Moji Linkowi

Ivanchy

Pravila

1. Ne vrjeđajte moj blog
2. Ko ostavi kratki komentar(SLJEDEĆI PUT MORA OSTAVITI 20 KOMOVA, KAD VRAČAM DOBIJU DUPLO).
3. Ako imate ideju o čemu da pišem slobodno mi predložite u komovima
4.. Ne psuj na mom blogu
5. KOME SE NE SVIĐA NA MOM BLOGU NE MORA DOLAZITI I NE MORA KOMATI. JER TAKVE NE TREBAM, A POGOTOVO ONE KOJI ČE PAMETOVATI.
6.uživaj te
KOME SE NE SVIĐAJU PRAVILA, NE MORAJU MI DOLAZITI NA BLOG.
KISS
7. NE PIŠI GLUPE I DOSADNE KOMOWE.
8. NE ŠALJI LANCE SREĆE..
9. SMIJEŠ ODBROJAVATI, AKO UZ DO ODBROJAVANJE NAPIŠEŠ TEKST
10. NE PIŠI TOČKICE, AKO NEMA SADRŽAVAJA.


Image and video hosting by TinyPic

< studeni, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Svibanj 2011 (1)
Srpanj 2010 (1)
Svibanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Listopad 2009 (1)
Kolovoz 2009 (1)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (2)
Svibanj 2009 (7)
Ožujak 2009 (1)
Siječanj 2009 (10)
Prosinac 2008 (55)
Studeni 2008 (60)
Listopad 2008 (152)
Rujan 2008 (154)
Kolovoz 2008 (423)
Srpanj 2008 (266)
Lipanj 2008 (191)
Svibanj 2008 (15)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


KoMeNtArI yEp :-: NoPe

by mala zvijezdica Tea dizajnira

Image and video hosting by TinyPic
free hit counter

hit counter

sto mislite o mom blogu?
zakon
cool
o.k
moze bolje
najbolji
samo da radis dizzove bilo bi super
  
pollcode.com free polls

utorak, 18.11.2008.

Slatko, slano, kiselo, gorko... kalcij



Nekad se smatralo da postoje četiri glavna okusa, a onda se popisu pridružio umami – okus prisutan u soja sosu, parmezanu ili rajčici. A neki navodno mogu prepoznati i okus kalcija.


Neki znanstvenici smatraju da je evolucija opremila naše okusne pupoljke sofisticiranim sustavima za detekciju šest, sedam ili više različitih okusa. Posljednji su prijedlog dali genetičari koji su kod miševa pronašli receptore za okus kalcija i vjeruju da istu sposobnost detekcije okusa kalcija imaju i ljudi.

Ovakve teorije nemaju potporu šire znanstvene zajednice, ali nisu sasvim neutemeljene.

Bolje razlikovanje okusa je našim precima omogućavalo bolje rezultate u traženju prikladne hrane. Svaki od pet dosad potvrđenih okusa ima svoju evolucijsku opravdanost: slatki i umami okus su nas vodili k hrani bogatoj šećerima, tj. energijom i hrani bogatoj proteinima.

Gorak okus je upozoravao na potencijalnu opasnost od otrovnih biljnih spojeva. Za slani i gorki okus i okus kalcija nema ovako jednostavnih objašnjenja jer su oni privlačniji pri slabijim intenzitetima nego kad su previše izraženi, a još nije pronađeno adekvatno objašnjenje čemu bi poslužio osjet okusa za kalcij.



| Komentari samo....(0) | print | reload |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.