Slike

Jeruzalem: pogled na crkvu Svetog groba


Jeruzalem: "Zid plača"


Izrael: Sredozemna obala u Cezareji


Tel Aviv

Jeruzalem i ostalo

ponedjeljak, 03.07.2006.

Tel Dan, hram

Tel Dan, ulaz
Nastavljamo našu šetnju ostacima grada Dana na krajnjem sjeveru Izraela. Ovdje, među drvećem, nailazimo na ruševine neke velike građevine s njezinim monumentalnim vratima.

Image Hosted by ImageShack.us

Arheolozi su otkrili da je bila u uporabi od željeznog doba, negdje krajem 10. i početkom 9. st. pr. Kr., pa sve do u helenističko doba, oko 3. st. pr. Kr.
Ono što je bilo više nego jasno ljudima koji su tu radili na iskapanjima bila je činjenica da je riječ o svetištu, o hramu. Pred vratima hrama stajala je ova velika kamena posuda, koja je vjerojatno služila za obredno pranje prije ulaska u svetište.

Image Hosted by ImageShack.us

Usto, tu je bilo i prostrano dvorište na čijoj je sredini nađen temelj oltara. I to ne bilo kakvog oltara, nego doista ogromnog žrtvenika, o čemu govori i metalna konstrukcija koja treba dočarati njegovu veličinu i oblik.

Image Hosted by ImageShack.us

O čemu je riječ?
Biblija spominje sukobe među Izraelcima nakon Salomonove smrti (oko 922. pr. Kr.), te pobunu Jeroboama i sjevernih plemena, nakon čega se izraelsko kraljevstvo dijeli na dvije države - Izrael na sjeveru, i Judu na jugu, s centrom u Jeruzalemu.
Uz stvaranje nove političke vlasti na sjeveru, uspostavlja se i novi kult sa svetištima u Betelu (sjeveroistočno od Jeruzalema) i Danu na sjeveru.
Biblija napada sjeverno kraljevstvo da je u Danu započelo s idolopoklonstvom, jer kaže da se ondje u hramu nalazio lik Boga kao zlatnog teleta, dok je izraelcima, prema Božjim zapovijedima bilo zabranjeno prikazivati likove.
Ova građevina pred kojom se nalazimo potvrđuje postojanje, pa i trajnost, svetišta u Danu. Arheolozi su ovdje našli, osim oltara, i male čovjekolike figure, vjerojatno prikaze božanstava, razne brončane ukrase, te spaljene životinjske kosti, koje svjedoče o žrtvama koje su se ovdje prinosile.
Nek čak misle da se na povišenom dijelu iza velikog žrtvenika, kamo se uspinje stepenicama, doista nalazilo zlatno tele.

Image Hosted by ImageShack.us

Nastavak: Tel Dan, starine i priroda

- 08:30 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< srpanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Misli (duhovne i obične), putopisi, vijesti i slike iz Svete zemlje.

O meni:
- rođen u Sisku 1970.
- završio "Siđinu" i Gimnaziju u Sisku
- studij u Zagrebu
- živim u Jeruzalemu od 1996.
- zanimanje: između ostaloga, još uvijek i student (na doktoratu)
- ime: Darko
- elektronička pošta
Dosadašnje teme
Ako odavde želiš pristupiti svom računu na blog.hr.