Trenerski blog

02.04.2014., srijeda

Primopredaja sa istrčavanjima


NAZIV VJEŽBE: Primopredaja sa istrčavanjima
CILJ VJEŽBE: Dodavanje, primanje lopte, istrčavanja u svim smjerovima
BROJ IGRAČA: 10
VELIČINA PROSTORA: cca. 15x15m
OPIS VJEŽBE: U svim prikazanim vježbama igrači rade primopredaju između nasuprotnih kolona, a istrčavanja u različitim smjerovima. U prvoj vježbi igrač na čelu kolone dodaje loptu i istrčava na začelje kolone kojoj je dodao loptu.

U drugoj vježbi igrač dodaje loptu i istrčava na začelje svoje kolone.


U trećoj vježbi nakon dodavanja igrači istrčavaju na kolonu koja se nalazi sa njihove desne, odnosno lijeve strane.


U četvrtoj vježbi vježbi istrčava se na začelje dijagonalne kolone.

Oznake: nogomet, trening, dodavanja, primanje lopte, totalni-nogomet.com


08.03.2014., subota

2vs2 u dvije zone


NAZIV VJEŽBE: 2vs2 u dvije zone
CILJ VJEŽBE: Suradnja 2 igrača u fazi napada, završnica, transformacija iz faze napada u fazu obrane
BROJ IGRAČA: 5
VELIČINA PROSTORA: cca. 40x25m
OPIS VJEŽBE: Teren se sastoji od dvije zone- početne i zone za završnicu. U svakoj zoni nalazi se po jedan obrambeni igrač, a u početnoj se nalaze dva napadača. Cilj napadača je izaći iz početne u zonu za završnicu i postići pogodak, a obrambenih igrača oduzeti loptu i postići pogodak na jedan od malih golova u početnoj zoni ne izlazeći svaki iz svoje zone.

KOMENTARI: Ova vježba je napredna verzija klasične završnice 2 protiv 1, jer se u njoj osim samo završnice dodaje i faza izgradnje igre. Da bi napadači ostvarili glavni cilj, završnicu na gol, moraju obaviti predradnju, a to je iznošenje lopte iz jedne u drugu zonu. Time cijela vježba dobiva progresivan karakter. Također, važno je spomenuti i element transformacije iz faze napada u fazu obrane. U slučaju izgubljene lopte napadači moraju što prije reagirati i postaviti se u obranu.

Oznake: 2vs2, suradnja 2 igrača u fazi napada, završnica, totalni-nogomet.com


05.03.2014., srijeda

Dodavanja u rombu


NAZIV VJEŽBE: Dodavanja u rombu
CILJ VJEŽBE: Dodavanje lopte, primanje lopte, suradnja 2 igrača u fazi napada
BROJ IGRAČA: 6
VELIČINA PROSTORA: cca. 35x25m
OPIS VJEŽBE: U prvoj vježbi igrač 1 vodi loptu do sredine prostora za vježbu i dodaje ju igraču 2 koji se nalazi na čelu suprotne kolone. Igrač 2 prima loptu i kreće na lijevu ili desnu stranu, te dodaje loptu igraču 3. Igrač 3 odigrava povratnu loptu igraču 2 i trči u širinu tražeći loptu u dubinu. Igrač 2 mu je tamo i odigrava, a igrač 3 vodi loptu prema koloni sa koje je akcija počela.
U drugoj vježbi sve je isto kao i u prvoj, samo što umjesto vođenja i dodavanja na početku, igrač 1 dodaje dugu loptu po zraku igraču 2.

