Tinman

četvrtak, 20.10.2005.

ovo je strašno...

Zapisnik o nezgodi
Radi se o jednom privatniku, koji je povodom radne nezgode uputio ispunjen formular svom osiguravajucem zavodu za preuzimanje nastalih troskova lijecenja. Sve ovo se dogodilo u Svicarskoj gdje se ovaj dogadjaj mogao procitati u Zuricher Cosmos-u. U tom formularu osteceni je, na pitanje nacina dogadjanja te nezgode naveo, da je NEPLANIRANO odreagirao u jednom trenutku. Takav statement je SUVI (Svicarski osiguravajuci zavod za Privatnike) bio dosta neprecizan, tako da su sluzbenici iz osiguranja zamolili privatnika, da im to malo detaljnije objasni, jer je neophodno za daljnje razmatranje...
Privatnik odgovara na tu molbu sljedece:
Cijenjene Dame i Gospodo, u odgovaranju na vasu molbu za dobivanje dodatnih informacija mogu vam reci sljedece. Kod pitanja 3 u formularu naveo sam neplanirano reagiranje kao uzrok nesrece. Zamolili ste me da vam to pojasnim, sto ovim putem zelim uciniti.
Kao sto vec znate, po zanimanju sam krovopokrivac. Tog kobnog dana nalazio sam se sam na krovu jedne sestokatnice. Kada sam zavrsio sa svojim poslom imao sam 250kg crjepova viska na krovu koje je trebalo spustiti na tlo. Posto nisam imao namjeru da ih u bezbroj navrata nosim stepenicama, odlucio sam ih staviti u veliku kantu. (Kanta koja inace sluzi za dizanje ili spustanje tereta sa visine.). Sisao sam na tlo i vukao sam konopac zavezan za kantu preko role sve dok nisam digao kantu, koja je bila vezana za isti,na visinu na kojoj mi je trebala. Konopac sam naknadno cvorom vezao i time sam stabilizirao kantu na visini sestog kata.Nakon toga sam otisao na krov i natovario kantu da bi poslije toga sisao dolje. Na tlu sam odvezao konopac u namjeri da je kontrolirano spustim (kantu koju sam natovario sa 250kg crjepova...). Ako procitate pitanje broj 11 iz prethodnog formulara, ustanovit cete da sam u to vrijeme vagao nekih 75kg.
Veoma iznaden povodom gubljenja tla pod nogama, izgubio sam "duhovnu prisebnost" i zaboravio u svoj toj frci ispustiti konopac iz ruku. Mogu reci da u tom trenutku nisam bio pri sebi. Mislim da ovdje ne trebam navoditi, da sam velikom brzinom isao ka gore. Od prilike u visini 3. kata sam se sreo s kantom (uh). Taj susret objasnjava frakturu lubanje i lom kljucne kosti. Neznatno sporije nastavio sam putanju ka vrhu i tek sam se zaustavio kad su mi vrhovi prstiju upali u rolu koja je oznacavala najvisu tocku. Bol koji ne mogu opisati je uzrokovana lomljenjem 3 prsta i dva nokta. Mimo svih bolova, ja ne gubim svoju prisebnost i odrzavam se na konopcu, kojeg ne smijem ispustiti iz ruku ni pod koju cijenu.
Kanta, koja je u meduvremenu stigla na cilj, pod svom svojom jacinom i tezinom udara o tlo i izbija i lomi svoje dno. Time dolazi do ispraznjavanja iste. Kao sto rekoh u proslom formularu kod tocke 11, vagao sam 75kg i samim time znatno tezi od prazne kante u tom trenutku. Kao sto vec mozete zamisliti, poceo je veoma brz silazak.. U visini 3. kata sam ponovo sreo kantu ovaj put dolazeci odozgo. Susret s kantom koji kao posljedice nosi sljedece: Slomljeni zglobovi na obje noge, lom lijevog koljena i ogrebotine po nogama i rukama. Ovaj put znatno usporen nastavio sam putanju ka tlu, gdje sam pri prizemljivanju na izlomljene crjepove slomio 3 prsljena, bol koji nisam ni registrirao.
Dok sam tako lezao dolje, sav izlomljen na izlomljenim crjepovima i promatrao kantu koja je bez dna visila na visini sestog kata, ostao sam ponovo bez svoje "duhovne prisutnosti" i pustio sam konopac. Ovaj put je kanta bez ikakvih zastoja krenula ka meni i izbila mi 3 zuba i slomila nos.. .Veoma mi je zao zbog svega ovoga i nadam se da sam vam ovim opisom olaksao buduce razmatranje. U slucaju da vam nedostaju precizniji detalji, stojim vam na raspolaganju....
- 19:19 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>