Slike

Jeruzalem: pogled na crkvu Svetog groba


Jeruzalem: "Zid plača"


Izrael: Sredozemna obala u Cezareji


Tel Aviv

Jeruzalem i ostalo

petak, 17.02.2006.

Stjepanova vrata, još o imenu

Lavovi Zlatna vrata
Zlatna vrata i okolica
Stjepanova vrata
Jučer sam govorio o nekim nazivima ovog ulaza u jeruzalemski Stari grad, a najpoznatije je njegovo ime Lavlja vrata. No, time se još ne iscrpljuju svi nazivi koja su ljudi u različitim razdobljima i iz različitih zajednica davali ovim vratima.
Nisam još objasnio ime koje sam stavio i u naslove ovih postova: Stjepanova vrata. To je jedno od dva imena što ih ova vrata nose u kršćanskoj tradiciji. Nazivaju se Stjepanovim vratima, jer se, prema kasnijoj predaji, ovdje negdje izvan grada dogodilo mučeništvo svetog Stjepana, što se spominje i u Novom zavjetu. Danas na tradicionalnom mjestu toga mučeništva, s vanjske strane vrata, stoji i grčka pravoslavna crkva sv. Stjepana.

Image Hosted by ImageShack.us

Drugi kršćanski naziv ovog ulaza u grad dolazi iz arapske kršćanske tradicije. Oni ova vrata nazivaju Bab es-Siti Mariam, što znači Vrata Gospođe Marije. Misli se time, naravno, na Mariju, Isusovu majku. Ovo su ime vrata dobila prema crkvi Marijina groba koji se nalazi odmah preko ceste uz korito nekadašnjeg potoka Cedrona.

Image Hosted by ImageShack.us

U toj se crkvi nalazi prazan Marijin grob, odakle je ona, prema jednom spisu iz 2. st., uznesena na nebo. Danas je ova crkvica na brizi grčkih pravoslavaca i armenske Crkve, no i katolici onamo hodočaste, a na Veliku Gospu dozvoljeno im je i obaviti posebno bogoslužje.
S nutarnje strane Stjepanovih ili Marijinih vrata nalazi se još jedno mjesto povezano s Marijom. To je crkva svete Ane, majke Marijine, koja obilježava mjesto gdje je, prema jednom drugom ranom spisu, Marija rođena.

Image Hosted by ImageShack.us

Kad sam ovaj tjedan onuda prolazio vrata su bila zatvorena, no ovoj ću se crkvi, kao i onoj Marijina groba, još ionako morati vratiti.
Budući da je i podno ovih vrata, baš kao i podno Zlatnih vrata, dolina Cedrona ili dolina Jošafat, prema vjerovanju mnogih mjesto posljednjega suda, i ovdje se s vanjske strane vratiju nalazi muslimansko groblje. Pogledate li gore desno, iznad ceste, vidjet ćete da je neka obitelj upravo pripremala jedan od grobova za ukop.

Image Hosted by ImageShack.us
Nastavak: Iza Stjepanovih vrata

- 08:19 - Komentari (13) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Misli (duhovne i obične), putopisi, vijesti i slike iz Svete zemlje.

O meni:
- rođen u Sisku 1970.
- završio "Siđinu" i Gimnaziju u Sisku
- studij u Zagrebu
- živim u Jeruzalemu od 1996.
- zanimanje: između ostaloga, još uvijek i student (na doktoratu)
- ime: Darko
- elektronička pošta
Dosadašnje teme
Ako odavde želiš pristupiti svom računu na blog.hr.