:::::::kr@vljeLUDILO:::::::

< lipanj, 2005  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

WELCOME
dobar dan na kravljem LUDILU!ovo je blog za svakoga i sve one ostale
Ako imate problema samnom ili s mojim blogom, javite mi se na tuznaprica@yahoo.com










Linkovi
Blog.hr
Forum
Monitor
Pogodak!
Google
Yahoo!
Yagoohoo!gle
T-portal
T-Mobile
VIP portal
VIPnet
HG Spot Online
Nabava.net
Bug Online
Gamespot
Digital Blasphemy
Miniclip.com
Pollhost.com
Freelogs.com
ClockLink
Image Shack

BLOGOVI
Sex machine
Animal World
Linkin Park
American Idiot
Wallpapers & Games
Tarantino
Debeli patliđanko
Spider-man
Dnevnik Nane Punk
Bobinac
Blogomobil
Jesus Quintana
The Last Broadcast
Redpen

::Obavezno::


SURVIVOR
Petros-moji favoriti, nažalost više ne postojeHrvatska verzija najpopularnijeg reality showa zablistala je u punom sjaju.Brojni zadaci, zanimljivi sudionici, šaljivi komentari natjecatelja, zgodne natjecateljice i prekrasni pejzaž mljeta....Hrvatsku verziju Survivora emitira HRT2 ponedjeljkom i četvrtkom u 20:55.Show je otkupila televizijska kuća AVA, a glavni sponzori su joj 24 sata i MaxADSL.Jedina razlika između originalne verzije i domaće je nešto manji nagradni fond(u domaćoj 750.000 kuna, umjesto originalnih milijun dolara), i sitne izmjene u pravilima.Postoje igre za imunitet i one za nagradu.Ekipa koja osvoji natjecanje za imunitet ne odlazi na plemensko vijeće, gdje ekipa mora izbaciti jednog člana.U igrama za nagradu moguće je osvojiti večeru, voćni kup, party za ekipu itd...No, plemena Ammos i Petros službeno više ne postoje.Zato što su sada dva plemena ujedinjena-od sada postoji samo jedno pleme.Sada na natjecateljima ostaje da se prilagode kako znaju i umiju.Show je zaista zabavan, i ako vam se svidio BB(meni se nije), obavezno ga pogledajte.Sve o domaćem Survivoru možete saznati ovdje.Ako vas zanima strani kliknite ovdje.

