Talasaj

subota, 29.04.2006.

Evo još dva linka o tome kako je tdr švercao cigarete. Na linkovima zahvaljujemo našem budnom oku iz Adris grupe.
Članak objavljen u Glasu Istre Đinđićev suradnik optužio TDR za međunarodni šverc cigareta
Objava za medije glasnogovornika tdr-a Predraga Grubića Riječ je o još jednoj, dosad najbrutalnijoj kampanji sto puta jačih kompanija od TDR-a
Vrlo zanimljiv izvještaj/studija bugarskog Centra za izučavanje demokracije o švercu pljugi. Evo link na pdf fajl
Cigarette smuggling

- 20:16 - Komentari (3) - Isprintaj - #

TDR i šverc, i to u Srbiji

U zadnjih par dana se pojavilo nekoliko znimljivih tekstova o ulozi Tvornice duhana Rovinj u švercu cigaretama. Najprije je na www.business.hr izašao članak Danice Juričić pod naslovom TDR u Srbiji optužen za međunarodni šverc cigareta
Dan potom h-alter.org objavljuje tekst Munira Podumljaka iz Partnerstva za društveni razvoj o istoj temi Duhanska mafija Tekst daje neke nove reference i dosta zanimljivih brojkica.
Zadnji ali ne manje zaniljiv tekst na temu izlazi na index.hr TDR, šverc i Nacional
Evo i linka na još jedan tekst nevezan uz šverc, ali inspiriran TDZ-om Gdje je TDZ-ov Lassalle?

- 18:41 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Prvomajski protest

Hrvatska udruga sindikata i Novi sindikat organiziraju za 1. maj prosvjed podrške radnicima TDZ-a. Prosvjed će se održati u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića, između 9-10 sati nakon čega povorka kreće prema tvornici u Jagićevoj bb gdje će se skupu obratiti radnici/-e TDZ-a te predstavnici Udruge sindikata i Novog sindikata.
Pozivamo sve građane grada Zagreba da u narodnom zajedništvu i radničkoj solidarnosti podrže ovaj prosvjedni skup s ciljem očuvanja 188 godina stare zagrebačke Tvornice duhana od onih koji je sustavno uništavaju naše tvornice i naša radna mjesta

- 13:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 28.04.2006.

Odgođeno ročište za 3. svibnja

Sudac zagrebačkog Općinskog suda jučer je ipak odgodio ročište u povodu tužbe za smetanje posjeda Uprave Tvornice duhana Rovinj protiv 38 radnika i dvojice sindikalaca koji su 7. travnja zauzeli bivšu Tvornicu duhana Zagreb.

Ročište je odgođeno jer četvero radnika uopće nije dobilo poziv za suđenje, dok je ostalima poziv uručen izvan zakonskog roka. Iako je TDR tužbom tražio da sud donese privremenu mjeru da radnici napuste pogon u Jagićevoj ulici, pa u tome slučaju nije potrebno saslušanje radnika, sudac Marijan Vukić ipak je odgodio raspravu za 3. svibnja.

- 13:21 - Komentari (2) - Isprintaj - #

DEBELA PRETVORBENA... CIGARČINA!

Na blogu našeg Keme, premda se više ne nalazi u samoj tvornici, i dalje se razvija burna diskusija oko slučaja pretvorbe i privatizacije, ali i nekih "privatnih" nesuglasica. Link se nalazi lijevo pod KemoTerapija.

- 12:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Što je sve otišlo u dim?

Na savjet naših stalnih posjetitelja donosimo, umjesto linka, cjelovit tekst Vedrana Marjanovića iz Feral Tribunea:

ŠTO JE SVE OTIŠLO U DIM?
Vedran MARJANOVIĆ
27. travnja, 2006.

