Otvoreni pogled na Grad

petak, 27.03.2009.

Zagreb i zaštita okoliša - pogriješili smo što smo zatvorili PUTO!?

Kad spomenemo zaštitu okoliša, obično nam je prva asocijacija čisti zrak ili čista voda, zelenilo... Nitko od nas običnih ljudi, osim stručnjaka, neće pomisliti koliko čisti zrak košta...kako ispraviti „Krive Drine“!?

Kao čovječanstvo, sve do nekoliko desetljeća unazad, nismo se obazirali na bezočnu industrijsku ekspolataciju prirodnih resursa i zagađenje koje iz toga proizlazi. Živjeli smo tako stoljećima. Geolozi su, analizirajući naslage leda, zaključili da se čovjek oduvijek bezobzirno ponašao prema prirodi. Prema naslagama leda može se precizno pratiti u kojem stoljeću se u manufakturama i industriji počelo koristiti olovo ili neki drugi sastojci štetni za okoliš. Došlo je vrijeme naplate. Ono što smo činili stoljećima, ne možemo izbrisati jednim potezom. Ali možemo prestati griješiti.

Zagreb je pogriješio prije šest godina kad je zatvorio PUTO, spalionicu otpada. Sada otpad spaljujemo u inozemstvu po višestrukim cijenama. Rad s otpadom je i veliki biznis. Potrudit ću se ukoliko dobijemo povjerenje na izborima da Zagrebracionalno gospodari otpadom, da se otpad selektira i reciklira te da i građane upozorimo na važnost čuvanja našeg okoliša, našeg grada, nas samih od samih sebe...


Vaša Tatjana,

P.S. Pridružiti se akciji koju je osmislio Svjetski fond za zaštitu prirode pod nazivom "Sat Zemlje", a koja poziva sve stanovnike planeta Zemlje da na sat vremena ugase sva svjetla. Cilj akcije je podrška protiv globalnog zatopljenja, a održat će se u subotu, 28. ožujka od 20.30 pa do 21.30 sati. Ugasite svjetla i uštedite malo energije!

- 16:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #