Slike

Jeruzalem: pogled na crkvu Svetog groba


Jeruzalem: "Zid plača"


Izrael: Sredozemna obala u Cezareji


Tel Aviv

Jeruzalem i ostalo

ponedjeljak, 06.02.2006.

Tabor

tabor Danas želim početi priču o jednom brdu. Ovo je jedno od rijetkih brda u arapskom svijetu koje nosi jednostavno ime et-Tur, što znači »vrh«, »uzvišica«. Uz ovo brdo, to ime je dano brdu Sinaj na Sinajskom poluotoku u Egiptu, Maslinskoj gori u Jeruzalemu i brdu Gerizim uz Samariju, današnji Nablus, gdje je nekad također stajalo svetište. Ovo brdo sa slike zove se još i brdo Tabor.
Danas znamo da ovo jednostavno arapsko ime za sve te bregove označava da su oni bili od posebne važnosti. Čini se da je to bila ponajprije religiozna važnost. Ljudi su uvijek tražili uzvišena mjesta kako bi, dok mole, bili bliže nebeskom, božanskom. Osobito je u tome zanimljivo brdo Tabor, smješteno na osami usred Jizreelske doline.
I do ovog sam mjesta došao s talijanskom filmskom ekipom koja snima dokumentarac o Svetoj zemlji. O njima sam vam već pisao kada sam govorio o Cezareji. Ovaj put smo trebali provesti tri dana na Taboru i na miru snimiti sve što nas je ondje zanimalo. Tako sam i ja iskoristio priliku za malo detaljnije fotografiranje.
Na brdo se može stići i pješice. Postoji cesta, ali i dobro obilježena planinarska staza. Tko dođe autobusom, ovdje će morati uzeti jedan od taksija koji imaju posebnu koncesiju za vožnju uskom i vijugavom cesticom do vrha brda. Mi smo ipak do vrha stigli iznajmljenim kombijem. Pri samom vrhu prolazi se kroz vrata koja se nazivaju Vrata vjetra, jer ovdje doista nema trenutka bez daška vjetra, pa ni za najmirnijih ljetnih dana.

Image Hosted by ImageShack.us

Ova vrata potječu još iz križarskoga doba. Da, i ovdje su bili križari. Zapravo je teško naći neko mjesto u Svetoj zemlji gdje ne bi bilo njihovih tragova. Pogledamo li s nutarnje strane ovih vrata prema van, pred nama će se otvoriti pogled na dolinu koja sa svih strana okružuje ovo brdo.

Image Hosted by ImageShack.us

To je dolina Jizreel, plodna dolina koja je bila poprište mnogih bitaka kroz povijest, još od najstarijeg doba. I Egipćanima je bilo stalo da imaju kontrolu nad ovom dolinom kojom se od Sredozemlja i brda Karmel putovalo prema istoku, prema Jordanu, Galilejskom jezeru i Siriji i Damasku.

Image Hosted by ImageShack.us

Na vrhu brda Tabor smjestila se zgodna crkva izgrađena dvadesetih godina dvadesetog stoljeća u sirijskom stilu, a oko nje lijep vrt i franjevački samostan s malim gostinjcem u kojem ćemo dvije noći prespavati.

Image Hosted by ImageShack.us

Crkva je prilično velika, a i iznutra ima zanimljiv raspored s gornjim i donjim oltarom.

Image Hosted by ImageShack.us

Sve to izgleda prilično dojmljivo i neobično, s lijepim mozaicima i vitrajima.

Image Hosted by ImageShack.us

Veliki mozaik iznad gornjeg, glavnog oltara kaže nam da je crkva posvećena Isusovu preobraženju, kad su trojica učenika, Petar, Jakov i Ivan, vidjeli Isusov izmijenjeni lik, sav u sjaju i slavi, a uz njega su im se ukazali i Mojsije i Ilija.

Image Hosted by ImageShack.us

No, nije ova crkva jedino zanimljivo na Taboru, pa ću vam imati dosta toga za ispričati u sljedećim postovima.
Nastavak: Tabor (iz sjene prošlosti)

- 08:35 - Komentari (18) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Misli (duhovne i obične), putopisi, vijesti i slike iz Svete zemlje.

O meni:
- rođen u Sisku 1970.
- završio "Siđinu" i Gimnaziju u Sisku
- studij u Zagrebu
- živim u Jeruzalemu od 1996.
- zanimanje: između ostaloga, još uvijek i student (na doktoratu)
- ime: Darko
- elektronička pošta
Dosadašnje teme
Ako odavde želiš pristupiti svom računu na blog.hr.