center>


CRTICE IZ GLAVE I ŽIVOTA


Moja Ljubav

Najnježnija, najtoplija, najiskrenija

Teuta


Moja mala Sukiyaki

Zajednički blog

Teuta i Morski

Uvijek zajedno
Krasna misao moje Drage

Ljubav je najsnažnija svemirska energija čije titraje osjećamo u svom srcu, zato treba vjerovati samo njemu!Blog je namijenjen onima koji žele zaboraviti svakodnevne brige i prepustiti se svijetu mašte

Kako slika vrijedi više od tisuću riječi moje ilustracije su uklopljene u postove. Nitko ne može moje misli bolje oslikati od mene samoga


NE VJERUJEM POPOVSKIM LAPRDANJIMA

Blog je otvoren 2. svibnja 2006.

U komentarima na svom blogu ne dozvoljavam blačenje i vrijeđanje drugih blogera

Moja galeria
Fotoklub Rijeka

Kako smo zavolili Japan 2016


Smoking Area, Kyoto, Fushimi Inare

1. Priprema putovanja
2. Smještaj
3. Među prijateljima
4. O pušenju
5. Ozbiljno i šaljivo
6. Predvečerje u Tokyu
7. Hrana
8. Ples meduza
9. Chozuya
10. Aqua fantasy
11. Riječ za kraj
12. Fushimi Inari Taisha
13.Večera u Kyotu
14.Moje prvo kupanje u Japanu

Kako smo zavolili Japan 2017Osaka Castle

Pripreme

1. Dojmovi s putovanja
2. Subaru
6. Pjevamo Subaru
3. Čekamo nočni pogled
4. Mislima u Japanu
5. I tablet je tu

Torii on Miyajima, Hiroshima

1. Osaka Castle
2. Treba imati sreće
3. Sanja Matsuri
4. Vizure modernog Japana
5. Najviša zgrada Japana
6. Sayonara
7. U karaoke baru
8. Udon za ručak
9. Podzemlja velegrada
10. Vesela pjesmica
11. Beskućnik
12. Mikoshi
13. Ljepota kimona
14. Život je igra
15. Žice, žice, žice ...
16. Slobodno kao ptica
17. Ugodan restorančić
18. Kitayama cedar
19. U prvom redu partera
20. Shinjuku, Tokyo
21. Miyajima


Zaglavlje bloga3

28.02.2021., nedjeljaOžujak

Vrijeme je otvoriti novu stranicu kalendara. Ožujak, prvi proljetni mjesec. Umjesto cvjetne raskoši, ovaj puta uživam u sitnom cvijeću, ako se može reči da je neki cvijet Sitan. Svaki cvijet ima svoju ljepotu, bez obzira koliko je velik. Samo se treba spustiti i uživati u ljepoti.


Ožujak, March, 2021


Prvi Ožujka 2018 u Rijeci je bila vijavica, pak prilažem video kao podsjetnik da zima još može pokazati svoje zube.Zagrepčanima iskrena sućut povodom smrti gradonačelnika Milana Bandića. Zagreb je učinio jednom od prepoznatljivih europskih prijestolnica. Cijenio sam ga kao gradonačelnika koji je disao svoj grad.

Kada mi se post neobjašnjivo izgubi sa liste iako bi po vremenu objave još trebao biti u vrhu (valjda ga odnesu mali zeleni) tada ga ponovo objavim kao sada.
- 14:57 - Pusti vodu (10) - Isprintaj - #25.02.2021., četvrtakSlatko, slađe, najslađe

Od tvojih kremšnita i kocki od sira, slađe su samo tvoje usne, Ljubavi moja najslađa. Željan sam da se sladim.


Kako su dobreeeee


Cheese pie


Mi za blog 1- 20:42 - Pusti vodu (16) - Isprintaj - #22.02.2021., ponedjeljakAkt

Zadnji puta sam slikao na likovnom odgoju u Građevinskoj tehničkoj školi, tamo neke davne godine. Nastavnik nam je bio stari akademski slikar Smokvina. Glavna mu je poštapalica bila: Tko neće da radi , nek krepa od gladi! Ostalo upamćeno za čitav život.