Ako ni za što drugo, radnička blokada pogona TDZ-a u Jagićevoj ulici i u Resniku dobro je poslužila kao prekidač za pitanje kako je moguće da u Hrvatskoj postoji samo jedna tvornica cigareta, kao jedinstven slučaj u svijetu. Ipak, baš je rovinjska tvornica odabrana od strane tzv. tehnomenadžerske struje u HDZ-u da bude njezin financijski servis, pri čemu nije osta(ja)lo mjesta za druge dvije tvornice, u Zagrebu i Zadru. Jasno je kako tvornice u Zadru i Zagrebu ne bi završile u stečaju, odnosno likvidaciji, da ih upravo TDR sa svojim pomagačima nije preuzeo, odnosno zaustavljao u radu

verzija za tisak

Da se skoro mjesec dana duga pobuna radnika Tvornice duhana Zagreb što prije završi žestoko navija, možda više i od samog menadžmenta Adris Grupe, odnosno Tvornice duhana Rovinj, grupa domaćih političara, bankara, sudaca i raznih drugih, bivših i sadašnjih, likova od društvene i političke moći. Ta skupina od dvadesetak vrlo utjecajnih ljudi, naime, svjesno je u Hrvatskoj skrivila monopol rovinjske tvornice u proizvodnji cigareta, a direktore te tvornice Antu Vlahovića, Plinija Cuccurina i Branka Zeca načinila jednima od najbogatijih i najmoćnijih ovdašnjih ljudi, te je sada jako zainteresirana da priča o radnicima Tvornice duhana Zagreb što prije siđe s naslovnica novina i iz udarnih televizijskih vijesti, kako bi se utrnulo i svako propitkivanje duhanskog monopola u ovoj zemlji i bahatog ponašanja onih koji na tom monopolu jašu.

Anonimna prijava

Ako ni za što drugo, radnička blokada pogona TDZ-a u Jagićevoj ulici i u Resniku dobro je poslužila kao prekidač za pitanje kako je moguće da u Hrvatskoj postoji samo jedna tvornica cigareta, kao jedinstven slučaj u svijetu? Još ranih devedesetih cigarete su se, osim u Rovinju i Zagrebu, proizvodile i u Zadru. Ipak, baš je rovinjska tvornica, početkom pretvorbe i privatizacije, odabrana od strane tzv. tehnomenadžerske struje u HDZ-u da bude njezin financijski i svaki drugi servis, pri čemu jasno, nije osta(ja)lo mjesta za druge dvije tvornice duhana.

Pritom je vrlo zanimljiv podatak da je upravi jedne od tvornica iz duhanskog biznisa početkom 1992., kako je Feralu ispripovijedala osoba dobro upućena u zbivanja u vrhu HDZ-a ranih devedesetih, iz tadašnjeg Ministarstva brodogradnje, energetike i industrije sugerirano da ne brzaju s pretvorbom, jer će vrlo brzo biti donesena odluka o zadržavanju državnog monopola u toj branši. Dok su u dotičnoj tvrtki upozorenje shvatili vrlo ozbiljno, u Rovinju se vodila neka druga politika HDZ-a. Tamo HDZ ne samo da nije, kao u slučaju Slobodne Dalmacije, poništio pretvorbu TDR-a po tzv. Markovićevu modelu, već je preko Agencije za restrukturiranje i razvoj (danas Hrvatski fond za privatizaciju), pod vodstvom kasnijeg premijera Zlatka Mateše, zatečenim vlasnicima predvođenima Antom Vlahovićem maksimalno izlazio u susret, priznajući im vlasništvo od čak 72 posto kapitala tvrtke, procijenjenog na skromnih 160 milijuna tadašnjih dinara; za usporedbu zagrebačka tvornica duhana procijenjena je na 64,9 milijuna DEM.

Agencija i HFP su kasnije amenovali i odluke o utvrđivanju nove vrijednosti temeljnog kapitala TDR-a od 29 milijuna kuna, kao i iznenadnu dokapitalizaciju 1996. od čak 134 milijuna kuna, pri čemu je vrijednost jedne dionice rovinjske tvrtke odjednom skočila sa 180 na tisuću kuna. Ergo, protiv vodstva kompanije 1996. podnesena je anonimna kaznena prijava za krivu procjenu vrijednosti tvornice, ali je ista četiri godine kasnije odbačena. Uz to, iz sredine devedesetih, kako je Feral informirao anonimni sugovornik iz tadašnjeg državnog vrha, datira i zahtjev Pantovčaka Upravi TDR-a da se izjasni o optužbama za nelegalnu pretvorbu, što je ova i učinila. Je li Franjo Tuđman povjerovao informaciji primljenoj od Uprave TDR-a ili je nešto poduzeo u suprotnom smjeru, nije poznato.

Matešina Agencija ne samo da je poštivala zatečenu vlasničku strukturu u rovinjskoj tvornici, nego se potrudila i da trećina njegova vlasništva pređe pod kontrolu zaposlenika, čitaj menadžmenta. Iz posve nejasnih razloga, budući je bila riječ o vrijednim dionicama (TDR je i za vrijeme rata isplaćivao dividende), Agencija za restrukturiranje krajem 1991. prebacuje 28 posto kapitala Tvornice duhana Rovinj Mirovinskom fondu, ovaj u narednim godinama invalidima Domovinskog rata, koji će te dionice prodati samom TDR-u ili njegovim zaposlenicima. Tako je u aktualnom trenutku menadžment TDR-a vlasnik 98 posto tvornice.

Smrtna presuda TDZ-u

I sve bi moglo biti posve slučajno, da se od 1994. ne počinju događati čudne stvari u ostale dvije tvornice što se bave duhanskim biznisom u Hrvatskoj. Zagrebačka banka dočepala se ovećeg vlasničkog udjela u Tvornici duhana Zagreb pretvaranjem izdanih kredita u vlasničke udjele. Iako joj to nije bio običaj u drugim tvrtkama u čije je vlasništvo ušla po sličnome modelu, Zagrebačka banka, uz podršku menadžmenta tvornice i HFP-a, okrupnjava svoj udio u Tvornici duhana Zagreb otkupom dionica od malih dioničara i države te već 1997. postaje većinski vlasnik.

Godinu dana kasnije, banka prodaje svoj udio Tvornici duhana Rovinj, koja je preko stanovitog poduzeća Plavi 92 već vlasnički prisutna u TDZ-u. Ante Vlahović potom postaje član Nadzornog odbora Zagrebačke banke, što je ostao i nakon prelaska banke u gotovo sto postotno strano vlasništvo. O kako koordiniranoj akciji banke i TDR-a u zagrebačkoj tvornici duhana je bilo riječ, svjedoči i podatak da je banka izdala jamstvo rovinjskoj kompaniji od 175 milijuna kuna za otkup dionica u Jagićevoj. Ne čudi da je vrlo brzo TDR imao pod kontrolom 90 posto vlasništva nad Tvornicom duhana Zagreb.

Ulaskom TDR-a u vlasničku strukturu zagrebačke tvornice duhana, kako ovih dana praznoglavo nataču mnogi ljubitelji ovakvog tipa kapitalizma koji se nadnosi nad Hrvatsku, potpisana smrtna presuda Tvornici duhana Zagreb i bilo je, vele takvi, realno i normalno da iz Rovinja, prije ili kasnije, dođe odluka da se u Zagrebu prekine proizvodnja.

Nezakonita pretvorba

Čak i kad bi to bilo točno, kad bi, dakle, jedini smisao vlasničkog preuzimanja i privatizacije bio da se ukidaju radna mjesta u preuzetoj kompaniji, ostaje nalaz Državne revizije o pretvorbi Tvornice duhana Zagreb. U njemu se, među ostalim, kao nezakonita rabota navodi upravo ona koja je bila ključna u pretvorbi TDZ – pretvaranje potraživanja Zagrebačke banke u vlasnički udio u tvornici. Pa se kao odgovorna osoba u tadašnjoj državnoj administraciji za legaliziranje te nezakonite radnje navodi bivši predsjednik HFP-a Ivan Penić. I to ime svakako treba pribrojiti među one koje su TDR-u omogućili kasniji monopol.

Čak i kad bi ostavili po strani citirani nalaz Državne revizije, koji je okosnica zahtjeva tridesetak pobunjenih radnika Tvornice duhana Zagreb za poništenjem pretvorbe tvornice i istrage koju o tome, prema riječima glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, vodi Državno odvjetništvo, kao splet slučajnih okolnosti, kako objasniti nisku događaja koje su dovele do stečaja Tvornice duhana Zadar?

Iz pretvorbe zadarske tvornice je kao većinski vlasnik izašao direktor Ivica Crljenko, što se nekome u vlasti nije sviđalo, pa je na zahtjev Ministarstva financija već 1992. otvoren stečaj radi poreznih dugova. Činjenica da se tvornica nalazila na ratnome području nije predstavljala nikakvu olakšicu, pa sredinom 1995. tvornica prestaje s radom i do dana današnjeg nije pokrenuta proizvodnja.

