tippy

17.09.2006., nedjelja

Tippy among the Books

Prekjučer sam bila u sveučilišnoj knjižnici. I posudila 13 knjiga. Key word search: Eliot, T.S.; Conrad, J.; Woolf, V. Sve za prva 2 tjedna predavanja. Što ću, kad smijem 25! Ajde vi budite karakter... Imaju zakon self-issue sistem, aparat gdje dođete sa svim knjigama koje želite posuditi i barkod čitačem: stavite svoju iskaznicu, provučete jednu po jednu knjigu i na kraju isprintate popis knjiga sa rokom vraćanja. (BTW, TESCO je također uveo nešto slično – samoposlužne blagajne gdje sami učitavate namirnice koje kupujete, ubacite lovu u mašinu koja vam ispljune kusur i voila! Super jer većina ekipe još nije skužila foru i preferiraju dvadesetominutno čekanje u redu za blagajnu, hihihi. Svaka čast). Imaju "standard loan" i "short loan" posudbu – to u prijevodu znači da knjige u principu možete produživati do 5 puta osim ako ih netko drugi ne zatraži i držati ih praktički cijelu godinu.

Kad već uspoređujem Konstanz i Edinburgh, ipak mi se knjižnica u Konstanzu više svidjela. Obje zgrade su katastrofa moderne arhitekture i imaju par milijuna knjiga, ali ona u Konstanzu je bila nekako pristupačnija, lakša za skužiti, imala je više knjiga na policama umjesto u trezorima. I, najbolje od svega, za vrijeme nastave je radila 24 sata dnevno – kudos! Ovdje su nekako OK ali ne oduševljavaju baš. Uredno zatvaraju oko 9-10, ali rade i nedjeljom.

Također sam bila u škotskoj nacionalnoj, striček koji predaje Research Methods i liči na Ivu Pogorelića (prozvali smo ga research diva) zahtijeva da imamo iskaznicu do prvog predavanja. Ta pak nije posudbena knjižnica nego samo referentna, i vađenje iskaznice traje kojih 10 dana – malo su prekomplicirani za moj ukus, ali su besplatni, za razliku od našeg famoznog NSB-a koji samo što ne traže potvrdu o nekažnjavanju ako želite povlasticu posuđivanja.

Locirala sam najbliži Blackwell's, koji je ujedno i dežurna knjižara za UoE. Nisam bila zadovoljna nedostatkom obećanih nam materijala za kolegija te cijenom dostupnih resursa, a pogotovo ne samo jednim izdanjem Eliotovih "Selected Essays" za dvadeset funti koje još i ne sadrži ono što meni treba, ali sam se jako razveselila vidjevši primjerke Saida, Fish, Morisson i drugih kako uredno koštaju između petnaest i dvadeset funti, a u NSB-u ih mi jadnici iz trećih zemalja dobivamo za manje od funte naughty Sutra idem u Pickerings.

Nagradno pitanje: zašto prvo predavanje u prvom semestru prve godine bilo kojeg studija književnosti u bilo kojoj zemlji počinje sa Tradition and the Individual Talent i Heart of Darkness?



- 17:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

E-mail

Linkovi