subota, 13.11.2010.

OSNOVE SIGURNOSTI PRILIKOM IZVOĐENJA ELEKTRIČNIH VJEŽBI – VAŽNO 7. i 8. R. DODATNA TEMA

Unatoč mjerama opreza koje je nužno poduzeti uvijek kad se izvode bilo kakvi radovi sa električnom strujom nije na odmet znanje o tome što se događa kad dođe do udara električne struje i kako se pruža pomoć.
Prilikom dodira vodiča pod naponom kroz tijelo protječe električna struja i izaziva električni udar (šok). Jakost udara ovisi o veličini i trajanju protjecanja struje kroz tijelo. Jakost struje ovisi o vlažnosti kože, podlozi na kojoj se osoba nalazi,dijelovima tijela koje zahvaća strujna staza, starosti,spolu i fizičkoj kondiciji..
Prolaskom struje kroz kožu naglo se smanjuje njen otpor, pa se s vremenom jakost struje povećava. Struja više frekvencije od mrežne manje je opasna. Istosmjerna struja lakše prodire u tijelo i izaziva duboke opekotine. Strujni udar, zbog refleksnih pokreta udova, može posredno prouzročit i ozljede. (npr. pad s neke platforme).
Prvu pomoć možemo unesrećenome pružiti tek nakon isključenja naponakoji je nesreću prouzročio. Pritom valja voditi računa da spasilac sam ne dodirne vodič pod naponom ili kožu unesrećene osobe. Ako je disanje prestalo ili, ili ako je unesrećena osoba u nesvjesti valja dati umjetno disanje i pozvati hitnu pomoć.

Posljedice protoka električne struje kroz trup čovjeka za jednu sek.

JAKOSTI (mA).........................................POSLJEDICE

1...............................................................GRANICA OSJETA
5...............................................................BEZBOLNI OSJET
10-20........................................................NEVOLJNO GRČENJE MIŠIĆA

50.............................................................BOL, SLABOST, DUBITAK DAHA, GRČEVI U MIŠIĆIMA I GUBITAK KONTROLE NAD
.................................................................NJIMA ŠTO ONEMOGUĆAVA ISPUŠTANJE VODIČA IZ RUKU. MOGUĆA SMRT


100-300....................................................TREPTANJE MIŠIĆA SRCA I OMETANJE NJEGOVA RADA, SMRT


ZAŠTITNO UZEMLJENJE

Kućišta aparata i strojeva spajamo sa uzemljenjem vodičem dovoljnog presjeka. U slučaju proboja izolacije prema kućištu poteći će jaka struja koja će pregoriti osigurač. Tako prestaje opasnost od strujnog udara i oštećenja sklopa.

- 16:18 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>