Dakle od tog davnog doba više nisam crtao ni slikao. Nedavno sam na blogu predstavio Kritu, program za crtanje. Nakon dosta proučavanja probao sam kako mi ide crtanje mišeem umjesto na papiru. Kao temu odabrao sam akt, a misao vodilja bila je učiniti nesvršeni akt. Tako sam izbjegao izazov da gledatelj traži kako je dobro koji detalj naslikan ... kakav nos, kakve oči, kakve dlačice, kakav ... da detalji odvuku pažnju od biti. Mogao bih za sliku reči: Prosto-nesvršeno vrijeme ...
Za prvi puta ja sam zadovoljan.


Akt- 16:45 - Pusti vodu (20) - Isprintaj - #18.02.2021., četvrtakUspomena na Miyajimu, sveti otok

Miyajima, sveti otok u zaljevu Hiroshime. Miyajima je jedan od tri sveta otoka u svijetu. Pogled s trajekta dok prilazi otoku fascinira. Dok smo prilazili još je bila plima i Torri je bio u moru. Kada smo došli tamo, oseka je već bila takva da smo normalno šetali oko Torria.Otokom slobodno šeću sveti jeleni. Na videu možete vidjeti kako Draga jednoga mazi. Mazila ih je i u parku u Nari.
Prema lokalnom folkloru, Sika jeleni s ovog područja (Nara) smatrani su svetima zbog posjeta Takemikazuchi-no-mikoto, jednog od četiri boga svetišta Kasuga. Rečeno je da je pozvan iz svetišta Kashima u današnjoj prefekturi Ibaraki, i pojavio se na planini Mikasa (poznatoj i kao planina Wakakusa) jašući bijele jelene. Sika jeleni smatraju se glasnicima bogova. Do 1637 ubistvo jelena kažnjavalo se smrću.
U parku u Nari slobodno šeće preko 1000 jelena i simbol su grada. I u Nari i na Miyajimi prodaju se krekeri kojima posjetioci hrane jelene iz ruke.Nisam odolio a da ne dodam i ovu sliku Itsukushima hrama kojem pripada torri, noću za vrijeme plime, skinutu sa stranice Japan-Guide. Na žalost, ovu ljepotu nismo mogli doživjeti u stvarnosti.


Oznake: Miyajima


- 16:07 - Pusti vodu (33) - Isprintaj - #15.02.2021., ponedjeljakFukushima, 10 godina nakon velikog potresa

11.3. Biti će 10 godina od velikog potresa u Fukushimi. Svi smo upamtili te slike i videa strahote potresa i tsunamija uzrokovanog podizanjem morskog dna. Tada je poginulo ili nestalo više od 20 000 ljudi, stotine tisuća je ostalo bez doma a evakuirano je preko 100 000 ljudi. Potres prije dva dana, magnitude 7,1 prošao je u našim vijestima skoro nezapaženo kao jedna od zadnjih kratkih vijesti.

Kako nam je Japan legao na srce, svako jutro otvaram stranicu Potresi u svijetu na kojoj vidim nove potrese na taj dan. Na prvoj su fotki potresi par dana prije ovoga potresa, a na drugoj sam potres koji je zahvatio skoro polovicu Honshua, največeg otoka. Skoro pa na desetu obljetnicu velikog potresa.
Slijedeća je slika link na stranicu na kojoj je kronološki prikazana obnova kroz 9 godina potresom i tsunamijem uništenog područja u koracima po 6 mjeseci. Vrijedi kliknuti na sliku i pogledati.
Obnova se ne ostvaruje preko noći ili u mjesec, dva. Obnova traje i trebati će i kod nas vremena da se štete od potresa saniraju, ma šta političari u svojim populističkim nastupima laprdali, oni koji samo obilaze i napadaju.Oznake: Fukushima


- 11:29 - Pusti vodu (28) - Isprintaj - #14.02.2021., nedjeljaLjubavi za Valentinovo


Volim te, Ljubavi moja- 11:20 - Pusti vodu (36) - Isprintaj - #10.02.2021., srijedaKrita, slikanje klikom miša

Već sam pisao kako svoje fotke i ilustracije obrađujem u GIMP-u, besplatnom open source programu. Prije toga sam dugo radio u Šopu. Ne pada mi na pamet da na blog stavim fotku koju ne smatram vrijednom objave zbog lošije kvalitete. A skoro sve fotke moguće je urediti da pokazuju upravo ono što želim i na način kako ja smatram da je najljepše. Mislim da je ispod mog nivoa da objavljujem nekvalitetne fotke ako sam ih s malo truda mogao učiniti dobrim.

Pored GIMP-a imam isto tako besplatan open source program Krita. Povremeno sam fotke obrađivao i u Kriti, no Krita je izuzetan program za slikanje. Ovih dana proučavam alate i opcije a toga imaaaa preko više, što bi Ličani rekli.

