tertius gaudens

21.05.2012., ponedjeljak

Ministar nogometa na rubu znanosti



Od kada je zasjeo u fotelju ministra znanosti, obrazovanja i sporta, dr.sc. Željko Jovanović poznatiji je po svojoj opsesivnoj, gotovo freudovskoj opterećenosti stanjem u hrvatskom nogometu nego li stanjem u hrvatskom školstvu i znanosti. To je u najmanju ruku čudno stanje stvari u situaciji kada više od stotinjak znanstvenih novaka koji su ispunili uvjete za ostanak u sustavu i daljnje napredovanje odlazi doslovno na burzu rada i kada poniženi i osiromašeni osnovnoškolski i srednjoškolski nastavnici sabiru posljednje atome snage da održe i sebe i sustav na životu.

Doduše, ministar je nedavno poreknuo kako je on "ministar nogometa na rubu znanosti" (vidi recimo ovdje). "Najiskrenije, ja sam zadovoljan što ćemo danas imati tu raspravu u Saboru", izjavljivao je tako ministar Jovanović uoči nedavne saborske rasprave o prijedlogu da mu se izglasa nepovjerenje, " jer će mi se napokon pružiti prilika da pokažem što je sve radilo moje ministarstvo i da nisam ‘ministar nogometa na rubu znanosti". Kao što je poznato, ministar je ostao i nastavio sve svoje vrijeme posvećivati nogometu. Jedan od najpoznatiji rezultata tih napora svakako je konačno rješenje koje je smislio ministar: "Neka Mamić i Marković stanu pred ogledalo i pljunu na to što vide!"

No, svrha ovog posta nije razglabanje ove ružne epizode iz novije hrvatske političke povijesti, već još jedan podsjetnik na ono što politika u svojoj suštini zapravo jest. Tako ovih dana gledam snimku saborske sjednice na kojoj se raspravljalo o korupciji u Hrvatskom fondu za privatizaciju. U svome pitanju tadašnjoj Vladi, gospodin dr.sc. Željko Jovanović, tada još uvijek u oporbi, ironično spušta tadašnjoj vladajućoj garnituri na njihovom folklornom bavljenju nogometom i sprda se "nogometnim znanjem naših ministara u teškoj situaciji". "Za cjelokupnu hrvatsku javnost bilo bi puno korisnije", kaže tamo gospodin Jovanović između ostalog, "da se vlada na čelu s dr. Sanaderom umjesto nogometom bavi maestralnim potezima i rašćišćavanjem stanja u Fondu za privatizaciju".



Nadam se da će ministar Jovanović pogledati ovu snimku i da će se i sam napokon prihvatiti pravoga posla. O vlastitoj političkoj dosljednosti, moralu i etici može se zapitati ali i ne mora. Ali neka ima na umu da dok on lamata nogometnim loptama Hrvatsku sve više preplavljuje nova vrsta siromaha - mladih i obrazovanih (vidi npr. ovdje).
- 15:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2012 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Listopad 2012 (1)
Svibanj 2012 (1)
Veljača 2011 (2)
Prosinac 2010 (2)

Opis bloga

Brojač posjeta