Slike

Jeruzalem: pogled na crkvu Svetog groba


Jeruzalem: "Zid plača"


Izrael: Sredozemna obala u Cezareji


Tel Aviv

Jeruzalem i ostalo

četvrtak, 15.12.2005.

Simpozij o Koncilu

Simpozij Opet zanimljiva predavanja u Jeruzalemu. Ovaj put ih je organizirala katolička Crkva, ili, točnije, nuncijatura u Svetoj zemlji. Simpozij je održan u jeruzalemskom centru Notre Dame koji pripada Vatikanu, a nalazi se nedaleko Novih vratiju, izvan zidina starog dijela Jeruzalema. Valja samo prijeći cestu i tu ste.
Ovaj centar je zapravo jedan veliki hotel s pripadajućom kapelom koja se izvana sasvim dobro uočava.

Image Hosted by ImageShack.us

Usto, tu je i nešto ureda ustanova povezanih s Crkvom. Uz tu zgradu nalazi se i nova dvorana Ivana Pavla II. u kojoj je održan simpozij.

Image Hosted by ImageShack.us

Dvorana je izgrađena 2000. godine prigodom hodočašća pape Ivana Pavla II. u Svetu zemlju. U njoj je tada održan međureligijski skup na kojem su sudjelovali Židovi, kršćani i muslimani.
Jučer je, međutim, povod okupljanja bio drugačiji. Tema simpozija bila je »II. vatikanski sabor: 40 godina poslije«, sudjelovao je čitav niz zanimljivih govornika, a dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Image Hosted by ImageShack.us

Jedan od glavnih govornika bio je kardinal Maritini, nekadašnji nadbiskup Milana, koji se odlučio povući u Svetu zemlju gdje sada provodi većinu vremena. On je, kao sudionik događaja od prije 40 godina, pričao o zanimljivim stvarima koje su se događale iza koncilskih kulisa. Od trenutka kada se činilo da će se biskupi spakirati i otići, jer im se nije svidio konzervativni predložak nekih tekstova što su ih tamo morali potvrditi; pa do trenutka kad je papa Ivan XXIII. imenovao dvojicu predvodnika suprotstavljenih tabora da sastave kompromisni tekst, do kojega se na kraju i došlo. Na slici je kardinal Martini drugi slijeva, a treći slijeva je nuncij u Izraelu, koji je kao mladić pomagao na koncilu, donosio kavu i slične stvari, pa se sjeća i kako su biskupi imali čak i dva odvojena bara. U jednom su se u pauzama okupljali tradicionalisti, a u drugom progresisti.

Image Hosted by ImageShack.us

Prvi slijeva na gornjoj slici je jeruzalemski katolički biskup Michel Sabbah, koji nosi i naslov patrijarha. On je govorio o tome kako je koncil utjecao na život vjernika u specifičnim uvjetima Bliskog istoka. Bilo je još govornika, ali neću vas time zamarati.
Predavanja su bila na različitim jezicima, pa su bili potrebni i prevoditelji.

Image Hosted by ImageShack.us

Mediji su također pokazali određeno zanimanje za ovaj skup.

Image Hosted by ImageShack.us

Sve je završilo oko podneva finom zakuskom kakvu samo u centru Notre Dame znaju pripraviti, no ja sam već morao otrčati drugim poslom. Bit će drugi put.

P.S. Danas s malo većom grupom zanesenjaka krećem pješice prema Jerihonu kroz Judejsku pustinju. Prvi dio, do izlaska iz Jeruzalema, prijeći ćemo autobusom, a onda cijelim putem kroz pustinju i prekrasan krajolik Wadi Qelta na vlastiti pogon. Jedina bi nezgoda moglo biti vrijeme. Neki predviđaju mogućnost kiše krajem dana, a to nam na uskom izlasku iz Wadi Qelta prema Jerihonu doista ne bi trebalo. Vidjet ćemo. Šteta bi bilo i da ružno vrijeme pokvari slike toga lijepog kraja, kao i Herodovih palača u Jerihonu.

P.P.S. Ne znam jeste li već jučer primijetili kod Boruta ili ne. Ako niste, najavljujem i ja da smo se dogovorili Edi, Borut i ja organizirati Prvi susret hrvatskih blogera u Izraelu. Predviđen je za 20. prosinca u Jeruzalemu, u 17,00 sati.

- 09:30 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Misli (duhovne i obične), putopisi, vijesti i slike iz Svete zemlje.

O meni:
- rođen u Sisku 1970.
- završio "Siđinu" i Gimnaziju u Sisku
- studij u Zagrebu
- živim u Jeruzalemu od 1996.
- zanimanje: između ostaloga, još uvijek i student (na doktoratu)
- ime: Darko
- elektronička pošta
Dosadašnje teme
Ako odavde želiš pristupiti svom računu na blog.hr.