U Zemlji Izlazećeg Sunca

18.09.2006., ponedjeljak

Sumo

Tokijska sumo arena, Ryogoku Kokugikan, u kojoj se odigrava rujanski turnir.
Ako platite 4900 yena po osobi morate se zadovoljiti ptičjom perspektivom:



Ako pak odrješite kesu i platite oko 12000 po osobi dobivate puno bolji pogled, ali i upalu mišića sljedećih 2-3 dana: ne shvaćam kako netko može par sati prosjediti na ovakav način:




Teško je objasniti što je to tako privlačno u sumo-u. Sama borba traje par sekundi i stane u par shotova moje kamere:



Vrijeme pripreme na borbu čini se beskonačno. Ritual počinje kad najavljivač svečano, rasteeeežući pročita imena sljedećih boraca. Nakon toga oni izlaze na ring i počinju se pripremati. Rastežu se, udaraju po pojasu, tijelu, a oni ratoborniji se dobrano i išamaraju. Nako toga zahvate šaku soli i prosipajući sol ulaze u ring. Sam sumo potječe iz shinto hramova, ali je bacanje soli budistički ritual purifikacije. Znači, čak i u ovom tradicionalnom sportu nalazimo mix različitih religija - cijeli Japan je u stvari jedan veliki mix.
Nakon toga se pripreme za borbu, promatraju se par sekundi i onda opet ustaju i odlaze svaki u svoj kut na dodatne pripreme, udaranje, solenje i šamaranje.

Nisam potpuno uspio dokučiti u kojem trenutku borba zaista počinje. Ali čini mi se da se sudac mora postaviti u točno određeni položaj, a oba hrvača imati ruke spuštene na pod. U svakom slučaju postoji neka fora jer se često dogodi da jedan hrvač krene, ali onda se zaustavi jer se očigledno sučeva sjena nije poklopila sa Fuji-a u zadnjem danu svibnja, ili što ja već znam.
Ovo odmjeravanje snaga može potrajati i nekoliko puta prije nego li borba počne. I onda se sve završi u 5 sekundi. Valjda je to privlačnost sumoa: niz detalja i rituala i na kraju vrhunac koji traje sekunde.
Taj vrhunac se doista može i osjetiti. Pet sekundi borbe i onda, poput usporene snimke (a i to traje koju sekundu) jedan od hrvača, ili oba padaju na pod. I dok se 150 i više kilograma u slobodnom padu približava podu, u dvorani se čuje crescendo, koji se pretvara u forte u trenutku pada.

Treba to doći i doživjeti!


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.