Oduševljen sam kada na yutrubi gledam kako nastaju slike u Kriti. Kako na bijelom listu nastaje prekrasna slika možete pogledati u ovom videu. Ako vam je dosadno, a sumnjam da će vam biti dosadno pogledati ovih 15 minuta, možete pogledati na preskoke. Vjerujem da će i vas oduševiti konačan rezultat. Radi pravog doživljaja preporučujem gledanje na čitavom ekranu.
Oznake: Krita, slikanje u Kriti


- 12:46 - Pusti vodu (21) - Isprintaj - #07.02.2021., nedjeljaBožićna zvijezda

Dva, tri dana gledao sam ovaj cvijet ostavljen (zaboravljen?) pored kontejnera za otpad. Jutros nisam odolio, pa sam se spustio da ju uslikam. Proradilo je u meni pitanje: Koliko su nam vrijedni simboli? Samo dan, dva ili bi bilo normalno da traju i kada fešte prođu, barem kao podsjetnik?
Očarala me ljepota kišnih kapi kao suze na krvavo crvenim listovima.

Kada sam nakon pola sata pogledao kroz prozor cvijeta više nije bilo. Da li je netko prepoznao ljepotu pa ju odnesao ili ju je možda našao onaj tko je zaboravio nakon izlaska iz auta. Tko će ga znati.
Meni je ostala ljepota cvijeta okupanog kišnim kapima.

Oznake: božićna zvijezda


- 12:41 - Pusti vodu (25) - Isprintaj - #06.02.2021., subotaRužan dan na moru

Zima je najteži dio godine za rad na moru. Rijetki su dani kada se može isploviti, pa treba isploviti i onda kada razmišljamo da ili ne isploviti. Takav je bio i ovaj tmurni dan. Čitav dan valovi juga na granici mogućnosti rada dok na kraju jugo nije toliko digao da smo morali prekinuti rad.

Jedno je iz toplog doma gledati maglu nad morem, a malo tko može zamisliti kako izgleda s mora gledati teške oblake koji su legli nad gradom. Svi malo viši dijelovi grada bili su izgubljeni u oblacima.


Magla nad Rijekom
- 16:04 - Pusti vodu (15) - Isprintaj - #02.02.2021., utorakTražeći Ljubav

Plavetni kit sam bio i plivah morima dalekim
Arktik i Antarktik, dubine vidjeh tamne i bez dna
I topla mora preplivah, tražeći Ljubav

I dupin sam bio, razigran i brz
More mi igralištem bilo
I brodove slijedih, tražeći Ljubav.

I šarena koraljna ribica bijah
Ljepota mi bila dom
Međ koraljima plivah, tražeći Ljubav

A onda bijah školjka što u sebi biser krije
Zamolih vale da me pred noge Ljubavi polože
I poklonih joj najljepši biser, biser Ljubavi


Hvala Ljubavi što si mi pomogla da izađem iz školjke. Prava si umjetnica.Oznake: tražeći ljubav, biser ljubavi


- 20:39 - Pusti vodu (31) - Isprintaj - #

Veljača prevrtljača

Kraj je Siječnja i treba prevrnuti list na kalendaru. Znači Veljača ili kako ju još zovu prevrtljača. Kalendarski samo srce zime. Hladne zimske dane često zamjene pravi proljetni ili obratno.

U obližnjem vrtu raste prekrasna magnolija pa svakodnevno, iz godine u godinu, mogu vidjeti kakva je i uživati u njenoj ljepoti ili tugovati zbog ljepote uništene zimom i ledenim vremenom.
Zbog toga sam ju stavio kao simbol Veljače.


Veljača, February, 2021


Ako je topliji Siječanj, tada magnolija potjera pupove već polovinom mjeseca. No to je rizik. Led početkom veljače spalio je sve pupove 2018.g. i te godine magnolija je imala možda par zakržljalih cvjetova. Ova je fotka učinjena u Ožujku 2018.

Magolia, Last year after ice cold weather


Ljepotu iste te grane pokazuje fotka učinjena početkom Ožujka 2019.g.

Magnolija 9.3 2019


- 11:45 - Pusti vodu (34) - Isprintaj - #<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.Videa iz Japana

Sukiyaki uz more
Najviša zgrada Japana
We'll be back

5 Svibanj, May
Design by More ljubavi

Uz rivu