Slike

Jeruzalem: pogled na crkvu Svetog groba


Jeruzalem: "Zid plača"


Izrael: Sredozemna obala u Cezareji


Tel Aviv

Jeruzalem i ostalo

srijeda, 15.02.2006.

Zlatna vrata i okolica

Zlatna vrata Jeruzalemska vrata (uvod)
Zlatna vrata
Još nekoliko riječi o Zlatnim vratima s istočne strane jeruzalemskog Starog grada.
Na mjestu ovih današnjih vratiju u prvom su stoljeću stajala starija vrata, ali ne manje svečana. Prema najranijim kršćanskim tradicijama, Isus je upravo na ova vrata na Cvjetnicu ušao u grad, dok su mu mahali palminim i maslinovim granama.

Image Hosted by ImageShack.us

Ako su ova današnja vrata izgrađena još za vrijeme posljednjih bizantskih vladara, onda je vjerojatno na ova vrata 629. godine u grad ušao bizantski car Heraklij. 614. godine Perzijanci su provalili u Svetu zemlju, porušili gotovo sve crkve u njoj i odnijeli sa sobom drvo svetoga križa. Car Heraklij petnaest godina kasnije poražava Perzijance, te se s drvetom križa na kojem je nekoć visio Isus vraća u Jeruzalem. 14. rujna 629. svečano ulazi u grad, a do danas se na taj datum, kako u istočnoj, tako i u zapadnoj Crkvi slavi blagdan Uzvišenja svetoga križa.
Od 10. stoljeća nadalje imamo pismena svjedočanstva arapskih povjesničara i putopisaca o ovim vratima, kao i o vjerovanjima povezanim uz njih. Jučer sam već spomenuo da su Arapi ova dvostruka vrata nazivali Vratima milosrđa i Vratima pokajanja. Još jedno ime koje ova vrata nose u arapskoj tradiciji jest Bab el-Dahariyeh, »Vrata vječnosti.«
Ovo ime vratiju naslanja se na biblijskoga proroka Joela koji zapisuje ove Božje riječi: »Sakupit ću sve narode i povesti ih u dolinu Jošafat. Ondje ću im suditi zbog Izraela, naroda mog i moje baštine... Budite se, narodi, stupajte u Dolinu Jošafat, jer ću ondje sjesti da sudim svim okolnim narodima... Mnoštvo, mnoštvo u Dolini odluke! Da, blizu je dan Gospodnji u Dolini odluke!« Prema Joelu, ova dolina nalazi se u blizini Jeruzalema, a kasnija će je tradicija, negdje oko 4. stoljeća, poistovjetiti s dolinom potoka Cedron (heb. Kidron) koja se danas naziva dolinom Jošafat, a prolazi između Zlatnih vratiju i Maslinske gore.
Otada mnogi žele uhvatiti prva mjesta u ovom veličanstvenom prizoru posljednjega suda. Stoga se u blizini nalaze različita groblja. Uz sama Zlatna vrata, podno gradskih zidina, nalazi se muslimansko groblje.

Image Hosted by ImageShack.us

S druge strane doline Jošafat, na obroncima Maslinske gore, nalazi se židovsko groblje.

Image Hosted by ImageShack.us

U samoj dolini, dolje u dnu, među palmama i maslinama, nalazi se malo kršćansko, katoličko groblje.

Image Hosted by ImageShack.us

No, dok su sva ova groblja kasnijeg datuma, ostalo je u dolini Jošafat i nešto velikih nadgrobnih spomenika iz helenističkog i rimskog razdoblja (2. st. pr. Kr.-3. st. n. Kr.). Kasnija predaja dala je tim spomenicima i maštovite nazive. Ovaj koji se od Zlatnih vratiju dobro vidi naziva se Abšalomov grob, no zasigurno nema nikakve veze s Davidovim sinom Abšalomom.

Image Hosted by ImageShack.us

Morat ću se još vratiti ovim drevnim grobovima iz doline Jošafat.
Među svim tim grobljima, nekako mi ovdje i nije čudno vidjeti ponovno gospodina u crnom fraku kako sve to pozorno nadgleda.

Image Hosted by ImageShack.us

Točno nasuprot Zlatnih vratiju nalazi se Getsemanski vrt, mjesto Isusove molitve na Veliki četvrtak. Danas je ondje velika i lijepa bazilika. I o njoj ću morati jednom opširnije pisati.

Image Hosted by ImageShack.us

Dok je molio, sigurno mu je pogled bio usmjeren prema Hramu koji se nalazio iza zidina grada što su se nazirale među raslinjem.

Image Hosted by ImageShack.us

U doba kad su Jeruzalemom vladali križari ova su se vrata dvaput godišnje otvarala, na Cvjetnicu kad se slavio Isusov svečani ulazak u grad i 14. rujna kad se slavilo Uzvišenje svetoga križa. Sredinom 16. stoljeća vrata će definitivno biti zazidana u doba obnove zidina što ju je zapovijedio turski sultan Sulejman Veličanstveni.
Danas se u njihovoj unutrašnjosti nalazi mali molitveni prostor za muslimane, dok ostalima pristup nije dozvoljen. Izdaleka (i jako uvečano) s nutarnje strane zidina, Zlatna vrata izgledaju ovako.

Image Hosted by ImageShack.us

Toliko o Zlatnim vratima. Krećemo sada malo sjevernije prema Stjepanovim vratima (no i ona imaju više imena). Eno, ondje se već vidi i grčka crkva sv. Stjepana.

Image Hosted by ImageShack.us

Nastavak: Stjepanova vrata

- 08:55 - Komentari (21) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Misli (duhovne i obične), putopisi, vijesti i slike iz Svete zemlje.

O meni:
- rođen u Sisku 1970.
- završio "Siđinu" i Gimnaziju u Sisku
- studij u Zagrebu
- živim u Jeruzalemu od 1996.
- zanimanje: između ostaloga, još uvijek i student (na doktoratu)
- ime: Darko
- elektronička pošta
Dosadašnje teme
Ako odavde želiš pristupiti svom računu na blog.hr.