Račun zadarske tvornice duhana odblokiran je odlukom Vlade još 1996., ali odmah sjedaju nova potraživanja dijela državnih poduzeća i banaka i, što je još važnije, počinju vlasničke igre. U koje se, naravno, uključuje i Tvornica duhana Rovinj. Zbog nelegalnosti u trgovanju dionicama zadarske tvornice kazneno je, kao odgovorna osoba u TDR-u, prijavljen Ante Vlahović, ali i niz drugih osoba među kojima je i bivši direktor Croatia osiguranja i intimus pokojnog Franje Tuđmana Suad Rizvanbegović. Obje prijave otišle su u zastaru.

Opstruiranje proizvodnje

Na skupštini dioničara Tvornice duhana Zadar u svibnju 1999. prihvaćena je ponuda dokapitalizacije multinacionalnog duhanskog koncerna British American Tobacco sa 56 milijuna kuna, kako bi se raščistili dugovi i konačno pokrenula proizvodnja. Dugovi su uglavnom očišćeni, BAT je, prema nekim procjenama, uložio ukupno oko 60 milijuna eura, ali proizvodnja nikad nije pokrenuta. Među ostalim i zato jer je u svibnju 2002. Ministarstvo poljoprivrede pod vodstvom Božidara Pankretića uskratilo potrebne dozvole zadarskoj tvornici, na osnovu odgovarajućih pravilnika koji su, prema mišljenju BAT-a, bili tako skrojeni da onemoguće pokretanje proizvodnje kako u Zadru, tako i drugdje u Hrvatskoj.

"Pravilnici koje smo donijeli nisu bili ništa drugačiji od onih koji su bili na snazi u Velikoj Britaniji ili u nekoj drugoj zemlji koja štiti domaću proizvodnju duhana", kaže za Feral bivši ministar poljoprivrede Božidar Pankretić. Na pitanje zašto su sporni pravilnici kasnije modificirani ako u njima nije bilo ništa sporno, Pankretić odgovara kako je Ministarstvo poljoprivrede tada bilo izloženo različitim pritiscima koji su dolazili, kaže, i od strane veleposlanika nekih zemalja, da se duhanski pravilnici mijenjaju.

"Koliko je meni poznato, BAT je na kraju udovoljio traženim propisima, ali ipak nije pokrenuo proizvodnju. Pitanje je koliko su oni bili zaista zainteresirani za samu tvornicu, a koliko za prodor na ovo tržište. U isto vrijeme kad su namjeravali pokrenuti proizvodnju u Zadru, oni su u zemljama u okruženju, u svojim tvornicama otpuštali radnike", tumači Božidar Pankretić.

Epizodi s pravilnicima prethodila je smjena ravnateljice Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Deše Mlikotin Tomić. Ona je smijenjena nakon niza odluka kojima je pokušavala ograničiti monopol TDR-a, a među tim odlukama je i ona o dopuštanju BAT-u da kupi zadarsku tvornicu duhana. Taj potez Račanove administracije nije ostavljao dileme da i ona nastoji sačuvati stečene pozicije TDR-a.

Nakon što su jesenas proglasili stečaj tvornice u Zadru i podijelili pritom devedesetak otkaza, u BAT-u su, prema svemu sudeći, digli ruke od Zadra. Više se javno ne obrušavaju na TDR, dijelom zato što se nadaju da bi ipak mogli pokrenuti nekakav veći biznis u Hrvatskoj – možda i kupovinom samog TDR-a - a dijelom i za to što se boje da ovdje ne izgube distributerske kanale za svoje marke cigareta, ako se odluče za snažniji proboj na hrvatsko tržište preko uvoza. TDR, naime, drži otprilike trećinu vlasništva u Tisku, a i najveći trgovački lanac Konzum Ivice Todorića u odličnim je poslovnim odnosima s rovinjskom tvornicom.

Nakon svih opisanih operacija, prihod TDR-a prijeći će već 1999. milijardu kuna, a dobit već dvije godine kasnije pola milijarde kuna. Prema podacima koje je Uprava tvornice dala Državnoj reviziji, samo između 1993. i 2001. dioničarima je isplaćeno 118 milijuna kuna dividende. Prema stanju vlasničke strukture Adris grupe, što obuhvaća TDR i njemu pridružene kompanije, zabilježenom u registru Središnje depozitarne agencije, realna je procjena da udio Ante Vlahovića u toj strukturi teži 658 milijuna, Plinija Cuccurina 403 milijuna a Branka Zeca 222 milijuna kuna.