IZGUBLJENI
Po meni, najbolja serija Nove tv je IZGUBLJENI.
Obožavam ju.Ako neznate ona je u utorak u 21:40, iza po ure torture.Likovi su odlični, makar nema poznatih glumačkih imena.Radnja serije se vrti oko grupice od četrdesetak preživjelih nakon pada aviona na misterioznom otoku.Avion je letio iz Sidneya prema Los Angelesu, no putem je skrenuo s kursa te zato preživjeli gube svaku nadu da će ih itko ikad pronaći.Ovo je KateNa otoku se zbivaju zaista čudne stvari, kao npr. polarni medvjedi(to je tropski otok), čudovište iz šume koje ruši dvreće, preživjeli imaju iste noćne more....Nemogu se odlučiti koji mi je lik najbolji, jer su stvarno svi sjajni.Važniji likovi su doktor Jack, kojeg glumi Mathew Fox, koji se isprve nametnuo kao vođa.Racionalan je, ali zna izgubiti glavu.U stalnom je sukobu, kao i većina preživjelih, sa Sawyerom koji stalno nešto skriva i sukobljava se sa svakime.Međutim, on je meni fenomenalan i jedan mi je od najboljih likova.Glumi ga Josh Holloway.Svi muškarci se bore za naklonost Kate, pjegave ljepotice, koja skriva mnoge tajne, a glumi ju Evangeline Lily.Također jedan od najvažnijih likova je Sayid(kojeg glumi Naveen Andrews), bivši irački vojnik, koji je također vrlo sposoban.Ovo je John LockeNajljući je Sawyerov neprijatelj.Nedavno se sprijateljio s Shanon(Maggie Grace), ljepoticom koja je počinila incest sa svojim takozvanim bratom Booneom(Ian Somerhalder).Boone je sada stalno u društvu supersposobnog Lockea, kojeg je utjelovio Terry O'Quinn.Za Johna Lockea, uz kojeg preživjela jedino mogu opstati na otoku, vežu se mnoge tajne.Prije nesreće bio je invalid i radio je u tvornici šibica, a nakon nesreće pretvorio se u najsposobnijeg i najvještijeg člana, koji je dežurni lovac.Oni kao da ima neku tajnu vezu s otokom.U sukobu je s Michaelom, kojeg glumi Harold Perrineau, o odgoju Michaelova djeteta Walta, koji osjeća iznimnu privrženost Lockeu, koji ga uči vještinama preživljavanja u divljini.Ovaj je Walt, najmlađi od svih preživjelihWalt je najmlađi član preživjelih, a glumi ga Malcolm David Kelley.Claire je trudna djevojka, koju glumi Emilie de Ravin, a Charlie(Dominic Monaghan) je iznimno voli, te osjeća da je mora zaštititi.Njega i Claire je oteo tajnoviti Ethan, kojeg su preživjeli uspjeli "eliminirati".Od likova tu su još korejski bračni par Jin(Daniel Dae Kim), koji je u sukobu s Michaelom, a ne zna engleski, i Sun(Yunjin Kim), koja je iznimno dobroćudna i pomaže ostalim preživjelima.Ona je vrlo pametna i smirena.Dežurni komičar je predebeli Hurley, a glumi ga Jorge Garcia.Serija je legendarna.Morate pogledati barem jednu epizodu.Obožavam je!Ako vas zanima nešto više možete to saznati ovdje.Ova serija se vrti i na američkom kanalu ABC, pa o njoj možete saznati i ovdje.

BUMERANG
Eto, nisu mi samo Izgubljeni odlični na Novoj.Naša Mala Klinika je na Novoj Tv postigla odličan uspjeh, te su se gazde te kuće odlučile na još jednu domaću humorističnu seriju.Ja sam prije gledao NMK, ali mi sada već ide na kurac.Bumerang je puno bolja serija od NMK.Glavni lik je mlada novinarka Martina Kralj, koju glumi voditeljica BB-a Daria Knez.Ona je poštena i istinoljubiva.Radnja se događa u izmišljenoj TV postaji TV Bumerang čiji je novi vlasnik hrvatski imigrant Thomas Mršič, koji se upravo vratio iz Australije.Ne barata savršneo hrvatskim jezikom, pa u rečenicama šesto mješa riječi iz engleskog i hrvatskog.Utjelovio ga je Zlatan Zuhrić.Ostali likovi su Vlatko Poklepović, ulizica koja se pokorava svakome tko vlada, glumi ga Ljubomir Kerekeš.Tu je i Emil Belamarić, šminker zaljubljen sam u sebe, opaka tajnica Željka, voditeljica vremenske prognoze Hana, pipničarka Sofija, njen drug Lovro itd.Možete ju gledati srijedom u 20:00.Preporučam vam da je pogledate jer je zaista smiješna i zabavna.Sve o seriji možete saznati ovdje.

ZANIMLJIVOST
“Vozili smo nekoliko kilometara dok nismo ušli u šumu.Ušli smo u šumu i tražili mjesto pogodno za masovno pogubljenje.Naredili smo zarobljenicima da iskopaju svoje grobove.Samo su dvijca plakala,svi ostali pokazali su hrabrost.Što svi oni mogu misliti?Vjerujem da se svaki od njih nadao da neće biti ustrijeljen.Nisam osjećao ni najblaže uzbuđenje ili samilost.Tako je kako je i kako treba biti” -iz dnevnika zapovjednika posebnih njemačkih postrojbi o masovnom strijeljanju Židova

