tippy

29.08.2006., utorak

Guilty pleasures

Predrag mi engleski jezik ponekad ima super izraze kakve je u još dražem mi hrvatskom teško ili pak nemoguće tako jednostavno prenijeti. Jedan od takvih je i "guilty pleasure". Jedan od mojih guilty pleasures oduvijek je bila pop-glazba, i to of the worst kind – emtivijevskog tipa (grrrozno!). Preciznije, glazbeni spotovi.

Još draži guilty pleasure mi je primjena svega što su me naučili na faksu na ove trivijalne uratke, npr. naratološka analiza "Heartbreak Hotel" Whitney Houston (who's with me? yes). Brzo sam naučila da, iako je moguće legitimno teorijski promišljati popularnu kulturu, opet postoje sustavi vrijednosti koji vas nekako na kraju opet vrate na opreku visoka/niska kultura. Pisati članke o B.B. Kingu ili Clashu je OK, ali Britney već ide malo teže. Ili, ako baš hoćete, pročitajte DeLillov "White Noise", gdje, pričaju tako dva sveučilišna profesora, i jedan kaže drugom (parafraza): "You know, there are full professors studying cereal boxes here". Znači, treba paziti jer odaberete li krivu zvijezdu, možda ste zauvijek zapečatili svoju akademsku karijeru. S druge strane, dogodi se da i etablirani teoretičari zabrazde u nepoznato pa dobijete jednog Fiskea koji misli da je Madonni Madonna umjetničko ime i onda razrađuje razloge zašto je ona smišljeno uzela takav pseudonim - ! Baš je tricky ta popularna kultura...

Uglavnom, guglam ja tako neki dan u potrazi za Kelly Osbourne (OK, take five to roll on the floor and laugh.. Gotovi? Idemo dalje.) i bilo kakvim ozbiljnijim tekstom o njezinom spotu za pjesmu "One Word". Zašto? Zato jer je spot napravljen u stilu film noira, odnosno, ni manje ni više, u stilu Godardova "Alphavillea" iz 1965., koji je pak iznjedrio hrpu drugih filmskih motiva i postupaka... Npr. famozni Hal iz Kubrickove "Odiseje 2001." je derivat upravo Alphe, računala koje upravlja Alphavilleom. Tekst nije previše impresivan, ali pjesma je dosta fini elektro-pop, a ima i remix verzija Chrisa Coxa (privatna digresija: svojedobno sam prevela članak o elektronskoj glazbi određenog Christophera Coxa – could it be the same person? Nisam dalje istraživala...), uglavnom nema veze sa gospođicom Shut-up Kelly Osbourne. Nisam otkrila otkud Alphaville u njezinu spotu, ali je navodno to bila njezina ideja, kao što nisam otkrila ni ono zbog čega sam započela potragu, a to je čija li se ono fotografija u spotu nonstop prikazuje... Imam osjećaj da bih dotičnog gospodina značajnog pogleda u naočalama i mantilu trebala prepoznati, ali ja baš nisam nikad bila dobra u povezivanju imena i lica poznatih ličnosti, npr. pisaca. Neki dan se ja tako igram pogađalice sa TV kalendarom, ono kad izbace nečiju fotografiju a onda vam kažu tko je to te je li umro/umrla (mada je u 95% slučajeva umro) ili se rodio/la na današnji dan. I bila sam apsoštrumpfno uvjerena da se radi o A.G. Matošu, a ispao je Josip Kozarac... Dam pet kuna svakome tko ih može razlikovati!

Update o odlasku na studij: riješen smještaj. Sutra se plaća školarina. 13 days to go.

U jednom od budućih postova: o spotovima na temu hladnog rata i željezne zavjese iz ranih osamdesetih...
- 22:54 - Komentari (2) - Isprintaj - #

27.08.2006., nedjelja

Literature student goes to Edinburgh

Roxburgh Place, Edinburgh, UK. Kroz tri tjedna ovo će postati moja adresa na sljedećih godinu dana. Pokušavam izračunati udaljenost od doma do faksa na karti užeg centra Edinburgha. "A few minutes walk", kaže vodič za nove postdiplomce. Woohoo!

