subota, 01.12.2007.

Što bi bilo da je Hrvatska izgubila rat?

Ponekad mi se u nameće ovo pitanje kada neki političari kažu kako smo u ratu pobijedili. Uzmimo da je Hrvatska pobijedila u ratu, barem u Hrvatskoj, a da je druga strana poražena. Iako su se nakon rata neke okolnosti hrvatske pobjede promijenile kao i samo viđenje te pobjede, ipak je neupitno da je Hrvatska u ratu pobijedila, ako ništa drugo ostvaren je primarni cilj – uspostava samostalne države, a okupator je istjeran iz zemlje.
Isto tako nepobitno je da je rat u Hrvatskoj bio kombinacija unutarnje pobune jednog djela Srba i vanjske agresije koju su izvršile Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina tada još zajedno kao Jugoslavija. Sa teritorija Srbije, Crne Gore i BiH na Hrvatsku su pokretane vojne operacije, građani tih republika sudjelovali su u ratnim djelovanjima na području RH. Rat se vodio i na područjima gdje uopće tada nisu živjeli Srbi pa se ne može reći da je to bio građanski rat, ali svakako je imao neke elemente građanskog rata.
Cilj agresora i pobunjenika bio je prisiliti Hrvatsku na ostanak u Jugoslaviji. Mislim da 1991. Beograd nije imao za cilj stvaranje Velike Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag, već tjeranje Slovenije iz Jugoslavije i prisiljavanje Hrvatske na ostanak, uz eliminaciju dotadašnjeg federalizma. Iako su mnogi u Beogradu radije htjeli vidjeti neovisnu Srbiju nego treću Jugoslaviju međunarodne okolnosti tjerale su ih na očuvanje Jugoslavije koju su nakon toga zamislili pretvoriti u unitarnu državu. Teško da bi tzv. međunarodna zajednica prihvatila komadanje Hrvatske. Scenarij britanske politike je bio – izbaciti Sloveniju, Hrvatsku slomiti, u BiH onda ni ne bi bilo rata, a nova Jugoslavija prešla bi na neku verziju demokracije i kapitalizma.
Tako da je zamisao Beograda bilo da se u roku koji im je tzv. međunarodna zajednica dala, a to je bilo tri mjeseca moratorija na hrvatsku neovisnost, Hrvatska vojno pregazi, da se pohapsi hravtsko vodstvo i u Zagrebu instalira nova vlada koju bi činili poslušni Hrvati i Srbi iz Hrvatske.
Dakle, zamislimo da nije uspjela obrana zemlje i da je JNA marširala zagrebačkim ulicama, a pobunjenici zauzeli Osijek, Vinkovce, Sisak, Karlovac, Zadar, Šibenik...Razaranja bi bila golema, ljudske žrtve bile bi goleme. U zemlji bi zavladao mir, mada bi ponegdje još bilo otpora. Nova marionetska vlada pokušala bi uspostaviti mir. Slijedio bi golem val hapšenja i čistki. Bilo bi uhićeno na desetke tisuća ljudi, uključujući sve oni koji su podržali hrvatsku neovisnost. Slijedila bi montirana suđenja koja bi sudila za izmišljenje zločine nad Srbima. Tu i tamo, osudili bi i nekog Srbina. Mediji bi cijelom hrvatskom pokretu za neovisnost prišili etiketu nekog ponovljenog ustaškog skoka koji je ponovo utišan hrabrošću naroda.
Velikim razaranjima i žrtvama eliminirala bi se razlika u ekonomskom, kulturnom i tehnološkom razvoju Hrvatske i ostatka Jugoslavije. Iz Hrvatske bi se velik broj osoba iselio i uz pobijene i zatvorene Hrvatska bi izgubila i do milijun i pol stanovnika. Srbi iz Hrvatske bi preuzeli još snažnije poluge moći u zemlji i bili čvrst jamac unitarizma nove države. Službena ideologija bila bi jugounitaristička i to skrojena po srpskoj mjeri. Drugi narodi u Jugoslaviji, osim Albanaca šutjeli bi jer bi bili zadovoljni što se sve brzo i po njih bez rata završilo, a Jugoslavija je sačuvana. Albanci bi završili tako da bi nakon Hrvatske JNA upala na Kosovo i sve ih pobila. To je bio dio plana, a da je rat u Hrvatskoj završen brzo i efikasno, tzv. međunarodna zajednica bi to dozvolila i na Kosovu.
S vremenom bi se u Hrvatskoj stvorio sloj koji bi prihvatio novu državu i novi sustav vlasti. Mediji bi na tome vjerojatno učinili mnogo, a dobili bi i podršku mnogih međunarodnih institucija. Moguće je da bi među dijelom Hrvata sve to prouzročilo teške traume i navelo ih na radikalne i terorističke akcije.
To bi bilo tako da je rat izgubljen 1991. Kasnije, razvojem događaja, Beograd je odustao od tog scenarija i gledao kako da što je moguće više proširi Srbiju na Zapad u čemu je ponovo imao potporu tzv. međunarodne zajednice što je jasno vidljivo u priznanju Republike Srpske. U tim novim planovima išlo se na različite verzije širenja Srbije dok je svaka ideja o Jugoslaviji uglavnom bila odbačena, a nakon rata u Bosni dobrim dijelom i neprovediva.

- 15:59 -

Komentari (28) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Misli o društvenom životu, tragediji koja nas prati svakodnevno i pokušaj odupiranja onome što bi oni htjeli da mislimo

Kontakt

tragicnamisao@net.hr

Krleža je rekao:

''Dok je devedesetdevet posto čovječanstva hrana za topove sva druga pitanja su suvišna''

Free Site Counters
Free Site Counters

S MOG BLOGA

Liberalizam je novi duh vremena, novi mainstream iako soft ideologija koja sebe uopće ne smatra ideologijom, koji ima drugačija sredstva represije i neviđene mogućnosti terora nad slobodoumnim ljudima. Komunizam je u svojim kasnijim fazama bio tolika očita laž, tolika farsa i primitivizam njegovim sljedbenika bio je vrlo očit. Urušio se sam od sebe. Hoće li i može li tako biti s onim što zovemo liberalizam?
U liberalizmu je dopušeno reći sve. To je istina, čemu stvarati političke žrtve i progoniti neistomišljenike kada ih mase, obuzete gramzivošću i trošenjem ionako mogu samo ismijavati ili barem ignorirati. Čemu Gulag? Kada postoji Big Brother? Mekan, smiren, prikriven način porobljivanja s cijelim jezikom laži gdje se kamatarenje prikazuje kao pomoć, gdje se okupacija naziva spasom, gdje se nametanje naziva uvođenje...laž se vrti 24 sata dnevno.