tertius gaudens

23.10.2012., utorak

Na Festivalu znanosti žestoka rasprava o vjeronauku u školama

(c) by Slobodna Dalmacija

Kako to prenosi Slobodna Dalmacija, na Festivalu znanosti u Sinju jučer (22. listopada 2012.) povela se još jedna žestoga rasprava o (ne)potrebnosti vjeronauka u školama. "Dokad vjeronauk u javnim školama?" bio je naslov predavanja koje je ponovno probudila duhove, a kojemu je uvodničar bio Neven Barković iz Zagreba, deklarirani ateist, izvršni direktor T-portala. Iako je Barković uvodno rekao da šira javnost Sinj vidi jako konzervativnom, gotovo rigidnom sredinom, te da je Sinj kojega je prvi puta posjetio prošle godine doživio posve suprotno, u punoj otvorenosti i toplini, ova večer čini se i nije protekla tako toplo i ugodno.

Među 'jakim snagama' pro-vjeronaučnog slušateljstva našli su se tako fra Gabrijel Hrvatin Jurišić, fra Josip Zrnčić, sinjski gvardijan fra Petar Klapež i drugi, koji su se oštro suprotstavili Barkovićevoj več toliko puta višenoj i čujenoj propovijedi o sekularnosti i o tome kako "vjeronauk djecu uči činjenično netočnim idejama, koje su u koliziji s modernim znanstvenim spoznajama" (eh, da je barem provjerio i jedan udžbenik vjeronauka...). No, svrha ovoga posta i nije da se još jednom pretresa davno prežvakana tema sukoba novih ateista i čini se "svih drugih".

Naime, jedna mi je izjava sa toga skupa posebno privukla pažnju. Mladi fizičar Mislav Cvitković, jedan od organizatora Festivala znanosti, rođeni Sinjanin, koji je inače i izrazio nezadovoljstvo uopće činjenicom da je jedna takva tema uvrštena u program Festivala, skrenuo je pozornost Barkoviću na činjenicu što pretendira govoriti kao znanstvenik, a ima završenu samo srednju školu.

Ovako, na prvo slušanje, riječ je o onome što bi mogli bez problema okarakterizirati ad hominem argumentom. Na mnogim forumima treniranja "skeptičkog mišljenja" ova je izjava naišla na burnu reakciju Barkovićevih istomišljenika (uglavnom kvalifikacije o "zatucanosti" ljudi i sredine...). Međutim, ovo upozorenje treba sagledati u nešto širem kontekstu i to upravo u onom u kojem i mnogi atesiti/skeptici/znanstvenici gledaju one koji se usude govoriti o njihovoj, navodno znanstveno utemeljenoj slici svijeta.



Naime, jedan od primarnih argumenata novih ateista/skeptika/znanstvenika upravo se sastoji u tome da nitko tko nema formalnih kvalifikacija u znanosti o toj znanosti ne može ništa govoriti, a i sam se Barković često tako obraća kritičarima svoje znanstvene vjere. Doduše, ovaj se prigovor ne nalazi kod njih u ovako lijepo sročenom obliku već se potencijalni kritičari znanosti i pripadnih slika svijeta časte puno sočnijim kvalifikacijama, koje naravno opet imaju svoj uzor u gurua njihova pokreta R. Dawkinsu (vidi video). No, ako pogledamo upadicu mladog Mislava Cvitkovića u tom svjetlu, onda ona zadobiva puni smisao. Ovo, naravno, nije upereno osobno protiv nikoga, pa ni samoga Barkovića. Stvar je načelne prirode: ako usvojite jedne kriterije po kojima kritizirate druge, onda oni moraju biti primjenjivi i na vas same. Pohodi i turneje novih ateista po hrvatskim gradovima čini se to nemaju na umu.
- 09:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2012  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Listopad 2012 (1)
Svibanj 2012 (1)
Veljača 2011 (2)
Prosinac 2010 (2)

Opis bloga

Brojač posjeta