Slike

Jeruzalem: pogled na crkvu Svetog groba


Jeruzalem: "Zid plača"


Izrael: Sredozemna obala u Cezareji


Tel Aviv

Jeruzalem i ostalo

utorak, 21.03.2006.

Nova vrata, okolica

Nova vrata Zlatna vrata
Stjepanova vrata
Herodova vrata
Damaščanska vrata
Nova vrata
Nova vrata već nas i svojim oblikom upozoravaju da su iz novijeg doba. U vrijeme kad su ona izgrađena, krajem 19. stoljeća, gradske zidine više nisu imale onu obrambenu ulogu koja im je pripadala u prijašnjim stoljećima. Stoga i ova vrata više nisu izgrađena u obliku slova L, što je slučaj s vratima iz 16. stoljeća. Nova vrata nalaze se na najvišoj točki gradskih zidina, na 790 metara nadmorske visine, a probijena su zahvaljujući inzistiranju Francuza kod Turaka, kako bi se omogućila izravna komunikacija između katoličkih ustanova unutar kršćanske četvrti i onih izvan zidina grada.
Budući da su tako nova, ova vrata nemaju niti neku bogatu povijest, pa ću vam sada pokazati što se sve oko njih može vidjeti.
Gledajući ovako izvan grada prema Novim vratima, slijeva se silazi prema Damaščanskim vratima i istočnom Jeruzalemu, a zdesna je zapadni Jeruzalem.

Image Hosted by ImageShack.us

Neposredno s naše desne strane nalazi se mali park unutar kojega se vidi i nešto arheoloških ostataka.

Image Hosted by ImageShack.us

To nas kamenje upozorava da je ovdje nekad bila kula iz križarskoga doba, poznata pod nazivom Tancredi. Tancredi je bio jedan od vođa Prvog križarskog rata, koji je sudjelovao u krvavom osvajanju Jeruzalema 15. srpnja 1099. Tom su prilikom, nakon sedmodnevne opsade, pobijeni svi stanovnici grada, muslimani i Židovi, iako su se ovi posljednji, nadajući se spasu, sklonili unutar zidova sinagoge. Uspjeli su se spasiti samo muslimanski fatimidski vojnici pod vodstvom Iftikara al-Dawla, plativši visoku otkupninu.
Upravo su s ove strane križari najprije pokušavali probiti gradsku obranu, no, ubrzo su se morali povući istočnije, te su se u Jeruzalem probili oko današnjih Herodovih vrata. Ovdje, kod Novih vrata, danas završava sjeverni dio zidina, a u malom prostoru između ceste i zida smjestio se zgodan park, koji se, naravno, svakodnevno mora zalijevati kako bi bio ovako zelen.

Image Hosted by ImageShack.us

Pogledamo li od Novih vrata na drugu stranu ceste, vidjet ćemo veliki hotel Nôtre Dame. Hotel i njegova velika kapela u izravnom su vlasništvu Vatikana.

Image Hosted by ImageShack.us

Neposredno uz hotel nalazi se još jedna katolička ustanova. To je mala francuska bolnica pod nazivom Saint Louis.

Image Hosted by ImageShack.us

Riječ je o ustanovi u kojoj se zbrinjavaju krajnji bolesnici. Toliko se ovdje žalosnih, ali i radosnih životnih priča može čuti.
U nastavku se vidi i prve zgrade jeruzalemske gradske uprave, a lijevo od njih Jafska ulica koja vodi prema središtu grada, pa sve do izlaska prema Jafi i Tel Avivu.

Image Hosted by ImageShack.us

Dalje prema zapadu, na kraju ove ceste iza semafora, a uz onaj neboder, nalaze se dvije zgrade. Ona lijeva s malom kupolom bivše je sjedište Glavnog rabinata Izraela, a ona desno od nje poznata je Velika sinagoga.

Image Hosted by ImageShack.us

Budući da smo stigli do zapadnog ugla gradskih zidina, valja nam sada skrenuti prema jugu i uz zapadne zidine spustiti se prema Jafskim vratima.

Image Hosted by ImageShack.us

Nastavak: Jafska vrata

- 08:38 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Misli (duhovne i obične), putopisi, vijesti i slike iz Svete zemlje.

O meni:
- rođen u Sisku 1970.
- završio "Siđinu" i Gimnaziju u Sisku
- studij u Zagrebu
- živim u Jeruzalemu od 1996.
- zanimanje: između ostaloga, još uvijek i student (na doktoratu)
- ime: Darko
- elektronička pošta
Dosadašnje teme
Ako odavde želiš pristupiti svom računu na blog.hr.