Totan d.o.o.

nedjelja, 08.10.2006.

Prošek, lijek narodne medicine


Dok se grožđe za stolna vina bere, čim je dozrelo i s još puno vlage, grožđe namijenjeno za desertna vina ostavlja se na panju dok prezori i počnu se stvarati suvice, pa i nakon toga još se suše prije tiještenja. Od svih desertnih prirodnih vina naših krajeva najpoznatiji je prošek, proizveden fermentacijom koncentriranog mošta od presušenih bobica najkvalitetnijih sorti grožđa.
Dalmatinska desertna vina u prošlosti su bila glasovita i tražena širom svijeta. Tako je istaknuti stručnjak za vinarstvo A. Babo, ravnatelj Vinogradarsko-voćarskog učilišta u Klosterneuburgu još 1866. dao mišljenje da među crnim dalmatinskim desertnim vinima ima odličnih tipova koji su potpuno jednaki glasovitom roussilonu.
Najprije se odabere najbolje grožđe i bobice ostave na lozi dok se dobro ne prosuše. Nakon branja grožđe se zna rasuti po raznim površinama i ponovo sušiti na sunčevoj toplini. Osušeno se grožđe gnječi i preša kako bi dao mošt izuzetne slasti sa 28 i više ostatka šećera što provre u alkohol jačine od 15 do 16 vol. postotaka. Prošek ovako pripremljen oduvijek je u Dalmaciji bio posebno cijenjen pa se najčešće radio za vlastite potrebe i čuvao za čašćenje gostiju. Prošek je naime bio cijenjeni napitak narodne medicine za oporavak bolesnika te za okrjepu malokrvnih i starijih osoba, posebno za rodilje i druge kojima treba vratiti snagu.

Evo i jedan recept:
Prošek žbaćen s jajem poznati je pripravak za vraćanje snage rekonvalescenata i bolesnika. Najprije bi se odvojilo bjelance, a žumance (najčešće 2) miješalo sa šećerom (2 do 3 žlice). Bjelance se žbatilo (tuklo) dok ne bi postalo homogena pjena (do stanja da se može okrenuti tanjur, a da se pjena ne prolije), zatim se sve stavljalo u jednu šalicu i miješalo s decilitrom i pol prošeka.

Na prijelomu stoljeća u Dalmaciji se prošek proizvodio najviše od grožđa sorte maraština, grka, pošipa, muškat ruže, plavac mali, drnekuše, trbljana, ninčuše i drugih. Za pojedina područja (splitsko, omiško, šibensko, kaštelansko i druga) prošek je postao vrijedan trgovački proizvod i značajni izvor prihoda. Dalmatinski prošek je postao glasovita marka koja se tražila u zemlji, ali se izvozi i u mnoge zemlje svijeta.
U nemogućnosti da se zadovolji potreba tržišta uz proizvodnju prošeka na tradicionalni način radio se i s dodatkom vinskog alkohola, vinskog destilata ili koncentriranog mošta. Prilikom donošenja zakonskih propisa koji su trebali regulirati ovu materiju došlo je među stručnjacima do razmimoilaženja o odobrenju načina proizvodnje prošeka. Spor je riješen ozakonjenjem mogućnosti da se prošek priprema na tradicionalni način (alkoholnim vrenjem masulja ili mošta od prosušenog grožđa) ali i sa određenim dodacima.
No, u praksi se išlo i dalje pa su se neki prošeci industrijski spravljaju od običnih vina s dodatkom alkohola i šećera što nema nikakve veze s tradicionalnim dalmatinskim prošekom. Posljednjih godina ponovo se vraća proizvodnja prošeka na tradicionalni način (Bracanović-Luvi, Plenković, Tomić i još neki) te se uz pomoć moderne tehnologije dobiva proizvod izuzetne vrijednosti što daje nade u povrat punog sjaja proizvoda.

PROŠEK
Prošek najčešće ima oko 15 % vol. postotka alkohola s oko 100 grama /lit. neprevrelog šećera i više od 40 % g/l ekstrakta. Ima tamnožutu bakrenu boju, punog i bogatog je bukeja, izrazito je sladak i zaokružen. Najbolje se slaže uz kolače, orahe, rogače i lješnjake. Servira se na temperaturi od 14 do 16 Celzijevih stupnjeva.


- 12:29 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Murteru moj

    Rodila me mati vodeka na siki
    doila me mlikun za isti i piti.
    I nosila sa sobun u narucju svom
    kamo god je išla po kršu tvom.

    Ditinstvo san proša mljackajući smoke,
    i zimi i liti skak bos u lokve
    a maldost je došla uzveslo i jubav
    eto Bogu hala još san živ i zdrav.

    Pa gledan svaki dan vo naše more
    i slušan galeba i mirišen bore
    i tuću me vitri bonaca i hrtunal
    a sedansto godin svitli Murterski heral.

    Kroz tebe su prošle sve never svita
    kuga glad i rat a i lipa lita
    koliko si moga toliko si da
    u tvoje krilo leći ću i ja.

    Pa Bog nek te čuva i sveti Mihovil
    I Roko naš sveti šta gleda iz vršin.
    I za te se moli gospe o Gradine
    A gospe od Tarca za te se bri.

    Da mi daju sva zemajska bogatstva
    Da me kunu molu i zaklinju
    Da mi nudu i zvizde što sjaju,
    Ja bi opet osta tvoj ja bi opet osta tvoj Mureteru moj.

Linkovi




  • I Čovik se rodi umoran i živi da se odmori.

    II Ljubi krevet svoj ka samoga sebe.

    III Odmaraj se danju, da noću moreš spavat.

    IV Ne radi - rad ubija!

    V Kad vidiš nekoga da se odmara - pomozi mu!

    VI Ne čini danas ono šta moreš sutra!

    VII Radi manje nego moreš, a ono šta moreš pribaci na drugoga.

    VIII U hladu je spas, od odmaranja niko nije umra.

    IX Rad donosi bolest - ne umri mlad!

    X Kad poželiš radit - sidni, pričekaj, i vidit ćeš da će te proć.

  • Free Site Counter
    Free Site Counter



    Jugo

    Jugo će, kažu oni što vide
    Da ponovo krećem na put za nigdje
    Jugo se sprema, valovi dižu
    Pogledi njeni me više ne stižu

    Dalekim sad plovim morem
    Zaboravljam naše zore
    Ostaje mi samo more
    I vjetar što tuče u lice i dušu


    Galebovi u daljini, more i ja u blizini
    Prilazi mi, ja mu pričam
    O ljubavi jednoj što bila je davno

    Okreće jugo, more već vrije
    Bog je uz mene, strah me nije
    Samo što dalje, druga obala zove
    Mislim na sutra, ostavljam snove

    Rakovi, školjke i morske alge
    I mnogo, mnogo kamenog cvijeća
    Na grobu mome umjesto svijeća
    Svjetleće ribe držat će stražu



    Ribari

    Prije jutra ribari se bude,
    More zna njih, more zna te ljude
    Prije jutra u zoru
    S galebima na moru
    Na poštama sunce čekaju

    Svako jutro parangale dižu,
    Vižitaju i vršu i mrižu,
    A galebi čekaju
    Da i njima ča daju
    U ribare oni viruju

    Noć je mirna vali spavaju
    Pod svitlom se ribe skupljaju
    Špurtilon I ostima
    Dobit će po kostima
    Kad se smire kad se pridaju

    U dubini mriže parangali,
    Na pučini bile se sinjali,
    Tiho kraju veslaju,
    Malu barku guraju,
    A ribara ruke izdaj