Gledam svoju novu putovnicu. Malo mi je žao što više neću gledati vize iz Rige, Praga, Minneapolisa, ali barem neću imati problema na ulazu u zemlju, toliko sam iznenađujuće simpatično ispala na fotografiji. Oni koji me ne znaju mogu slobodno pogledati crtić One Man Band u linkovima (my new favorite!), i dobit ćete ideju kako izgledam kad nisam dobre volje... smijeh Kladim se da su me zbog simpatične fotografije i primili na faks.

Insight Guides kaže: 5,1 milijun Škota, cca 450.000 stanovnika Edinburgha. I can live with that. Luka Leith, Victoria Street, Edinburgh Festival: na svim fotografijama bliješti sunce, čovjek bi pomislio da Sunčani Hvar treba promijeniti lokaciju, a onda se na stranici 313 ovlaš potkrade informacija o 2.500mm kiše godišnje i prosječnoj maksimalnoj dnevnoj temperaturi od 18 stupnjeva Celzija u kolovozu. Jeste li znali da se stanovnici šetlandskih otoka deklariraju kao "Norse" a ne kao Škoti, i da gravitiraju Bergenu prije nego bilo kojem drugom gradu u Škotskoj? Zanimljivo...

Checklist:
- uplatiti školarinu (hvala Ministarstvu na stipendiji!)
- uplatiti prvu ratu smještaja
- izvaditi vizu
- riješiti papirologiju oko odlaska s trenutnog radnog mjesta (ne, ne uzimam studijski dopust, I'm leaving for good...)

Kako se čovjek spakira za godinu dana? Ne prekomplicirano, nadam se. Dvadeset kila – dvadeset kila. I to je sve. Bome ne planiram nositi ništa fancy, sljedećih godinu dana želim provesti u trapericama i zatrpana gomilom knjiga. Nije da baš nosim uniformu na poslu, ali kad idete na posao ipak idete na posao, a to zahtijeva poštivanje određenih kodova. Ah, blaženi studentski dani, here I come!

Yoshi ide sa mnom. Ben i ja smo se dogovorili. Odnosno, nismo se toliko dogovorili koliko je on inzistirao. Tko je Ben i tko je Yoshi, pitate se? Ben je moja bolja polovica (nije mu to pravo ime, već interna šala na račun grafita "I love you, Ben Savage" kojima me u posljednjih nekoliko mjeseci meni nepoznat počinitelj uveseljava po zagrebačkim ulicama. Tko god zna nešto više o tome, you're welcome to let me know). Yoshi je naša beba, čitaj prva zajednička investicija, Toshiba od 1.6GHz, 60 giga harda i 512 mega RAM-a. Ja dobivam skrbništvo na godinu dana, hee.

Do prije dva dana sam bila užasno nervozna. Faza "što je meni ovo trebalo...". Je li Sveučilište u Edinburghu vrijedno tih novaca (Ministarstvo, dakako, ne pokriva sve troškove, do not be fooled!). Am I good enough. Is the University good enough. I sve ostale nesigurnosti. Što više razmišljam o trenutku u kojem se nalazim, sve sam sigurnija da je to - to. Da se želim vratiti na studij, da je humanistika definitivno moj izbor, i da ovaj put želim pokušati u inozemstvu. Čudan je to osjećaj. Znam da će mi faliti toliko toga, mama, tata, sestra, dragi, prijatelji, Zagreb, mačka, da ću se iščupati iz svoje male žardinijere i presaditi u malo drugačiji staklenik, neću reći veći ili manji, nego jednostavno drugačiji, a opet kao da me nešto tjera, bio katastrofalan propust ne otići, i ne otići sad! Kao da čujem glas Bena Stillera (iz kojeg li ono filma??), 'Do it! Do it!'

Moja razmažena crna mačka me ometa u pisanju. Prede, mota mi se oko nogu i zahtijeva svoj dio pažnje, dok mi drugi odvlači "Devil's Advocate", slick Keanu Reeves i nakešeni Al Pacino čiji se lik u filmu zove John Milton – slučajnost? Vidjet ćemo do kraja filma. Jesam li spomenula da je Ben pravnik? Eto slučajnosti... Crna se smjestila na kofer koji još nisam raspakirala od mora, čini se da će zaspati. Idem i ja. 16 days to go.
- 02:44 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

  kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

E-mail

Linkovi