Oznake: dodavanje lopte, primanje lopte, suradnja 2 igrača u fazi napada, totalni-nogomet.com


02.03.2014., nedjelja

Posjed lopte 4vs4vs4+2


NAZIV VJEŽBE: Posjed lopte 4vs4vs4+2
CILJ VJEŽBE: Progresija nakon posjeda lopte, korištenje širine i dubine terena
BROJ IGRAČA: 14
VELIČINA PROSTORA: 55x35m
OPIS VJEŽBE: U jednoj polovici terena igra se posjed lopte 4 protiv 4 sa 2 džokera koji stoje van terena na bočnim pozicijama. Ekipa u posjedu lopte mora ostvariti 6 uzastopnih dodavanja dodavajući se između sebe i koristeći džokere. Nakon 6 dodavanja lopta se upućuje ekipi koja se nalazi u drugoj polovici terena. Posjed se tada nastavlja tamo, a ekipa koja nije oduzela loptu u prvoj polovici isto pokušava u drugoj. Džokeri također prate loptu i sada sudjeluju u igri na drugoj strani, također van terena. Kada obrambena ekipa oduzme loptu odmah je upućuje u suprotnu polovicu, a ekipa koja ju je izgubila odlazi tamo i pokušava ju oduzeti.

KOMENTARI: Cilj ove igre je u posjedu lopte raširiti protivnika koristeći džokere i onemogućiti im oduzimanje lopte. Igrajući ovu igru bez džokera igrači će se često grupirati na sredini terena želeći što prije ostvariti potreban broj dodavanja. Korištenjem džokera u igri će se otvoriti prostor u kojemu će se moći ostvariti posjed.
VARIJACIJE: Da bi se igra više usmjerila na korištenje širine, može se dodati zahtjev da ekipa u posjedu mora ostvariti dodavanje sa barem jednim ili oba džokera.

Oznake: posjed lopte, totalni-nogomet.com, nogomet, trening


26.02.2014., srijeda

Dodavanja u trokutu


NAZIV VJEŽBE: Dodavanja u trokutu
CILJ VJEŽBE: Suradnja igrača u fazi napada, dodavanje, primanje lopte, otvaranje u prostor
BROJ IGRAČA: Minimalno 3
VELIČINA PROSTORA: cca. 15x15m
OPIS VJEŽBE: U vježbi broj 1 igrač 1 dodaje loptu igraču 2 koji se otvara pored kapice na kojoj je stajao. Igrač 2 radi prijenos lopte prema igraču 3 kojemu dodaje loptu. Igrač 3 se također otvara pored kapice, radi prijenos lopte prema igraču 4 i do njega vodi loptu.
U vježbi broj 2 igrač 1 dodaje loptu igraču 2 koji mu daje povratnu loptu i otvara u širinu tražeći odigravanje duplog pasa. Igrač 1 odigrava loptu igraču 2 u slobodan prostor. Igrač 2 ponavlja istu akciju sa igračem 3, a igrač 3 nakon primanja lopte vodi loptu do igrača 4.
U vježbi broj 3 igrač 1 dodaje loptu igraču 2 koji mu daje povratnu loptu. Igrač 1 tada odigrava loptu u slobodan prostor igraču 3, koji nakon prijema vodi loptu do igrača 4.

KOMENTARI: Kao što je već napisano glavni ciljevi vježbe su suradnja igrača u fazi napada, dodavanja, primanja lopte i otvaranje u prostor. U prvoj vježbi naglasak je na primanju lopte unutarnjom stranom stopala daljom nogom. Prilikom primanja igrač mora usmjeriti loptu prema igraču kojemu sljedećem mora dodati loptu. U drugoj vježbi igrač koji odigrava povratnu loptu mora se otvarati u širinu da bi dobio loptu u dubinu. On ne smije odmah krenuti u dubinu da ne bi dobio prekratku loptu. U trećoj vježbi bitno je pravovremeno kretanje trećega igrača na loptu koju dobiva u prostor. Mora prvo pričekati da vidi gdje će lopta točno biti dodana da bi mogao krenuti na nju.

Oznake: nogomet, trening, dodavanja, trokut, totalni-nogomet.com, trenerski blog


19.12.2013., četvrtak

"Zabij gol"



NAZIV VJEŽBE: "Zabij gol"
CILJ VJEŽBE: Kontrola lopte, šutiranje na gol, djelovanje u situacijama 1vs1 u fazi napada i u fazi obrane, transformacija iz faze napada u fazu obrane i obrnuto
BROJ IGRAČA: 11
VELIČINA PROSTORA: cca. 40x30m
OPIS VJEŽBE: Na terenu se nalaze 2 gola, a na svakom golu po jedan golman. Na sredini terena nalazi se zona za igru veličine 30x20m u kojoj se nalaze 6 igrača sa loptama i 3 igrača bez lopti. Cilj igrača sa loptama je što dulje zadržati loptu, a igrača bez lopti oduzeti ju i postići pogodak na jedan od dva gola ne izlazeći iz centralne zone. Igrač kojemu je lopta oduzeta može ju ponovno vratiti u svoj posjed. Ako igrač sa loptom izbaci van terena sam svoju loptu on se ponovno vraća u igru. Ako loptu izbaci igrač bez lopte, igrač čija je lopta izbačena, zajedno sa njom, ispada iz igre.