Image Hosted by ImageShack.us
Crveni Barun
Svakako najpoznatiji zrakoplov iz I. svjetskog i jedan od najpoznatijih zrakoplova svih vremena bio je njemački Fokker DR I kojim je pilotirao njemački letački as Manfred von Richthofen.Zbog boje svoga aviona poznat i kao Crveni Barun, ostvario je najveći broj zračnih pobjeda na obje strane.Svoj niz pobjeda započeo je u rujnu 1916. godine, da bi u sljedećih 15 mjeseci oborio ukupno 80 savezničkih aviona.Za vrijeme "Krvavog travnja" i bitke kod Arassa 1917. godine Crveni Barun uspio je oboriti čak 20 savezničkih zrakoplova.Tek pred kraj 1917. godine Fokker je ponudio slavnom njemačkom asu novi trokrilni zrakoplov Fokker Dr I po kojem će postati poznat.Avion se odlikovao odličnim penjanjem i okretnošču.Iako mu se novi lovac u početku nije sviđao, kasnije je ipak prešao na njega i postao svojom karakterističnom pojavom strah i trepet za savezničke pilote iznad zapadne Europe.Ipak, Crveni Barun nije uspio pobjeći zloj sudbini-oboren je 21. travnja 1918. godine.Britanci su zbog podizanja vlastitog morala obznanili da je Richthofena oborio njihov pilot, iako je zapravo oboren strojničkom paljbom sa zemlje.Britanci su pokopali Crvenog Baruna uz sve vojne počasti, iako je za njih predstavljao pravu pošast u jednom periodu I. svjetskog rata.

