četvrtak, 27.12.2007.

Europljanin i Amerikanac

U Europi se čovjek može odvesti automobilom nekoliko stotina kilometara na sjever, zapad, jug ili istok i puno toga će se promijeniti. Mijenjati će se jezici, ljudi, kulture, vrijednosti, shvaćanja sadašnjosti i prošlosti. U Europi ništa nije isto i Europljanin ima jedno specifično shvaćanje povijesti koje uključuje uspone i padove.
Amerikanac se može voziti stotinama kilometara na sve strane svijeta i uvijek će sretati iste ljude, iste vrijednosti, isti jezik i istu kulturu. Amerikanac živi u jednoobraznom svijetu iako je svakakva bizarnost dozvoljena i stvar osobna izbora ipak sve ostaje unutar amerikanizma. Amerikanac vjeruje u Ameriku, vjeruje u Boga kao početak svijeta i Ameriku kao kraj svijeta.
Za Amerikanca je povijest bila hod ka Americi i u Americi je povijest završila, ona se pretvorila u povijest svakodnevnice koja se ponavlja i koja donosi samo nove predsjednike i NBA prvake.
Europljanin osjeća zemljopis. Zemljopisni pojmovi rijeka, planina i mora za Europljane imaju simboličke vrijednosti ponosa, traume, identiteta, shvaćanja povijesti, granica svijetova i kultura, dolaska drugoga. Za Amerikanca more služi za daskanje, a planine za skijanje. On ne može shvatiti simboliku i za povijest nacija i formiranja identiteta značenje Dinare, Alpa, Schwarzwalda, Karpata, Atosa niti Labe, Dunava ili Drine. Amerikanac bi na Drini pecao i napravio plutajuće fast food restorane.
Postoje Amerikanci koji na američkim visokim školama savršeno znaju ispričati priču o značenju europskih planina i rijeka. Savršeno znaju ispričati priču o europskoj misli Goethea i Dostojevskog. Međutim, izvan prostora škole, oni se malo razlikuju od drugih Amerikanaca niti razumiju europsku misao. Ako i razumiju, smatraju je prevladanom i pogrešnom jer ju mora nadvladati kraj povijesti, a to je Amerika.
Europljanin koji posjeti Rim ili Veneciju zamisliti će se o svojoj prošlosti, osjećati će miris i tragediju svojih izvora i patnju svojih predaka. Osjetiti će prošlost i shvatiti nepredvidivost povijesti i civilizacije. Amerikanac će u Rimu i Veneciji slikati građevine, razmišljati koliko je materijala utrošeno za nju, koliko je robova to moralo graditi i kakvu bi kopiju mogli sagraditi u današnjoj Americi. Europljanin će se diviti prirodnoj ljepoti Alpa i Sredozemlja, Amerikanac će razmišljati kako bi bilo divno tamo kupiti kuću ili zemlju, koliko bi koštao kvadrat i koliku bi zaradu donio.

- 15:52 -

Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Misli o društvenom životu, tragediji koja nas prati svakodnevno i pokušaj odupiranja onome što bi oni htjeli da mislimo

Kontakt

tragicnamisao@net.hr

Krleža je rekao:

''Dok je devedesetdevet posto čovječanstva hrana za topove sva druga pitanja su suvišna''

Free Site Counters
Free Site Counters

S MOG BLOGA

Liberalizam je novi duh vremena, novi mainstream iako soft ideologija koja sebe uopće ne smatra ideologijom, koji ima drugačija sredstva represije i neviđene mogućnosti terora nad slobodoumnim ljudima. Komunizam je u svojim kasnijim fazama bio tolika očita laž, tolika farsa i primitivizam njegovim sljedbenika bio je vrlo očit. Urušio se sam od sebe. Hoće li i može li tako biti s onim što zovemo liberalizam?
U liberalizmu je dopušeno reći sve. To je istina, čemu stvarati političke žrtve i progoniti neistomišljenike kada ih mase, obuzete gramzivošću i trošenjem ionako mogu samo ismijavati ili barem ignorirati. Čemu Gulag? Kada postoji Big Brother? Mekan, smiren, prikriven način porobljivanja s cijelim jezikom laži gdje se kamatarenje prikazuje kao pomoć, gdje se okupacija naziva spasom, gdje se nametanje naziva uvođenje...laž se vrti 24 sata dnevno.