vrijeme stroga i pravedna mati svojoj posadi koja uvijek ima srca i strpljenja za svaciju muku. U ovim clipovima se vidi kako rabi brute force kad prigusti, ali vjerujte mi - gotovo uvijek daje prednost mirnim i pametnim rjesenjima problema s kojima se susrece.



Ovaj se serijal i inace moze slobodno nazvati "girls power" serijalom, tri glavna lika su zene, sve odreda eksperti na svojim podrucjima, inteligentne i snazne osobnosti, osim kapetanice i ex- drona Seven of nine tu je i B'Elanna - chief engineer - potomak Zemljanina i Klingonke koja je bila pripadnica pobunjenicke Makiji struje i koja je neprikosnovena u tradicionalno muskom zabranu - strojarnici i vrstan inzinjer. I koja je dijelom zbog svoje klingonske prirode ratoborna, a i vrhunski obucena borbenim tehnikama pa povremeno natuce nekog od muskih likova, kad je usekiraju - poznata je po malo prijekom temperamentu.





Ekipa je sarolika, odnosi slozeni, ima se udruzeno dvije politicke struje na istom zadatku i svi rade kao jedan. Prisiljeni su prezivljavati na putu kuci iz dalekog Delta kvadranta gdje su dospjeli nesretnim slucajem. Na kraju se naravno nakon godinama dugog neizvjesnog lutanja, istrazivanja, proucavanja i borbi s Borgom i nekim drugim neprijateljskim rasama sretno vracaju kuci.

Naj faca u ovom serijalu je za moj ukus bez ikakvog dvoumljenja - SEVEN OF NINE - Zemljanka koja je kao petogodisnje dijete oteta i asimilirana od strane Borga. Nju su stjecajem okolnosti i nakon privremenog saveznistva s Borgom u nastojanju da pobijede jednu jos opasniju rasu i zajednickog neprijatelja uspjeli zadrzati na Voyageru i dijelom joj ukloniti borgovske implante. Ona se ponovo uci zivjeti u ljudskoj zajednici i istrazuje svoju individualnost i ljudskost. Njezin znanstveni doprinos posadi Voyagera je ogroman jer je tijekom zivota u Borg kolektivu asimilirala tehnoloska znanja i nesto pamcenja svih rasa koje je Borg asimilirao. Dapace, bila je dijelom kolektiva jedne od Borg kraljica - o kojoj vise mozete doznati TU.



U ovom serijalu se takoder javljaju neke predivne ljubavne price, ali ima i nekih koje bas nisu uspjele ...



Tu se ponovno (kao i kod Picarda u dnevnoj sobi u prethodnom serijalu) javlja i Nadbice - gotovo bog koji moze sve i zivi u Q kontinuumu - svemiru nesto drukcijem od naseg kojeg nastanjuju sve neka takva bozanska bica nadnaravnih sposobnosti, za razliku od njih NAS Q ima cudnu fascinaciju ljudskom vrstom koju istrazuje i proucava.

Ime mu je jednostavno - Q . Javlja se kad mu se najmanje nadate i izaziva manje ili vise ozbiljne nevolje - ali u globalu pomaze ljudima.

Evo par epizoda kad se pokusao uvaliti kapetanici i s njom napraviti dijete ( obratite pozornost na njegov govor i recitaciju kojom je pokusava pridobiti ), tu se kao i u svakom dobrom sapunjicarskom zapletu javlja upornost, romantika, podmicivanje odabranice znajuci da je pasoljub, zrtvino odbijanje udvaranja i ZAKONITA Q koja bane u nezgodnom trenutku i ulovi ga na (ne) djelu.



I naravno na kraju - beba Q sa Zakonitom - prva u Q kontinuumu.



Slatka beba doduse, kako i inace biva, kasnije naraste u nezgodnog raspustenog, razmazenog i obijesnog teenagera stetocinu i delikventa kojeg tetka Katrin koja je ujedno i "kuma" uci redu jer ce ga inace zbog loseg ponasanja Q kontinuum pretvoriti u amebu, ili jos gore - u ljudsko bice i lisiti svih moci. U ozbiljnu nevolju s Borgom je uvalio i sam Voyager dok je bio ostavljen na segrtovanju kako bi ga Katrin svojom stegom preodgojila, a njegovog oca Katrin uci roditeljskim duznostima, na cemu joj je on naposljetku uvelike zahvalan jer - iako nadbice - sam se ne moze nositi s razmazenim sinom u pubertetu - sto je nama koji smo uspjesno prezivjeli pubertet svoje djece sasvim razumljivo.



I tu cete vidjeti nesto dobre glazbe.

Da ne bude zabune - ovo pjeva brodski doktor koji izmedu ostalih svojih mnogih talenata obozava glazbu i koji je zapravo hologram - takoder jedna vrlo mila osoba slozenog karaktera.



A ovo je kad se hologram i ex-Borg na jedan sasvim ljudski nacin udruze u pjesmi - da vam suzu izmami cerek



Nadalje, po nekima neatraktivni dio serijala "Enerprise" - medutim - meni je i vise nego dobar... tu se skoro stalno nesto jede ! I dosta se putuje kroz vrijeme.



Likove u ovom serijalu mozete vidjeti TU

Kapetan Archer zajedno sa svojom posadom spasava Zemlju od unistenja, a time i cijeli tadasnji ustroj civilizacije i zajednistva raznih rasa kojem prijeti ugroza od bica iz "drugog svemira" koja kane "ocistiti" cijeli poznati svemir kako bi ga preuredili za sebe.



I tu se dogada predivna ljubavna prica izmedu prve casnice Vulkanice T'Pal koja pokusava zatomiti svoje osjecaje i glavnog brodskog inzinjera Trippa.



Sve u svemu, prateci ovaj ciklus mozemo vidjeti kako se politicki korektno evoluiralo - od sirovine kapetana Kirka u pocetku koji se ponasao kao stereotipni superjunak na steroidima s hormonskim poremecajem, preko mudrog i autoritativnog kapetana Picarda - ocinske figure koji obozava arheologiju, klasicnu glazbu i Sekspira, potom slijedi kapetan Cisco - prvi crnac, kuhar virtuoz i strastveni obozavatelj baseballa, udovac sa sinom. U iducem serijalu Voyager kapetanica je zena - ujedno i majcinska figura i ratnica neupitnog autoriteta, a iduci i zadnji serijal Enterprise nam predstavlja kapetana Archera koji se bori sa svojim etickim nacelima i moralnim dilemama, kapetan kojeg su u prosjeku najvise puta nalemali i kapetan najvise nalik bilo kome od nas - i koji ima psa na brodu - beagla koji voli sir.

Snimljeno je i nesto filmova, ali ne bih sad o njima.

Znam da je tesko u sat vremena citanja i gledanja ovog posta docarati pravu sliku Star Trek svjetova, ali ako vec niste do sad - probajte se malo vise upustiti u ovu predivnu space opera bajku cerek ...

Ostajte u dobru sretan

- 09:39 - Komentari (11) - Isprintaj - #