ZAŠTITA TOŠINOG LIKA I DJELA - Toše = Anđeo - Blog.hr

utorak, 20.11.2007.

ZAŠTITA TOŠINOG LIKA I DJELA

Makedonija će zaštititi lik i djelo Toše Proeskog

MAKEDONSKA Vlada odlučila je osnovati Radnu skupinu za zaštitu lika i djela Toše Proeskog, na zahtjev njegovih roditelja, pišu makedonski mediji.

Radna skupina će se sastojati od predstavnika Ministarstava kulture, vanjskih poslova i pravosuđa, te predstavnika Ureda premijera, piše MakFax. Brinut će se o korištenju njegovog imena i o ostavštini njegove desetogodišnje karijere.

O potrebi za osnivanjem koordinacijske skupine za zaštitu njegovog lika i djela progovorio i gradonačelnik Skopja, Trifun Kostovski, koji se sam ponudio da bude njen član.

Pristanak njegovih roditelja po zakonu je potreban i u slučajevima da institucije, sportske dvorane, učilišta ili nagrade žele nositi njegovo ime. Za korištenje Tošinog imena u svrhu profita kao i obradu njegovih pjesama potrebno je odobrenje i Ministarstva financija.

Tek 75 godina nakon njegove smrti, njegova će se djela smatrati općim dobrom, objašnjavaju u Agenciji za zaštitu intelektualnog vlasništva. Tada će se njegova djela nesmetano, bez plaćanja autorskih prava, moći umnožavati i interpretirati, no uz napomenu da se radi o djelu pokojnog pjevača.

Tošine slike i CD-ovi hit na crnom tržištu

Prodaja Tošinih slika i piratskih CD-ova u posljednjih je tjedan dana postala glavni biznis u Makedoniji. Ovim se povodom oglasila i Agencija za zaštitu intelektualnog vlasništva, koja upozorava kako se brandiranje lika preminulog pjevača ne smije događati bez dopuštenja njegovih roditelja.

Još i prije pogibije Toše Proeskog, njegovi su se piratski nosači zvuka itekako prodavali na prostoru cijele bivše Jugoslavije pa tako i u Hrvatskoj. Preprodavači CD-ova ističu kako se Tošina glazba prodavala puno bolje od albuma hrvatskih glazbenika, zbog čega je svojedobno zaradio i titulu "kralja pirata".

<< Arhiva >>

0