03.06.2005., petak

DOSJE:Čokolada

Belgijska čokolada

ČOKOLADA se proizvodi od KAKAOVCA(theobroma cacao), biljke koja je izvorno uspjevala samo u SREDIŠNJOJ i JUŽNOJ AMERICI.Danas se kakaovac uzgaja na KARIBIMA, u AFRICI, JUGOISTOČNOJ AZIJI i na južnopacifičkim otocima SAMOA i NOVA GVINEJA.Tri su osnovne vrste kakaovca:FORASTERO, od kojeg se dobiva 90% svjetske proizvodnje čokolade, CRIOLLO, čiji su plodovi najrjeđi i nacjenjeniji, te TRINITARIO, nastao križanjem forastera i criolloa.Posljednjih godina uzgajivači kvalitietu plodova poboljšavaju kroz programe hibridizacije, a najnovija istraživanja i primjena suvremenih biotehnoloških metoda pokušavaju rješiti pitanje osjetljivosti ove biljke na njezine bolesti.Kakaovac je iznimno osjetljiva biljka koja ne podnosi niske temperature.Raste u tropskim pojasevima, 20 stupnjeva južno odnosno sjeverno od EKVATORA.Posebna se pažnja poklanja uvjetima uzgajanja kakaovca mora poklanjati tijekom prve četiri godine uzgoja, kada je biljka najosjetljivija.Novoposađena mladica kakaovca obično se sadi u sjeni nekog drugog drveta, najčešče BANANE, KOKOSA ili KAUČUKOVCA.Nakon četvrte godine se kakaovac presađuje na plantaže, koje se obično nalaze u dolinama, u područjima zaklonjenim od vjetra s, s dovoljno padalina i dobrim uvjetima drenaže tla.Kakaovac prve plodove počinje davati tek nakon pete godine rasta.U dobrim uvjetima, stablo kakaovca može narasti prosječno 5-7 metara, ali postoje plantaže na kojima je dosegnuo i 30 metara visine!Stablo može živjeti duže od 200 godina, no smatra se da im je korisni vjek na plantažama tek oko 25 godina, nakon čega se nasadi zamjenjuju mlađim stablima.Izvorno INDIJANSKO imee za čokoladu su izmislili MAJE, a glasi XOCOATL, što znači "gorka voda", dok rječ KAKAO potječe od ASTEČKOG naziva za kakaovac-CACAHUATL.Zloglasni ŠPANJOLSKI konkvistador HERNANDO CORTEZ je "gorku vodu" probao 1519. godine na dvoru kralja MONTEZUME.Kad se 1928. Cortez vratio u španjolsku sa sobom je donio i čokoladni napitak po imenu CHO-CO-LAH-TAY.Godine 1615. napitak SHO-CO-LAH prvi se put pojavio na kraljevskom vjenčanju u FRANCUSKOJ.Otuda je kao CHOCOLATA doputovao 1622. godine u ENGLESKU.Prvi susret EUROPLJANA i čokolade zbio se 15. kolovoza 1502. godine.Na svom posljednjem, četvrtom putovanju, KOLUMBO i njegova posada spazili su pokraj malog otoka blizu obale današnjeg HONDURASA ogromni kanu dug poput galije i prepun dobara za trgovinu-između ostalog i kakaovca.Njegov sin FERDINAND zamijetio je značaj koji INDIJANCI pridaju ovim plodovima, ali nije znao da su ta zrna vrjedila kao valuta.Prema tovarnim listama brodova kojima je putovao, Kolumbo je plodove kakaovca u Europu donio već sa svojeg prvog putovanja, ali su kralj Ferdninand i kraljica ISABELLA potupno zanemarili neugledne smeđe bobice.Tek je Hernando Cortez otkrio koliko su zapravo unosne, te je time utemeljio dugogodišnji izvor bogatstva španjolskoj kruni.U nekim djelovima srednje amerike zrnima kakaovca plaćalo se sve do pretprošlog stoljeća, a konvistadori su odmah shvatili praktičnu stranu "uzgajanja" novca.Pohlepni Cortez oduševio se time da novac raste na drveću, pa je u ime Španjolske u današnjem MEKSIKU 1519. godine zasadio prvu službenu "plantažu novca".Devet godina kasnije Cortez se vratio u Španjolsku i na dvor KARLA V. donio čokoladni napitak s opremom za njegovo pripravljanje.Karlu V. se čokoladni napitak nije jako dopao i bio mu je prilično odbojna okusa.Umjesto slatke poslastice kakvu zamišljamo danas, Karlo je zapravo kušao nešto sasvim drugo.Prema tradicionalnom receptu po kojem su čokoladu pripremali Azteci, Cortez je kraljev napitak začinio s puno ljutih papričica.Španjolci su vrlo brzo papričice zamijenili ŠEČEROM i VANILIJOM, pa su, tek nakon ovih izmjena, čokoladu zavoljeli i Europljani.Španjolskoj je uspjelo tajnu čokolade sačuvati skoro cijelo stoljeće.U međuvremenu su napravili velik posao sadeći plantaže kakaovca u ekvatorijalnim kolonijama i trgujući sve popularnijim novim pićem.

