Traders life

nedjelja, 07.10.2007.

Market's up

DOW je završio tjedan iznad povjesnog rekorda od 14.000 bodova, S&P 500 na povjesnoj razini od 1554.00 a NDAQ na najvišoj razini od 02. mj 2001. od 2780 bodova.

Nakon snažne korekcije vrijednosti indexa u Kolovozu bulls su preuzeli kontrolu i polako vratili dionice u uzlazni trend. Zabrinutost zbog hipotekarnog i kreditnog tržišta te tržišta nekretnina u USA malo je popustila. Iako su velike banke Citigroup i Merill Lynch objavile da če u ovom kvartalu zbog takvog tržišta imati gubitke (MER i 5.5 billion USD) njihove dionice nisu zabilježile pad več oporavak.
Go Bulls go!
Nakon rezanja osnovne kamate za 0.50 % od strane FED-a kupci dionica su dobili "potvrdu" da če FED brinuti o rastu USA ekonomije i "neče dozvoliti" preljevanje ove krize u ostale djelove gospodarstva te če utjecati na opču likovidnost.
Ovakav razvoj događaja uvjetovao je ovakav bull market i povečao uvjerenost ulagača.
U petak je također objavljeno da su podaci nezaposlenosti za 08. mj.07. revidirani sa -4.000 na + 89.000 ta da su podaci za 09.mj 07. +110.000 novih radnih mjesta.
Ulagači su prevladali osnovni strah od krednitne krize i sada se okreču sezoni izvješteja profita u trečem kvartalu (earnings season). RIMM je objavio rezultate u skladu sa očekivanjima tržišta i cijena dionice je u petak skločila 12.83 $. Sljedeči tjedan earnings season tradicionalno otvara Alcoa (symbol AA) proizvođač aluminija te neke značajnije firme Costco (COST), General Electric (GE) i Sallie Mae (SLM). Ulagači če pažljivo pratiti i rezultate velikih kompanija kako bi procjenili stanje USA gospodarstva. Od ekonomskih pokazatelja sljediči tjedan ulagači če obratiti pažnju na PPI (Producers Price Index) i Retail Sales.

DOW pokušava uspostaviti support level na 14.000 i ako to uspije vjerojatno možemo očekivati u sljedečem razdoblj jačanje bull marketa i pozitivnog ozračja među ulagačima. Vjerojatno je dio ulagača kroz ovu krizu zauzeo neutralne pozicije čuvajuči gotovinu za ulazak na tržište nakon korekcije pa je i to pridonjelo oporavku indexa.
Uspokos tome srednjoročne i dugoročne projekcije još uvjek imaju dozu opreza zbog mogučeg povečanja inflacije i recesije u slučaju da FED kamatnom politikom ne uspije povečati rast USA gospodarstva i da se povečaju inflatorni pritisci.

DOW

- 11:57 - Komentari (12) - Isprintaj - #