Slike

Jeruzalem: pogled na crkvu Svetog groba


Jeruzalem: "Zid plača"


Izrael: Sredozemna obala u Cezareji


Tel Aviv

Jeruzalem i ostalo

nedjelja, 18.12.2005.

Wadi al-Qelt (3)

Mar Koziba Wadi al-Qelt (1)
Wadi al-Qelt (2)
U našem pješačenju duž Wadi al-Qelta stigli smo i do točke koja označava otprilike polovicu puta. To je grčki pravoslavni manastir sv. Jurja, poznat i kao Mar Koziba. Posvećen je svetom Jurju, ali ne onom na kojega mi obično pomislimo, nego jednom monahu koji je i utemeljio ovaj manastir. Sama je crkva u njemu posvećena Mariji. Manastir je utemeljen najvjerojatnije krajem 4. st. kada su kršćani u Rimskom carstvu već imali slobodu. Bio je u upotrebi do 614. god. kada na ove prostore provaljuju Perzijanci, pa, poput mnogih drugih, uništavaju i ovaj manastir. Oni, na neki način, zaustavljaju staru tradiciju pustinjačkoga monaštva, kojim je bila oživljena ova Judejska pustinja. Uz prostore Egipta, ovo je bilo područje s najjačom monaškom pustinjačkom tradicijom.
Pustinjaci su tražili načina kako se bolje posvetiti Bogu u vrijeme kada se to više nije postizalo mučeništvom, pa su se odlučili za povlačenje u samotne, divlje krajeve. Zato je i ovaj manastir tako povučen i nepristupačan.

Image Hosted by ImageShack.us

Nisu, međutim, svi monasi živjeli u takvim lijepo uređenim zgradama. Ovdje je, ustvari, živjela samo manjina. Većina su bili raštrkani po okolnim spiljama u kojima su čitav tjedan samotno živjeli, posteći i moleći, a samo su se nedjeljom okupljali u ovom manastiru na zajedničku molitvu i objed. Nešto od ugođaja tih pustinjačkih spilja i danas se može vidjeti.

Image Hosted by ImageShack.us

Mi smo, pak, odlučili ući u manastir, koji tako privlači svojim načinom izgradnje. Većina je građevina novijeg datuma, s kraja 19. st. kada ga je jeruzalemska Grčka pravoslavna Crkva odlučila obnoviti i ponovno naseliti, prvi puta nakon 614. god.

Image Hosted by ImageShack.us

Samo jedan manastir u čitavoj Judejskoj pustinji čuva neprekinutu tradiciju boravka monaha od svoga osnutka u 4. st., a to je manastir sv. Sabe Pustinjaka, nedaleko Betlehema.
U ovom manastiru sv. Jurja, kao i obično, monasi su nas ponudili vodom i sokom. Keksi su ovaj puta izostali, što je bilo upozorenje da se nešto promijenilo u njihovom tradicionalnom gostoprimstvu.

Image Hosted by ImageShack.us

Monah koji je toga dana bio zadužen za prihvat gostiju očito je bio loše volje. Morao je trčati i oko radnika koji su obnavljali neke kamene dijelove manastira, pa je valjda bio i umoran. Nisu mu trebali sada još i neki pustinjski pješaci. Ipak, dozvolio nam je ući u crkve koje se nalaze unutar manastira, no nije nam bilo dozvoljeno fotografiranje. Ja, međutim, ne bih bio ja, a da ne ukradem barem jednu sliku. Onako, bez bljeskalice, po skrivečki. Tek toliko da se vidi ugođaj.

Image Hosted by ImageShack.us

Na kraju je još i jedan Čeh među nama pitao monaha koliko ih ima u manastiru, što je ovoga izazvalo da na njega počne vikati, pa smu zaključili da je bolje završiti s cijelom pričom i prijeći na nešto ugodnije, to jest, na ručak.
Izašli smo iz manastira, spustilil se niže prema dnu korita Wadi al-Qelta, posjedali u hladu drveća, otvorili ruksake, povadili sendviče i lijepo se okrijepili. Prilično smo brzo stigli do ovog mjesta, pa nije trebalo žuriti. Neki su odlučili napraviti i pravu siestu i pola sata odrijemati.
Na kraju nam je ipak valjalo krenuti dalje. Nastavljamo sjevernim rubom Wadi al-Qelta prema istoku, slijedeći ovaj puta crvene oznake.

Image Hosted by ImageShack.us

Iako se cijelim putem spuštamo prema najnižoj točki na zemaljskoj kugli, na 400 m ispod razine Sredozemnog mora, ipak smo se ponegdje trebali i uspeti.

Image Hosted by ImageShack.us

Usput i dalje viđamo tragove pustinjačkog monaškog života, a možda i kasnijih beduina. Spilje su zazidane suhozidom, ponajprije radi zaštite od vjetra i sunca.

Image Hosted by ImageShack.us

U poslijepodnevnim satima počeli smo se približavati i cilju našega hoda, a to je jerihonska oaza. Ovdje se, između stijena wadija, u daljini već pojavljuje njezino zelenilo.

Image Hosted by ImageShack.us

Vidim sada da sam ovdje ubacio već prilično slika, pa priču o našem dolasku u Jerihon s palačama Heroda Velikog ostavljam za sljedeći put.
Nastavak: Jerihon

- 09:21 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Misli (duhovne i obične), putopisi, vijesti i slike iz Svete zemlje.

O meni:
- rođen u Sisku 1970.
- završio "Siđinu" i Gimnaziju u Sisku
- studij u Zagrebu
- živim u Jeruzalemu od 1996.
- zanimanje: između ostaloga, još uvijek i student (na doktoratu)
- ime: Darko
- elektronička pošta
Dosadašnje teme
Ako odavde želiš pristupiti svom računu na blog.hr.