Vidljivo je da do rapidnog rasta vrijednosti TDR-a i njegovih čelnika dolazi u zadnjih osam godina. Sve to ne bi bilo moguće da je rovinjska imala konkurenciju u zadarskoj i zagrebačkoj tvornici duhana, sa ili bez stranih vlasnika u njima. Jasno je i kako tvornice u Zadru i Zagrebu ne bi završile u stečaju, odnosno likvidaciji da ih nije preuzeo odnosno zaustavljao u radu TDR sa svojim pomagačima, te bi u zadarskoj i zagrebačkoj tvornici radilo najmanje jednako, ako ne i više ljudi u odnosu na stanje prije pretvorbe, kada je u njima radilo ukupno tisuću ljudi. A odgovor na pitanje koji je bio interes države da od Vlahovića, Cuccurina i Zeca napravi milijardere bit će razvidniji tek ako se ikada ustanovi jesu li milijarde dotičnog trojca samo njihove ili su na taj kapital položene ruke i prava još nekih ljudi. Možda baš onih koji su rovinjskim tajkunima omogućili pusto bogatstvo.

- 11:45 - Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 27.04.2006.

Rješenje agencije za zaštitu tržišnog natjecanja

- 12:29 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Zanimljiva kolumna Marinka Čulića u Feralu Croatia bez filtera

- 09:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 26.04.2006.

Što kaže predsjednik

I predsjednik nam Republike odlučio reći par na temu TDZ večernji

- 19:56 - Komentari (2) - Isprintaj - #

utorak, 25.04.2006.

Alternativni izvori

Budući da je namjera ovog bloga između ostalog potaknuti javnu diskusiju evo par alternativnih viđenja cijele stvari oko TDZ-a:
KemoLaži
Moj Novac forum
Adris grupa

- 01:35 - Komentari (10) - Isprintaj - #

Pristojna tvornica

Podsjećamo, sutra, tj. danas, u isto vrijeme (20.30) ispred Tvornice duhana Zagreb prikazuje se dokumentarni film Pristojna tvornica o uvjetima rada u jednoj tvornici Nokie u Kini. Svi su dakako pozvani, a kako se pored TDZ-a odmah nalazi benzinska, ondje se mogu nabaviti sokovi, pivo i chips... Vidimo se.

- 00:31 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Kako nazalost titlova na hrvatskom nije bilo, zahvaljujemo Vedranu i Mariu na ad hoc prijevodima. Sutra istu stvar čini Leonardo, pa unaprijed hvala.

- 00:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Preuzimanje Tvornice duhana Zagreb

Objavljujemo nekoliko slika sa prikazivanja dokumentarnog filma "Preuzimanje" ispred Tvornice duhana Zagreb. Skupilo se pedesetak ljudi i svi smo na svježem zraku i ugodnoj atmosferi gledali kako su radnici u Argentini preuzeli svoju tvornicu, pokrenuli proizvodnju i oduprijeli se onima koji su pod svaku cijenu htjeli uništiti njihov trud.

- 00:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 23.04.2006.

Pristojna tvornica (T. Balmes, 2004, 79')

U doba mondijalizacije ekonomije zapadne korporacije sve više i više sele svoju proizvodnju u države u kojima je radna snaga jeftinija. To izaziva kulturološke i moralne dileme, jer u tim državama uvjeti rada i prava radnika uvelike odudaraju od prakse zapadnih tvornica. Dokumentarni film Pristojna tvornica kao temu uzima Nokiu i uvjete rada u jednoj tvornici u Kini. Kao i Preuzimanje hvaljen od strane stručne kritike i publike diljem svijeta.

Projekcija: UTO 20.30 Tvornica duhana Zagreb

- 16:46 - Komentari (12) - Isprintaj - #

Preuzimanje (A. Lewis, N. Klein, 2004, 87')

U predgrađu Buenos Airesa 30 radnika zauzima tvornicu u kojoj su radili cijeli život i iz koje su otpušteni, postavljaju vreće za spavanje i odbijaju je napustiti. Sve što žele jest pokrenuti utihnule strojeve. Dokumentarni film »Preuzimanje« Avi Lewisa, jednog od najvećih kanadskih novinara, i Naomi Klein, autorice bestellera No Logo nagrađivan je na mnogim festivalima i osim prikaza argentinskog modela preuzimanja jedne tvornice predstavlja kritiku globalizacije i doba u kojem kapital gazi ljudske živote.

