04.03.2007., nedjelja

Ku Klux Klan na Dori




dado Proveo sam subotnju večer gledajući finale Dore. Pomalo je to tužno. A i ta manifestacija je iz godine u godinu sve tužnija. Hvala Bogu pa mogu na tu malu seosku zabavu gledati sa smiješne strane. Predviđam da će iz godine u godinu rejting Dore sve više i više padati, pa će se na kraju naš izbor za pjesmu Eurovizije pretvoriti nešto slično izboru za Miss Hrvatske. Tročlani žiri i hotelska soba kroz koju će umjesto manekenki prodefilirati par ridikuloznih izvođača. Tko danas zna tko je Miss Hrvatske? Ja ne znam. A i sistem glasovanja je totalno neuzbudljiv. Uglavnom, evo kako je bilo.

1. Lana Klingor – “Gravitacija”
Lana je otvorila Doru s pjesmom koja je progovara o ozbiljnim problemima moderne fizike. Propitujući problem gravitacije, tj. postojanje iste, u znak protesta Lana je počela spontani striptiz na sveopće oduševljenje raspomamljenih neofizičara u publici. Situacija na sceni je kulminirala kada joj se pridružuju brejkeri i počinju svoj prljavi ples te tako dosta zorno podupiru Laninu tezu o nepostojanju gravitacije i ruše Newtona.



2. Marko Tolja – “Deja vu”

Ok pjesma, simpatičan dečko u pomalo prevelikom odijelu (možda je tatino sa svadbe?).
Ima dobar glas i dobru šansu da postane muška verzija Natalie Dizdar. Samo što on neće ličiti na Nikolaja Pešalova. Kao Natalie.



3. Sick Swing Orchestra – “Šlager pjevač”
Nastup je izgledao kao da je riječ o javljanju uživo s neke češke Dore. Netko tko nije iz Hrvatske da mora pogađati, rekao bi da su Česi. Pjesma katastrofa. Jedna od onih “smiješnih” pjesama. Moš mislit kako su smiješne. Još onaj kontrabasist u bijeloj vajfbiterici (a kakva druga postoji?) i tankim brčićima kakvi nisu viđeni od igračkih dana Roberta Baggia. Ja ne želim biti šlager pjevač.



4. Kemal Monteno – “Poljubi me”

Protiv Kemala ništa. Kemal je legenda. Imam osjećaj da je tako dobar da bi nekome nepoznatome na cesti dao bubreg. Ako mu ustreba. Pjesma je bila malo brža od njegovih uobičajenih. Glas plačan. Kemal je super.



5. Feminem – “Navika”

Užas. Iritacija. Prošle godine su pobijedile u Bosni. Dobro je da tu nisu uspjele u svom prljavom naumu. Sljedeće godine će valjda u Makedoniju. Kao neki putujući cirkus. Pjesma također pomalo “smiješna”.



6. Giuliano – “Pismom te ljubi milijun mandolina”

Izjavama prije Dore je pokušao privući glasove takozvanom pilom naopako tvrdeći da ne želi pobijediti jer mu je kao to sve naporno. Ne želi on publicitet i veću prodaju cd-a. Ma kakvi. Šta će mu to.Došao je na Doru da bi se, naravno, dobro zabavio i pokazao sexy i nadasve markantnu trodnevnu bradu. U pjesmi ima i stih “...usne tvoje slatke su od vina...”. Pa ima li većeg klišeja od vina na usnama?!



7. Livio Morosin i Miroslav Levačić – “Volim ja”
morosin
U redu pjesma (uvijek sam bio sucker na etno) iako nisam baš skužio o čemu pjevaju (...volim ja, volim ja, šubaja, šubaja...- tako nešto. Koji qrac je šubaja?!). Na pozornici su izgledali kao slavonska lola i 3 Isusa koji su ovu pjesmu napravili u nekoj komuni za odvikavanje kao dio nekih aktivnosti koje narkomani obično rade da bi se riješili zlog poroka. Nakon molitve, obrađivanja vrta i izrade Gospinih fihurica.



8. Galiano Pahor i Anja Šivagović Despot – “Teatar”
galiano
Pošto je riječ o dvoje glumaca i sam nastup je bio iritantno teatralan i afektiran. Posebno je zabolio Galianov monolog na kraju i Anjino smijanje na silu nakon stiha “...drag, ti i ja kvarimo zabavu...”. Krivo Anja. Vi nam je donosite.



