travel freak
Travel Freak

To travel is to live.
Hans Christian Andersen

The World is a book, and those who do not travel read only a page.
St. Augustine

Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.
Mark Twain

Travel is more than the seeing of sights; it is a change that goes on, deep and permanent, in the ideas of living.
Miriam Beard

Don't tell me how educated you are, tell me how much you have traveled.
Mohammed

The journey is my home.
Muriel Rukeyser

I haven't been everywhere, but it's on my list.
Susan Sontag

16.02.2009. ponedjeljak

jos uvijek u maroku

Ponovo sam u nekom Internet cafeu s glupom tipkovnicom i sporim internetom, ali najgore od svega je da na ovom prethistorijskom kompjuteru ne mogu uploadirati slike s aparata. To me toliko nervira da uopce vise nemam volje za blogiranje. Pa sto ce kome putopis bez slika?? Moja je deviza da jedna slika vise vrijedi od tisucu rijeci. Ne znam kakva ce situacija biti u drugim dijelovima Maroka, ali mislim da je sansa vrlo mala da ce Internet cafei biti puno bolji od ovoga ovdje. U ovom trenutku se nalazim u Fesu, jednom od najpopularnijih i najposjecenijih gradova u Maroku, pa cak ni ovdje nemaju normalni internet. Mislim da cu odsad praviti biljeske i sve izblogirati kad se vratim doma, jer ovo jednostavno nema smisla.

Imam jos jednu poruku za one koji su mi mozda poslali mail ili ocekuju da im ja posaljem mail. Otkad sam u Maroku jos mi niti jedan jedini put nije uspjelo ulogirati se na mail: niti ga mogu citati niti ga mogu slati. Nevjerojatno. Ovo mi se jos nikad u zivotu nije dogodilo, a bila sam u svakojakim zabitima u razlicitim dijelovima svijeta. Maroko je po tom pitanju cini se posebna prica (a i po nekim drugim pitanjima).

Eto, javit cu se tu i tamo ovim putem tako da svi znaju da sam ziva i zdrava, ali prave putopise iz Maroka ocekujte kad se vratim doma. U Maroku sam do 1. ozujka.


17:45 Komentari (7) - Isprintaj - #


12.02.2009. četvrtak

tanger, maroko

Evo vam se nakon dugo vremena ponovo javljam s jedne egzoticne lokacije: iz Maroka. U ovom se trenutku nalazim u jednom internet cafeu u kojem je internet nezamislivo spor, a raspored slova na tipkovnici toliko iritantan da mi trebaju minute da istipkam jednu recenicu. Ugodaj upotpunjava marokanska muzika u pozadini (alalalala.....!) i cure s maramama koje chataju preko webcama. U Tangeru smo, gradu na sjeveru Maroka, u koji se za 35 minuta moze stici trajektom iz Spanjolske. Ovdje se spajaju Evropa i Afrika i ako je lijepo vrijeme moze se vidjeti i Gibraltar.

Mi smo stigli avionom iz Amsterdama, a presjeli smo u Madridu. Prvi dio puta je prosao bez problema. Nazalost smo u Madridu imali sat vremena zakasnjenja jer je avion imao tehnicke probleme. Na kraju smo s tim istim avionom krenuli u Tanger i ja sam se dobro isprepadala. Pa kako mogu tako brzo rijesiti tehnicke probleme?!? Osluskivala sam svaki zvuk ne bi li otkrila nesto neuobicajeno. Srecom je let trajao samo sat vremena pa se nisam uspjela potpuno izluditi. Na aerodromu me je docekalo novo iznenadjenje: nismo mogli dignuti pare s bankomata, a nismo imali ni kinte. Pokusali smo traziti pomoc, ali su nas svi gledali kao telci. Nitko ne zna beknuti engleski, a nas francuski se svodi na bonjour i bonsoir. Pa kamo li su otisle sve te godine ucenja francuskog u osnovnoj i srednjoj skoli?? Onima koji govore francuski je lako u Maroku: svi ga pricaju, a i vecina toga je osim na arapskom i na francuskom (npr. jelovnici).

Ali da se vratim na bankomat. Nakon teskih peripetija Bart je uspio podignuti pare sa starom bankovnom karticom koju je srecom jos uvijek imao u novcaniku. Nasa se banka naime nedavno spojila s jednom drugom bankom i zbog toga smo dobili nove kartice. Te nove kartice funkcioniraju normalno u Nizozemskoj, ali u Maroku (bar zasad) ne. Ja sam svoju staru karticu bacila, a Bart na svu srecu nije. Fala ti boze jer stvarno ne znam sto bi inace bili napravili. U svakom smo slucaju sad dobro naucili da gdje god idemo trebamo ponijeti bar 100 eura u kesu jer nikad ne znas sto se moze dogoditi. Najbolje se uci na vlastitim greskama.

I tako smo se konacno mogli uputiti u grad. Tanger je prvi arapski grad koji smo posjetili. Ovdje u Maroku se grad obicno sastoji od starog arapskog dijela (medina) i novog dijela izgradjenog za vrijeme francuskih kolonijalnih vremena (ville nouvelle ilitiga novi grad). Jucer popodne i danas smo proveli setajuci se kroz oba dijela grada, promatrajuci ljude i pijuci svjezi caj od mente. Ovdje se zivot odvija na ulici i meni je fascinantno promatrati sve te ljude. Ali o tome nekom drugom prilikom. U meduvremenu me je ova tipkovnica toliko iscrpila da vise ne znam za sebe, a internet je prespor za stavljanje slika. Valjda ce slijedeci put biti bolje.


21:02 Komentari (6) - Isprintaj - #


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< veljača, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

opis bloga
Blog o svemu sto se dogada u mom zivotu, a pogotovo o putovanjima.



tko sam ja?
Ja sam Nina, u srpnju sam napunila 31 godinu i stjecajem okolnosti zivim u Nizozemskoj. Zivim zajedno s mojim zivotnim suputnikom koji se zove Bart i pretpostavljam da svatko, zahvaljujuci njegovom imenu, moze pogoditi da se radi o jednom Nizozemcu. Zivimo u Rotterdamu u kuci koju vec godinama preuredujemo, s polovicnim uspjehom.

Radim kao reintegracijski konzulent. S obzirom da takvo sto ne postoji u Hrvatskoj, objasnit cu o cemu se radi. Moji klijenti su ljudi koji su zbog svakojakih problema vec godinama nezaposleni. Ja im sredujem volonterske poslove s ciljem da se oni ponovo naviknu na radni ritam, steknu malo radnog iskustva i malo se aktiviraju u potrazi za pravim poslom.
Diplomirala sam na Ekonomskom faksu u Splitu, a sad studiram nesto kao socijalno pravo u Rotterdamu. U rujnu mi pocinje druga godina.

Najveci hobi mi je putovati, a osim toga volim alternativnu mjuzu, ici na koncerte i rock festivale, uciti strane jezike, druziti se s ljudima iz cijelog svijeta, more, knjige, dobre filmove, itd, itd.