Slike

Jeruzalem: pogled na crkvu Svetog groba


Jeruzalem: "Zid plača"


Izrael: Sredozemna obala u Cezareji


Tel Aviv

Jeruzalem i ostalo

subota, 17.12.2005.

Wadi al-Qelt (2)

Wadi al-Qelt Wadi al-Qelt (1)
Nakon što smo dozvolili očima da se naužiju prizora oko izvora Ain Qelt, krenuli smo nizvodno. Krajnji nam je cilj oaza i grad Jerihon. No, da bismo ga dostigli, potrebno je prijeći čitav Wadi al-Qelt. Cijelim ćemo putem slijediti njegovo suho korito i ovaj kanal koji s izvora usmjerava vodu prema Jerihonu. Vrijeme je postajalo sve čišće i sve se više povlačila ona jutarnja izmaglica.
Krenuli smo lijevom, to jest sjevernom stranom wadija. Ova je staza označena zelenim oznakama.

Image Hosted by ImageShack.us

Usput primjećujemo da pustinja kroz povijest ovdje nije bila niti tako pusta. Bilo je dovoljno ovo malo vode, pa da se pojavi i zelenilo, ali i da ljudi zaključe da se na ovim mjestima može živjeti. Na suprotnoj strani usjeka gledamo niz spilja, od kojih su neke barem djelomično zazidane. Vidi se da nije bilo tako davno da je netko u njima našao sklonište, pa čak i prebivalište.

Image Hosted by ImageShack.us

Wadi nastavlja krivudati, a sa svakim njegovim zavojem očekuju nas i nova iznenađenja, a najljepše je kada vas iznenadi lijep pogled na put koji je pred vama.

Image Hosted by ImageShack.us

Usput nailazimo i na različite životinje. Koze ovdje uživaju, jer imaju sasvim dovoljno trave i grmlja.

Image Hosted by ImageShack.us

Koze nas osim toga upozoravaju da u blizini mora biti i njihov pastir ili beduinski šator. I, doista, nakon tek nekoliko minuta hoda, u dolini imamo priliku vidjeti nastambu beduinske obitelji.

Image Hosted by ImageShack.us

Lijevo je tor za životinje, a desno šator u kojem žive beduini. Pogledate li malo bolje, uz šator ćete vidjeti i beduinku koja se baš bavila pranjem rublja.
Dok nastavljamo dalje svoj hod i dok se divimo prekrasnom krajoliku, među zelenjem prepoznajemo i grm gorušice koji je upravo u cvatu.

Image Hosted by ImageShack.us

Da baš ne pripadamo u taj krajolik činilo se i ovom magarcu koji nas je tako nepovjerljivo promatrao. Njegov je vlasnik malo dalje potražio osvježenje u hladu.

Image Hosted by ImageShack.us

Vodovod što ga je nekoć izgradio Herod Veliki, a kojim je sproveo vodu do svojih palača u Jerihonu, i dalje nas prati na našem putu. Ponekad, kao što je slučaj ovdje, prelazi s jedne strane wadija na drugu, tražeći povoljniji put. U to je doba put iz Jerihona za Jeruzalem prolazio onom drugom stranom.

Image Hosted by ImageShack.us

Bliži se polako podne, a našem se blagom umoru priključuje i glad. I sve je teže misliti na one sendviče koji nas tako željno očekuju u ruksacima. Ali, prije nego proglasimo pauzu za ručak, potrebno je dostići još jedan cilj, a to je grčki pravoslavni manastir svetog Jurja, poznat i kao Mar Kozhiba.

Image Hosted by ImageShack.us

Valja nam, dakle, sići onamo dolje, pozdraviti monahe, obići manastir, pa tek onda ručati. Neki od onih »novih«, koji su jutros položili Prisegu pustinjskoga pješaka, bili su vidno razočarani kada su doznali da se nalazimo otprilike na polovici našega pješačenja.
Nastavak: Wadi al-Qelt (3)

- 08:13 - Komentari (15) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Misli (duhovne i obične), putopisi, vijesti i slike iz Svete zemlje.

O meni:
- rođen u Sisku 1970.
- završio "Siđinu" i Gimnaziju u Sisku
- studij u Zagrebu
- živim u Jeruzalemu od 1996.
- zanimanje: između ostaloga, još uvijek i student (na doktoratu)
- ime: Darko
- elektronička pošta
Dosadašnje teme
Ako odavde želiš pristupiti svom računu na blog.hr.