Finoaaaaaaa....bombonijera

Tek je 1606. TALIJANSKI trgovac ANTONIO CARLETTI razbio španjolski čokoladno-trgovački monopol.Desetak godina kasnije nakon što je "pobjegla" iz Španjolske, tajna čokolade stigla je i do francuskog dvora.Godine 1615., kada se ANA, kći španjolskog kralja FILIPA II. udala za LUJA XII., sa sobom je kao poklon donijela egzotično piće, koje se vrlo brzo proširilo francuskim plemstvom.Francuska je uskoro i sama postala značajan proizvođač čokolade, nakon što je 1684. kolonizirala HAITI, gdje je zasadila plantaže kakaovca.Čokolada je na francuskom dvoru imala posebno značenje.Servirala se na svim kraljevskim vjenčanjima, a LUJ XIV. čak je uveo titulu Kraljevskog proizvođača čokolade.Prvi Kraljevski proizvođač čokolade bio je gospodin DEBAUVE, čiji će potomci dvjesto godina kasnije otvoriti jednu od najpoznatijih slastičarni u PARIZU, koja radi i danas.Godine 1657. u Engleskoj je neimenovani francuski gospodin otvorio prvu u nizu "kuća čokolade", u kojima se točio taj napitak i vrlo brzo postao pravi hit među engleskom višom klasom.Tijekom sedamnaestog stoljeća čokolada se diljem Eurpoe još uvijek samo pije, ali oko 1684. godine engleski pekari počinju kakao dodavati u recepte za torte, pa je čokolada prvi put postala dostupna i u barem djelomično krutom obliku.No, do prve pojave tvrde table čokolade svijet će čekati još gotovo 200 godina.Zahvaljujući izumu stroja za rafiniranje čokolade, nju će tek 1849. godine prvi proizvesti gospodin FRY, vlasnik BRITANSKE tvrtke "FRY I SINOVI".Začudo, čokolada se tek 1765. godine vratila na svoj matični kontinent.Tek su te godine JOHN HANAN i JAMES BAKER odlučili u DORCHESTERU i MASSACHUSETTSU izgraditi prvi mlin za kakao i pogon za proizvodnju čokolade.Njihova kompanija, najstarija koja još u SAD-u radi, danas se zove "WALTER BAKER COMPANY".Američka ljubav prema čokoladi 1895. je rezultirala time što je MILTON S. HERSHEY u PENNSYLVANIJI proizveo prvu modernu "štangicu" čokolade.Godine 1930. RUTH WAKEFIELD izmislila je modernu verziju čokolade u tablama, onakvu kakvu i danas poznajemo.Zreli plod kakaovca umotan je u tvrdu kruškoliku drvenastu ovojnicu, koju je potrebo otkloniti neposredno nakon berbe.Iz jednog je ploda moguće dobiti 20 do 50 mliječno bijelih zrna.Kora i pregradne membrane među zrnevljem odmah se uklanjaju, ali se dio mekane unutrašnjosti zadržava.Da bi se dobio kilogram čokolade, potrebno je oko 800 zrna!Bijela zrna vrlo brzo oksidiraju na zraku i pritom mjenjaju boju gotovo do ljubičaste.Kako bi ih se pripremilo za transport i sačuvala im se kakvoća, odmah nakon berbe umata ih se u sačuvanu mekanu unutrašnjost drvenastog ploda, te ih se pušta da fermentiraju.Proces traje 3 do 9 dana, a služi prije svega uklanjanju gorkog okusa sirovog kakaa iz zrnevlja.Po zavšetku fermentacije, zrno kakaovca je tamnosmeđe boje, i tek se tada može ostaviti na zraku kako bi se osušio.Samo sušenje traje nekoliko dana, a zrno tijeko tog procesa izgubi gotovo 90% vlage.Tek nakon što se masa zrna smanji za 50%, pohranjuje se u jutene vreće za transport.Zrna kakaovca skladište se u posebnim uvjetima, daleko od drugih sirovina koje se koriste u proizvodnji čokolade.Razlog tomu je osjetljivost ploda-zbog lake adsorpcije drugih mirisa aroma izvornog ploda može se vrlo lako uništiti, što u konačnici može rezultirati nezadovoljavajućom kvalitetom čokolade.Zrna se prvo mehanički temeljito čiste i uklanjaju im se tanke kožice.Nakon toga se važu i miješaju prema točno određenoj recepturi.Omjer različitih zrna, to jest aroma, tajna je svakog pojedinog proizvođača.Da bi se "izvukla" čokoladna aroma zrna se peku u velikim obrtnim cilindrima.Ovisno o vrsti zrna, te recepturi koju