KOMENTARI: Igra je prvotno započela kao igra izbacivanja lopti van terena. Znači, trojici igrača unutar zone za igru cilj je bio izbaciti lopte svih igrača van terena. Sa ciljem progresije, odnosno postavljanja naprednijih zahtjeva u igru su dodani golovi. Igračima, kao i u samoj igri nogometa nije dovoljno loptu samo izbaciti van terena, već ju smisleno usmjeriti dalje. Igru je najbolje organizirati kao natjecanje. Trojica obrambenih igrača koji su postigli najviše pogodaka su pobjednici.
VARIJACIJE: Igru je moguće prilagoditi prema stupnju razvoja igrača i prema onim kondicijskim sposobnostima na koje želimo utjecati. Pošto će se u igri dogoditi da će igrači nakon dosta velikih napora kod oduzimanja lopte dolaziti u završnicu, iz igre možem maknuti golmane. Igrač u završnici ionako ima pritisak od strane protivnika. Želimo li u većoj mjeri utjecati na izdržljivost igrača, teren se može povećati. Broj igrača sa i bez lopti može biti veći ili manji.




Oznake: zabij gol, kontrola lopte, 1vs1, završnica, totalni-nogomet.com, nogometni trening


11.12.2013., srijeda

"Prijeđi preko rijeke"



NAZIV VJEŽBE: "Prijeđi preko rijeke"
CILJ VJEŽBE: Kontrola lopte, djelovanje u situacijama 1 protiv 1 u fazi napada i fazi obrane
BROJ IGRAČA: Minimalno 6
VELIČINA PROSTORA: cca. 20x15m
OPIS VJEŽBE: Teren se sastoji od 3 zone- centralne, desne i lijeve. U desnoj zoni nalaze se 4 igrača sa loptama, a u centralnoj 2 igrača bez lopti. Cilj igrača sa loptama je na trenerov znak doći iz desne u lijevu zonu, a igrača bez lopti pokušati spriječiti ih i izbaciti što više lopti van prostora za igru. Igrač kojemu je lopta izbačena više ne sudjeluje u igri. Igra traje dok sve lopte nisu izbačene.

KOMENTARI: Ovdje se radi o jednoj vrlo zabavnoj vježbi posebno pogodnoj za mlađe dobne uzraste, u kojoj je, kao što je već navedeno, prisutno nekoliko elemenata. Igrači sa loptom imaju zadatak iskontrolirati loptu uz prisustvo i pritisak protivničkih igrača. Igrači bez lopte moraju se na pravi način postaviti u situaciji 1 protiv 1 i u ograničenom prostotu pokušati oduzeti loptu.
VARIJACIJE: U igri može sudjelovati i veći broj igrača, a prostor za igru se može povećati ili smanjiti. Igra se može organizirati kao natjecanje. Npr. pobijedila je ona ekipa obrambenih igrača koja je u najmanje krugova uspjela izbaciti sve lopte van prostora za igru. Ili da je pobijedio onaj igrač koji je zadnji ostao sa loptom.



Oznake: prijeđi preko rijeke, kontrola lopte, 1vs1, totalni-nogomet.com, zabavne igre


27.11.2013., srijeda

4vs4vs4



NAZIV VJEŽBE: 4vs4vs4
CILJ VJEŽBE: Posjed lopte, progresija nakon posjeda lopte, transformacija iz faze napada u fazu obrane i obrnuto
BROJ IGRAČA: 12
VELIČINA PROSTORA: cca. 40x20m
OPIS VJEŽBE: Teren za igru sastoji se od dva polja. U jednome ekipa A igra posjed lopte protiv ekipe B, a u drugom polju ekipa C čeka loptu iz prvog polja. Cilj ekipe A je napraviti 5 dodavanja i loptu proslijediti u drugo polje ekipi C. Ako ekipa B nije oduzela loptu u prvom polju, mora isto pokušati u drugome. Kada je ekipa B oduzela loptu jednoj od protivničkih ekipa, automatski je upućuje u suprotno polje, a ekipa koja je loptu izgubila ide za loptom i pokušava je oduzeti ekipi koja je u posjedu.

