Traders life

petak, 02.11.2007.

I did it my way!

Kako i zašto početi?

Dobar početak

Ovaj drugi dio pitanja je lakši za odgovoriti a svatko bi mogel nači različite razloge za to da se odluči postati trader ili investirati. Nekome je možda pun kufer i nemre više trpit svog “šefa” koji ima završena tri razreda srednje škole ali je postal “šef” jer mu je tata direktor, pa onda svoje komplekse lječi na vama ili vašim kolegama (možda se neko prepozna ovdje). Neko jednostavno voli investiranje, dionice i financijska tržišta, neklo misli da to može biti dobar posao a neko možda samo želi dodatnu zaradu ili investira u svoju sigurniju financijsjku budučnost da nebi moral ovisiti o tome koji političar bude obečal povečanje ili usklađivanje mirovina.

U svakom slučaju kako postoji mnogo razloga zašto početi vjerojatno postoji još više načina kako početi a ja ču vam iz svoje perspektive i svog skromnog iskustva reči kak sam ja počel i koji servisi, web stranice su mi pomogle u tom procesu. Siguran sam da če svatko od vas izabrati svoj način a ovo je samo mala pomoč onima koje interesira. Kak sam i navel u prijašnjim postovima preporučunem blogove HARD KAPITALIZM i TEHNIČKA ANALIZA.

1. Da bi saznali nešto o dionicam preporučujem da odete na Morningstar.com – link Home – Learn – Stocks (Fund) curriculum i prođete osnovne postavke stock investiranja (za one koje interesiraju fondovi ima i Fund curriculum. Morningstar.com također daje dobru analizu pojedinih dionica pa je dobar servis za detaljnu analizu firmi, tržišta i pojedinih industrija. Mjesečna pretplata je cca. 15 $ a postoji i 14 dana besplatnog probnog perioda. Pretplatite se tek kad počnete razmišljeti o stvarnom ulaganju.

2. Za upoznavanje sa svijetom i tradingom opcija možete besplatno pregledati mali tačaj o opcijama na Optionplanet – link Educational Tools – Option Basics i Investopedia gdje dobijete osnovne informacije o opcijama, kako funkcioniraju i koje su obaveza i prava kod trgovanja opcijama. Osim toga ovdje dobijete i dobar uvod u večinu strategija koje se koriste kod trgovanja opcijama (bull put, call calendar, iron condor, collar,…itd),a Investopedia ima i osnove tehničke analize dionica. Solidne lekcije za tehničku analizu: Technical anlysis 1 i Technical anlysis 2.

3. Kako bi sve ovo kaj ste nučili mogli i isporbati potrebno je otvoriti account kod nekog od brokera (dozvoljeno od 01.01.2007. prema Hrvatskom zakonu) a za to su vam potrebni popunjeni formulari koje imate na web stranici brokera kojeg odaberete i kopija putovnice kojom dokazujete da ste državljanin RH, radi poreza koji ne plačate na kapitalnu dobit u USA ali se plača porez na dividendu. To ne znači da odmah morate staviti novac na račun i početi trgovati ali če vam account biti neaktivan. Dobra stvar koju dobijete kad otvorite račun je Paper trading kaj znači da budete mogli analizirati tradeove, kupovati opcije i primjenjivati razne stretegije na vašem virtualnom accountu - obično vam daju 100 somova $ ali virtualnih :-). Tak možete učiti a da ne riskirate lovicu – sve je virtualno a ipak vidite kaj se događa i kak vaše strategije i tradeovi funkcioniraju i kak bi to bilo da je “za istač”. Neki od dobrih brokera za opcije koji imaju dobre trading platforme su Thinkorswim i OptionsXpress.

4. Ukoliko mislite da bi vam dobro došao malo “stručniji” tečaj kak bi bili sigurniji i bolje naučili trading postoji nakoliko servisa koji imaju online tečajeve (trabate PC, dobru internet konekciju i naki od jeftinih VOIP servisa kao npr. Skype za jeftine pozive i prisustvovanje lekcijama i konferencijama) ali zanju biti dosta skupi. Ja sam koristil tečaj firme SpreadTradeSystems i jako sam zadovoljan. Tečajevi (ovisno kolko truda si date) traju od 4-6 mjeseci sa lekcijama koje su skoro svakodnevno a kad jednom platite možete prisustvovati neograničeni broj puta.
Osim toga postoje i servisi koji biraju tradeove za vas i vi ih samo aplicirate sukladno svojim željama i mogučnostima. Oni vam obično šalju tjedne tradeove i za svaki trade vam šalju e-milom alert sa informacijama o ulasku/izlasku ili modificiranju tradea. Tih servisa ima ko pljeve a isto se tak plačaju (cca. od 50-100 $ mjesečno) i ovisi od vas koj budete izabrali. Jedan od dobrih je Optionsmart.

5. Kad počnete investirati i trgovat važno je pratiti kaj se događa na marketu i sa tvrtkama koje trgujute i tu možete koristiti razne servise. Neki koji se uglavnom koriste a dostupni su online su YahooFinance, MSN Money, Google Finance, TheStreet.com, Bloomberg.com i dr.

Ukratko to bi bilo to. Nakon ovoga ste spremni za trading i skupljanje vlastitih iskustava (uspjeha i neuspjeha) na tržištu. Kolko budete uspješni ovisi o vama, o tome kolko ste se potrudili naučiti, kolko vas to interesira i kolko hrabrosti za to imate. Što više učite i skupite iskustva u tradingu to budete uspješniji. Najvažnije je početi a sve ostalo je proces kojim se razvijate u uspješnog tradera.

Kad investirate, ne borite se sa marketom, jer market ne interesiraju pojedinci, več sa samim sobom, svojim karakterom, strahom, pohlepom i svojim viđenjem stanja na marketu.

Namojte se obeshrabriti nego krenite u proces i sigurno če vam se isplatiti. Sve ove stvari možda izgledaju preopsežno i komplicirano ali vjerujte mi nakon nekog vremena postaju rutina. Kak veli naslov posta “I did it my way” a vi izaberite svoj.

Za sva pitanja ili komentare stojim vam na raspolaganju da pomognem kolko got mogu. A ak nemrem zanam ko može (pa budem pital pametnije od sebe).

Šnjavi

- 14:48 - Komentari (2) - Isprintaj - #