9. Luka Nižetić – “Pusti me u san”

Ne želim ga pustiti u san. Šta bi on tamo radio? Bolje da ne znam. Nastup je pokušao završiti efektnim poljupcem s plesačiom, ali kamera je pokazala da su se samo približili jedno drugom na 2 centimetra. Puse nije bilo. To će samo produbiti priče o njegovoj ambivalentnoj seksualnosti. U tom trenutku mi je iz nekog razloga postalo toliko neugodno da sam morao prebaciti na drugi program.



10. Tina Vukov – “Tata”

Hrabro upozorava na postojanje disfunkcionalnih obitelji u Hrvatskoj te pokazuje srednji prst dečku od mame kojeg “...čuje kroz zidove svoje sobe” i curi od tate “...kojoj će pokloniti svog plišanog medvjeda” kao znak lažne kurtoazije. Biti će to trojanski medvjed. Tina ima dobar glas, samo da joj netko napiše bolju pjesmu. Naravcno ako se ikad raspadnu Tina i Nikša, zbog svog imena ona će biti glavni kandidat da nastavi više nego uspješan brand i zapjeva s Nikšom.



11. Jelena Rozga – “Nemam”
rozga
Jelena je bila Pepeljuga, back vokal je bila Snjeguljica, neka treba koja se vrtila oko nje s frulom je bila Petar Pan ,a mladić na usnoj harmonici je bio Harry Potter. Najave u novinama su govorile da će se na stejdžu pojaviti i bijeli konj. Nije. Pojavilo se nešto puno bolje. Zlatko Pejaković. Zlatko je trebao izgledati kao Gandalf, a u biti je izgledao kao vođa Ku Klux Klana. Samo sam čekao kad će izvaditi križ i zapaliti ga. Pjesme se uopće ni ne sjećam.



12. Trio Fanatastikus – “Nema šanse šećeru”
trio Najuznemirujuća pjesma večeri. Braća anglosaksonci bi rekli disturbing. Da mi je znati tko je spojio ovo troje. Davorin Bogović i Mladen Burnać se nabacuju Ivanki Boljkovac. UŽAS! Ovo ću sanjati i buditi se preznojen.



13. Kraljevi ulice – “Pjesma za novčić”
Ponovno su drugi. OK je bila pjesma. Više sreće drugi put. U biti treći put.



14. Dado Topić i Dragonfly – “Vjerujem u ljubav”

Pobjednici. Za standarde Dore, do jaja pjesma. Za ostale standarde bezveze. Valjda žiri i puk misle ako su prošle godine pobijediili “rokeri” na Euroviziji, pobijediti će i ove. Mislim da ništa od toga. Tako smo i Severinu poslali nakon proliferacije etno pjesama na Euroviziji. Vratila se podvijenog repa. Body language pjevačice Ive je nagoviještavo da će ona i Dado svakog trena zabrijati, ali eto nije se deslilo. Zato se Iva Jerković u green roomu obratila legendi hrvatskog rocka Dadi Topiću; sa Drago. Drago Topić.


15. Danijela Pinatrić – “Moj svijet”
Najdosadnija pjesma na Dori. Imao sam osjećaj da traje 10 minuta. Da bar Vuco nije istukao ženu. Ona je, naime, bila njegova zamjena. Posebno me se dojmio stih”...ova pjesma što je pjevam je moj svijet...”. Valjda za one koji su propustili prikazivanje naslova pjesme.



16. Klapa Maslina – “Gitara i čaša vina”
Svaka čast klapama i njihovoj kulturno-povijesnoj vrijednosti ali ovo je bilo također dosadno. Tema pjesme je gitara i čaša vina. To je onaj tip stihova koji uđe na jedno uho,a na drugo izađe a da nisi ni skužio da su ušli.




Bilo je tu još svega. Od poslovično nezanimljivih voditelja, praznih zadnjih redova dvorane te još praznijih razgovora s našim “zvjezdama”.
Sljedeće godine možda bolje provedem subotnju večer.



Do sljedećeg tjedna, vaš frend i kompić, John Kompich


100 mu TOPova, sve NAJbolje iz CD shopova!












- 22:55 - Komentari (1) - Isprintaj - #

< ožujak, 2007  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Ožujak 2007 (1)
Veljača 2007 (6)
Siječanj 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

John Kompich vam se obraća!

Top of the Shops
Jedina službena top lista prodanih albuma u Hrvatskoj!