KOMENTARI: Ovo je jedna od vježbi koja spada u progresivan posjed lopte. Nekoliko puta sam već napisao kako pravi posjed lopte mora imati nekakav cilj, a ne samo držanje lopte u nedogled. Ekipa u posjedu lopte nakon ostvarenih 5 dodavanja ima priliku osloboditi se pritiska protivnika upućivanjem lopte na dio terena gdje protivnika uopće nema. Obrambena ekipa tada treba napraviti što veći pritisak na ekipu koja prima loptu kako bi ju što prije oduzela. Kada je obrambena ekipa oduzela loptu, ekipa koja ju je izgubila brzom transformacijom iz faze napada u fazu obrane loptu još stigne oduzeti prije nego ona napusti njihovo polje i tako u kratkom roku povratiti posjed.
VARIJACIJE: Ovisno o znanjima i sposobnostima pojedinaca u ekipi, broj potrebnih dodavanja se može povećati ili smanjiti. Također, moguće je uvesti jednog ili dva džokera koji će igrati za ekipu koja je u posjedu.

Oznake: 4vs4vs4, posjed lopte, faza napada, faza obrane, totalni-nogomet.com


03.11.2013., nedjelja

Šutiranje na gol nakon primanja lopte sa okretom



NAZIV VJEŽBE: Šutiranje na gol nakon primanja lopte sa okretom
CILJ VJEŽBE: Primanje lopte pod pritiskom, šutiranje na gol, 1vs1 u fazi napada i u fazi obrane
BROJ IGRAČA: 5
VELIČINA PROSTORA: cca. 25x20m
OPIS VJEŽBE: Za ovu vježbu potrebna su 2 gola, 3 igrača i 2 golmana. Golmani brane svaki na svome golu, a igrači stoje po jedan pored svakog gola, dok je treći na sredini terena. Vježba kreće od igrača 1 koji dodaje loptu igraču 2 koji se nalazi na sredini terena. Igrač 2 prima loptu i okreće se prema golu na suprotnoj strani, te šutira. Nakon šuta na gol igrač 2 dobiva loptu od igrača 3, ponovno je prima okrečući se prema golu na suprotnoj strani, te ide u akciju 1vs1 sa igračem 1. U slučaju da igrač 1 oduzme loptu, može postići pogodak na suprotni gol.

KOMENTARI: Da bi ova vježba ima što bolji učinak, vrlo je važno izvoditi je maksimalnim intenzitetom. Igrač 1 čim je dodao loptu igraču 2 izlazi na njega i pokušava mu stati što bliže radi sljedeće akcije u kojoj će igrač 2 primiti loptu od igrača 3 i krenuti 1vs1 sa njim. Igrač 2 u tom će trenutku morati što prije primiti loptu od igrača 1 i šutirati na gol da bi sam sebi omogućio više vremena i prostora za primanje lopte od igrača 3. Primanje lopte ovisit će upravo o tome koliko daleko će se igrač 1 nalaziti od igrača 2.
VARIJACIJE: Kao eventualna progresija ove vježbe može se u zadnjem dijelu dati mogućnost akcije 2vs1. Što znači da igrač 2 u trenutku primanja lopte od igrača 3 ima više opcija. Ako mu igrač 1 onemogućuje okret sa loptom prema golu na koji mora postići pogodak, on može odigrati povratnu loptu igraču 3 i nastaviti se kretati otvarajući prostor samome sebi za dobivanje lopte ili otvarajući prostor igraču 3.

Oznake: SPORT, nogomet, nogometni trening, šutiranje na gol, prijenos lopte, 1vs1, 2vs1, totalni-nogomet.com


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.