Slike

Jeruzalem: pogled na crkvu Svetog groba


Jeruzalem: "Zid plača"


Izrael: Sredozemna obala u Cezareji


Tel Aviv

Jeruzalem i ostalo

utorak, 06.12.2005.

Bet Guvrin - Mareša (2)

Cisterna Bet Šemeš
Bet Guvrin - Mareša (1)
Nakon ručka trebalo je naći neku duboku hladovinu. U hladovinu smo i otišli, ali nije bila onakva kakvu smo tada željeli. Sišli smo u duboku hladovinu podzemnih cisterni. Voda je ovdje sasvim posebno blago i čovjek ju je od davnine nastojao i naći, i sačuvati, i obraniti. Cisterne u koje sada ulazimo iz helenističkog su razdoblja, dakle iz stare Marise. Nastale su oko 2. st. pr. Kr.

Image Hosted by ImageShack.us

Dok promatrate ove stepenice isklesane u stijeni, pomislite koliko toga u našim krajevima, u Hrvatskoj, ima iz toga razdoblja, iz 2. st. pr. Kr. Ne baš previše. A ovdje čovjek već stvara velika građevinska djela. Da biste stekli ispravan utisak o veličini samo ove jedne cisterne, pogledajte odozgo! Veliko, a i lijepo!

Image Hosted by ImageShack.us

Nekoć je samo bilo više vode u cisterni. Kad smo se na kraju ponovno popeli i drugim prolazom izašli na svjetlo dana, shvatili smo da nas je profesor čekao vani! On se lijepo odmarao. No, dobro. Oprostit ćemo mu zbog one kave.
Nešto dalje, s druge strane Tela Sandahanna, naišli smo na još jednu sličnu cisternu, no ovdje se vidjelo i da su takve cisterne bile vezane uz obiteljske kuće. Bila je to neka vrsta domaćeg, kućnog vodovoda. I ova je kuća iz helenističkog razdoblja. Zidovi su sasvim dobro očuvani za toliku starost. Jedino su restauratori dodali one drvene grede, kako bi dočarali izgled krova.

Image Hosted by ImageShack.us

Kao što rekoh, i ova je kuća imala podzemnu cisternu u koju se silazilo ovim stepenicama.

Image Hosted by ImageShack.us

A gdje su kuće, gdje je naselje, ondje moraju biti i različite radionice. Evo nas ovdje u obližnjoj uljari. Lijepo se vidi tijesak za masline opterećen velikim kamenim utezima.

Image Hosted by ImageShack.us

Vreće maslina stavljane su iza one pregrade u dnu slike. Potom se uglavljivala ovakva drvena greda na koju su se vješali utezi. Ulje se slijevalo u korito koje se nalazi ispod tijeska.
No, prije nego što su masline stavljali u tijesak, morali su ih zgnječiti, a za to je služila naprava na donjoj slici.

Image Hosted by ImageShack.us

Kad smo, dakle, obišli ostatke helenističkoga naselja, krenuli smo prema ostacima iz rimskog doba. U Svetoj zemlji rimsko razdoblje započinje sredinom 1. st. pr. Kr., a završava preseljenjem rimske prijestolnice u Carigrad, dakle, u prvoj polovici 4. st. To je, stoga, vrijeme Heroda Velikog, Isusa i apostola, židovskih ustanaka, velikih progona kršćana pa Židova pa opet kršćana.
Da bismo vidjeli neke rimske ostatke, morali smo ponovno sići u podzemlje. Ovaj se puta radilo o kolumbariju. To je velika podzemna prostorija, ili skup prostorija, koje su služile za uzgoj golubova. Osim što su služili i kao pismonoše, golubovi su i ukusna hrana.

Image Hosted by ImageShack.us

Na zidovima se vide male niše, u koje su se golubovi lako mogli smjestiti. Pitam se samo tko je radio u tom golubinjaku. Sigurno mu nije bilo ugodno. Kako bilo, golubovi su nadživjeli Rimljane. Još uvijek koriste ono što su im Rimljani izgradili, a da ne moraju završiti na tanjuru.

Image Hosted by ImageShack.us

Od rimskog grada na području Mareše ostala je još jedna znamenitost: amfiteatar. Arheologu koji je iskapao križarsku utvrdu u blizini nekadašnje Mareše, doista se posrećilo. Možda mu sjekira nije upala u med, ali mu se kramp svakako zabio u ovu izuzetnu građevinu. Rijetkost je naći ovako dobro očuvani amfiteatar, s njegovim ambulakrijima (hodnici koji kruže ispod sjedala amfiteatra), vomitorijima (prolazi kroz tribine kojima su gledatelji mogli izaći) i središnjim prostorom za borbe.

Image Hosted by ImageShack.us

Ispod samoga borilišta, pod zemljom, nalaze se hodnici kojima su prolazili borci - gladijatori - i životinje. Na slici se nalaze ispod ove rešetke.

Image Hosted by ImageShack.us

E, da smo i ovdje išli u podzemlje, bilo bi previše. Već smo se toga dana nagledali i spilja i grobnica i cisterni i golubinjaka. Još nam je samo podzemlje amfiteatra nedostajalo.
Inače, kako ovo drevno borilište ne bi izgubilo svoju izvornu ulogu, brinu se mladi. Evo ih kako se bore. Cilj je oboriti protivnika/cu.

Image Hosted by ImageShack.us

Kao što se može vidjeti, pobijedila je cura u plavom.

Image Hosted by ImageShack.us

Nedaleko od amfiteatra nalaze se ostaci križarske tvrđave koja je nosila ime Gibelin. Među njima se posebno ističe crkva, koja je pripadala redu hospitalaca, a bila je neka vrsta dvorske kapele. U njoj su, kao dekorativni elementi, upotrijebljeni stupovi i mramor nekadašnjih bizantskih crkava (u bizantsko se doba grad zvao Eleuteropolis).

Image Hosted by ImageShack.us

Crkva je porušena nakon što su križari pobjegli, a ovo mjesto ponovno osvojili Arapi. Ostala je gotovo u potpunosti sačuvana sjeverna lađa crkve, jer su je muslimani pretvorili u džamiju.

Image Hosted by ImageShack.us

Bacili smo još pogled i na mali atrij unutar ove kržarske utvrde. Od ostalih građevina iz toga doba nije puno ostalo.

Image Hosted by ImageShack.us

Na kraju smo se zaputili prema izlasku, a ondje nas je dočekao nesvakidašnji prizor: mnoštvo kašeta s bezbrojnim ostacima stare keramike.

Image Hosted by ImageShack.us

I dok je to neke od nas navelo na sanjanje o pivskim bocama (zbog sanduka), druge - one više arheološki raspoložene - zasvrbili su prsti. Nije, naime, bilo nikakvog čuvara u blizini. Uspjeli smo ih, međutim, obuzdati.
Time je završio naš gotovo cjelodnevni boravak u Bet Guvrinu, tj. Mareši, tj. Marisi, tj. Eleuteropolisu, tj. Gibelinu. Ipak, dan još nije gotov ostaje nam na programu Lakiš kojega moramo obići prije zalaska sunca.
Nastavak: Lakiš

- 07:17 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Misli (duhovne i obične), putopisi, vijesti i slike iz Svete zemlje.

O meni:
- rođen u Sisku 1970.
- završio "Siđinu" i Gimnaziju u Sisku
- studij u Zagrebu
- živim u Jeruzalemu od 1996.
- zanimanje: između ostaloga, još uvijek i student (na doktoratu)
- ime: Darko
- elektronička pošta
Dosadašnje teme
Ako odavde želiš pristupiti svom računu na blog.hr.