GOSPINA LJUBAV

ponedjeljak, 15.10.2007.

TEREZIJA AVILSKA

28. 03. 1515. - 14. 10. 1582.

– posljednje (12.) dijete u roditelja – nesuđena mučenica – zaštitnica grada Subotice – zaštitnica Španjolske – pomoćnica za milost – pomoćnica za dobru molitvu – ljupka i dražesna – teška srca stupila u samostan – umalo je živu nisu pokopali – gorljiva štovateljica svetoga Josipa – srce katoličke reforme – 18 godina osrednjosti i 22 godine najgorljivije revnosti – vjerovala u snagu molitve – u srcu nosila sva zbivanja u domovini, svijetu i Crkvi – naučiteljica Crkve –

Sveta Terezija Avilska se rodila kao dvanaesto dijete plemenitih roditelja u Španjolskoj u gradu Avili u istoimenoj pokrajini Stare Kastilje 28. ožujka 1515. godine. Bilo joj je sedam godina kad je žarko željela mučeništvom proslaviti Gospodina. Njezine su se dvije sestre udale, a Terezija se odazvala Božjem pozivu u duhovno zvanje. Od 14. do 18. svoje godine vrlo temperamentna Terezija je razmišljala o udaji. Voljela je ljepotu, ljupkost i bogatstvo. Dražesna Terezija je uvijek bila okružena kako muškim tako i ženskim društvom. Nitko kao ona nije znao nasmijati i razveseliti. Gladna znanja, Terezija je izuzetno puno čitala. Prije njezine odluke da stupi u karmelićanski samostan nije bilo nikakvog razočaranja. Terezija se bojala da zbog svoje vesele naravi u svijetu neće uspjeti spasiti dušu. Izuzetno se teško odlučila za samostan: ”Jedva mogu vjerovati da će moja bol i u smrti biti veća od one što sam je osjećala kad sam napuštala roditeljsku kuću. Činilo se da se u meni odvaja svaka pojedina kost.” Previše je ozbiljno shvatila samostanski život. Stupila je u samostan u kojem je živjelo 120–180 časnih sestara. Jedna godina u samostanu bila je dosta, da se razboli. Shrvana teškom bolešću bila je obamrla. Da nije bilo njezinog oca Alonsa, valjda bi je živu pokopali. Za pomoć se obratila svetome Josipu. Na Josipov zagovor je ozdravila. Zato je postala njegova gorljiva štovateljica. Slijedilo je zatim 18 godina puke osrednjosti u njezinu životu, gotovo prema načelu, ”Pazi da ne pretjeraš!” Onda je došlo jedno ružno viđenje. Vidjela je svoje mjesto u paklu. Bilo joj je 40 godina. To je bilo dosta da se trgne iz osrednjosti i da svim žarom duše posegne za obnovom karmelskog načina života. Neumorno je 22 godine putovala diljem Španjolske ne bi li snaga reforme karmela zahvatila što više samostana. Iz njezinog nastojanja, da svoj život prilagodi evanđeoskim načelima, da se u svemu vodi Isusovom ljubavlju, razvio se obnovljeni karmelski red. Nije samo putovala. I pisala je: ”Knjiga Gospodinovih smilovanj a ” – gdje je opisala Božje djelovanje u vlastitom životu. Djela: ”Put savršenosti”, ”Stanovi ili grad duša”, ”Utemeljenja” predstavljaju vrhunce mistike. Pisala je lijepu mističnu liriku. Žrtvom, molitvama i dobrim djelima pratila je Tridentski sabor, bitku kod Lepanta, sve događaje u Španjolskoj, misijski rad u istom otkrivenoj Americi. Sveta Terezija se popela do vrhunaca katoličke obnove u XVI. stoljeću. Drugi dan poslije njezine smrti (15. listopada 1582.) stupio je na snagu i danas važeći Gregorijanski kalendar. Terezijina obnova nadahnjuje i danas. Samo u prvih sedam desetljeća 20. stoljeća objavljeno je 528 izdanja njezinih djela. Već četiri stoljeća nadahnjuje duhovni život Europe. Proglašena je naučiteljicom Crkve. Zovu je Doctora mystica. Zato je Bossuet s pravom o njoj zabilježio: ”Sama Terezija ima u mistici isto značenje kao Toma Akvinski u dogmatici”.

Zaštitnica je Karmelićanskog reda. Karmelićani i karmelićanke je drže svojom majkom, pa je oslovljaju kao Majka Terezija. Zaštitnica je grada Subotice i naše katedrale bazilike, Španjolske. Zaštitnica je i novoutemeljene hrvatske biskupije u Požegi. Njezin zagovor traže vjernici da od Boga zadobiju milost, a posebno je moćna zaštitnica onima kojima ne ide dobro molitva.


Prema: Maria Kretner, Helige um uns, Wien–Muenchen 1956, str. 311–312 i Josip Antolović, Duhovni velikani, II. dio, Zagreb 1998, str. 400–403.

MOLITVA SVETOJ TEREZIJI!


Sveta Majko Terezijo, pogledaj s neba i vidi, obiđi ovaj vinograd: zakrili nasad desnice svoje.
Moli za nas, sveta Majko Terezijo,
Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.
- Bože, Duhom si svojim potaknuo svetu Tereziju, majku našu, da u Crkvi zacrta novi put savršenstva. Daj da i mi u njezinoj nauci trajno nalazimo duhovnu hranu te nas zahvati živa želja za pravom svetošću. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

- 17:22 - Komentari (5) - Isprintaj - #