tvornica koristi, zrna se peku od 30 minuta do 2 sata na temperaturama višim od 120şC.Tijekom ovog procesa boja zrna se mijenja do tamnosmeđe i ona poprimaju karakterističnu čokoladnu aromu.Ispečena zrna pažljivo se hlade i otklanja im se tanka opna.Ovako očiščena zrna sadrže 53% kakaovog maslaca.Zrna se potom melju pod teškim prešama.U ovom se procesu ravija dovoljna toplina da otopi kakaov maslac i stvori tzv. čokoladnu melasu.Kad se čokoladna melasa izlije i kalupe i ohladi, nastaje nezaslađena ili gorka čokolada.Kakaov maslac posebno je važan čimbenik proizvodnje čokolade.Jedinstven je među biljnim mastima stoga što je krut pri sobnoj temperaturi od 35şC, što je tek nešto niže od uobičajene temperautre ljudskog tijela.Izrazito je otporan na oksidacijske procese i procese kiseljenja.U uobičajenim uvjetima skladištenja može se čuvati godinama.Gorka čokolada nastala u prvoj fazi procesa ponovo se melje i zagrijavanjem topi.Kakaov maslac odvaja se iz smjese u procesu proizvodnje kakaa, a dodaje smjesi u proizvodnji čokolade.Osim kakaovog maslaca, za "običnu" čokoladu smjesi se dodaje još i šečer te malo VANILINA.Pri proizvodnji mliječne čokolade, temeljnoj se smjesi dodaje još i MLIJEKO U PRAHU.
ŠVICARCI danas po glavi stanovnika godišnje konzumiraju 11 kilograma čokolade, što je apsolutni svjetski rekord(u SAD-u, koji je poznat kao prilično velik potrošač čokolade, prema statistikama pojede se po glavi godišnje tek oko 5,5 kg).Čokolada je u Švicarsku stigla 1697. kada je gradonačelnik ZURICHA posjetio BELGIJSKI grad BRUXELES.U to vrijeme je Belgija bila jedan od glavnih europskih centara proizvodnje čokolade.On se osuševio tim novim napitkom, te se kući vratio s inspiracijom za novu švicarsku industriju.Godine 1819., čak 122 godine nakon što je gradonačelnik Zuricha sa sobom donio novu namirnicu, FRANCOIS LOUIS CAILLER otvorio je na ŽENEVSKOM jezeru prvu Švicarsku tvornicu čokolade.Šest godina kasnije, PHILLIPE SUCHARD izumio je nove strojeve za obradu zrnja i mljevenje kakaa, uključujući prvi mikser za čokoladu na svijetu.Godine 1876. DANIEL PETER dodao je mlijeko u prahu u čokoladni prah i tako je nastala prva mliječna čokolada na svijetu.Osim toga, Švicarcima dugujemo i izum tehnologije za izradu meke čokolade, te niz recepata za čokolade različitih okusa.
Mnogi znanstvenici koji istražuju hranjive vrijednosti namirnica-NUTRICIONISTI-danas svoja ispitivanja provode na čokoladi.Ipak, čini se da ova namirnica i dalje krije čitav niz tajni.Ne tako davno, liječnici diljem svijeta povezivali su čokoladu s pojavom akni.Danas pak kažu da te dvije stvari nisu uopće povezane.Eksperimenti provedeni na sveučilištu u Pennsylvaniji dokazali su da konzumacija čokolade, čak i svakodnevna, nema nikakvog utjecaja na pojavu akni.Španjolski su znanstvenici nedavno u čokoladi otkrili tragove tvari koja se naziva TETRAHIDRO-BETA-KARBOLIN.Vjetojatno se stvara tijekom procesa grijanja i hlađenja čokoladne mase.Iako se još ne zna ima li ovaj spoj ikakvog biološkog značenja, postoji mogućnost da upravo on djeluje na živčani sustav tako da kod čovjeka izaziva veliki užitak pri konzumaciji čokolade.Međutim, ove tvari ima više u nekim drugim namirnicama, poglavito u voću.Još uvjek ne postoji znanstveni odgovor na pitanjezašto toliko volimo čokoladu.Ova se namirnica proizvodi već 400 godina, s statistike pokazuju da se potražnja za čokoladnim proizvodima povećava iz godine u godinu.Najpoznatiji proizvođači neprekidno se trude nadmašiti jedni druge u raznovrsnosti okusa, boja, mirisa i oblika čokolade koju proizvode.Dugo nakon Montezumine smrti njegov omiljeni napitak je suvereno zavladao svijetom.
- 20:30 - Komentiraj (0) - Na papiru - #

<< Arhiva >>