Slike

Jeruzalem: pogled na crkvu Svetog groba


Jeruzalem: "Zid plača"


Izrael: Sredozemna obala u Cezareji


Tel Aviv

Jeruzalem i ostalo

petak, 09.12.2005.

Jeruzalem se budi

Jeruzalemsko jutro Budući da sam sinoć objavio one lijepe prizore Jeruzalema noću, odlučio sam vam sada pokazati i kako taj grad izgleda ujutro. Ionako sam se jutros, silom prilika, morao rano probuditi i već u šest sati izaći. Slike su dakle od jutros, snimljene oko šest i petnaest. Petak je, dan molitve za muslimane, pa je još jako malo ljudi na ulicama. A ni ja ne bih volio da me netko baš slika u te rane sate, još prije kave.
Na prvi pogled, čovjek dobiva prilično idiličnu sliku grada, još uvijek osvijetljenog noćnim svjetiljkama, dok mu zora daruje i nešto one lijepe jutarnje boje. Ova se uličica uspinje prema gradskim vratima, koja kršćanski hodočasnici nazivaju Herodovim vratima, jer su u srednjem vijeku vjerovali da se s njihove nutarnje strane nalazila Herodova palača, dok danas znamo da je bila na sasvim drugom kraju grada.

Image Hosted by ImageShack.us

Arapi ova vrata nazivaju Bab ez-Zahara, što znači Ružina vrata. Dvije su teorije odakle je moglo doći to ime. Jedni drže da je to zbog rozete uklesane nad vratima, a drugi kažu da je izvor imena muslimansko groblje koje se nalazi nasuprot vratima, a zove se upravo Zahara. Pitanje je samo što je od čega primilo ime.
Još jedan lijepi prizor: preko zidina grada, na istoku, vidi se najviši dio Maslinske gore, iza kojeg će se uskoro pojaviti sunce.

Image Hosted by ImageShack.us

Prolaze i prvi automobili. Tko zna zašto je vozač ovog kombija već ugasio svjetla.
No, nije sve tako idilično. Dovoljno je pogledati malo bolje ili, bolje rečeno, spustiti pogled. Onda se ima što vidjeti.

Image Hosted by ImageShack.us

I još:

Image Hosted by ImageShack.us

I malo širi pogled:

Image Hosted by ImageShack.us

Sve je to, naravno, veliki razlog slavlja za mjesne mačke.

Image Hosted by ImageShack.us

Dobro, mačkica možda je slatka, ali mi baš nije drago da je vidim ovdje u smeću, a tek par metara dalje ovaj kruh čeka na zemlji da se otvori trgovina!

Image Hosted by ImageShack.us

Eto, i to je Jeruzalem. No, ne smijem biti previše zločest. Jutros, vraćajući se doma, vidio sam i jednog čistača ulica, ali što on jadan može s jednom metlom protiv svega toga. Ponekad, pred velike blagdane, dogodi se da pomoću velikih šmrkova za vodu skupe sve to na velike hrpe, pa natovare na kamione.
I na kraju, da malo popravim dojam, evo i jutarnje slike ulice nazvane Via Dolorosa - Ulica boli, odakle počinje križni put. Jutros je bila čista!

Image Hosted by ImageShack.us

Da ne bih bio krivo shvaćen: volim Jeruzalem i mislim da je kao grad izuzetno lijep i zanimljiv, samo mu nedostaje malo brige oko te ljepote.
Za ljepši ugođaj preporučam ipak sinoćnje slike. A nešto više o distribuciji kruha, u sljedećem postu.

- 09:21 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Misli (duhovne i obične), putopisi, vijesti i slike iz Svete zemlje.

O meni:
- rođen u Sisku 1970.
- završio "Siđinu" i Gimnaziju u Sisku
- studij u Zagrebu
- živim u Jeruzalemu od 1996.
- zanimanje: između ostaloga, još uvijek i student (na doktoratu)
- ime: Darko
- elektronička pošta
Dosadašnje teme
Ako odavde želiš pristupiti svom računu na blog.hr.