Projekcija: PON 20.30 Tvornica duhana Zagreb

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KINO NA OTVORENOM!

U ponedjeljak i utorak s početkom u 20.30 sati prostor ispred Tvornice duhana Zagreb pretvara se u kino na otvorenom. U ponedjeljak se prikazuje hvaljeni dokumentarni film autorice Naomi Klein "Preuzimanje" (2004) o radnicima koji su Argentini preuzeli tvornicu i krenuli u proizvodnju, a u utorak dokumentarni film "Pristojna tvornica" (T. Balmes, 2004) o tvornici Nokie u Kini i tamosnjim uvjetima rada. U slučaju kiše projekcije ce biti premještene na dan poslije.

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 22.04.2006.

...

- 19:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Gdje spavaju radnici TDZ-a?

Za sve one koji se pitaju gdje i kako spavaju radnici,
objavljujemo nekoliko slika. Ima tu i boljih ležajeva,
ovo su samo neki...

- 19:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 21.04.2006.

TDZ se širi blogom!

- 12:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KONTAKTI TDR-a

Kontakti tdr-a za one koji možda žele postaviti koje pitanje u vezi sa svim ovim:

(052) 811 099 rovinjska centrala

(01) 336 425 Komercijalno-distribucijski centar Zagreb
Ulica Marice Barić 6
HR-10000 Zagreb

službeni email: postmaster@tdr.hr
službeni site: http://www.tdr.hr/ (obratite pažnju i na www.tdz.hr te na www.adris.hr)

- 11:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 20.04.2006.

I zapovijedi Bog neka bude pretvorba

Objavljujemo pismo autora sve poznatijeg bloga TDZ-a, koje nam
je doduše već stiglo mnogo ranije, ali nismo stigli prije...

Poštovani mladi kolega,
riječ je samo o primjeni izvrsnih hrvatskih zakona, samo to i ništa više,
kako su to lijepo preveli Slamnig/Šoljan.
I zapovijedi Bog neka bude pretvorba i jedna se lijepa i srednjoeuropska
Hrvatska pretvorila u to što se pretvorila, dakle zemlju sa 7 % visoko
obrazovanih stanovnika, gotovo ravnopravno podijeljenih po generacijama.
To pretvorbeno čudo s konca 20. stoljeća dovelo nas je u Ilirstvo Ljudevita
Gaja, pa ako nastavimo, možemo brzo očekivati povratak Hrvata u sve svjetske
postojbine, kako već pišu znanstvenici različitih predznaka.
Ja imam četvero djece, troje su završili faksove, a ona najmanja još je
najmanja, to jest osnovnoškolka (5 razred), jer sam ja htio pokazati
kontinuitet muškosti, pa je razlika među djecom (kao i među ženama)
poprilična. Od 40 do 11.
Ja sam novinar i pisac, uglavnom sam se uzdržavao pisanjem scenarija za sve
vrste televizijskih katastrofalnih emisija.
Držim da ovu zemlju treba pokrenuti, pa smo se moj prijatelj i ja pozabavili
pretvorbenim čarobnjaštvom i pronašli formulu u zakonima kako da se sve
nezakonito poništi i krene ispočetka, to jest - dati vama klincima da
iskoristite sve svoje nadarenosti.
Da ne bih puno laprdao, šaljem vam kompletnu dokumentaciju.
Starci ne mogu shvatiti to da smo krenuli u poštovanje hrvatskih zakona i
provedbu saborskih odluka, kojih se, nota bene, ne pridržavaju ni oni koji
su te odluke donijeli itd. Sve piše.
Od vas očekujemo samo podršku. Ne radnicima TDZ, kako korumpirani novinari
žele to prikazati, nego potporu saborskim odlukama.
A kad se to dogodi, onda će lopovi u pravcu prema Lepoglavi itd.
U ponedjeljak pred tvornicom ne održavamo politički miting. Tamo pokopavano
nezakonitu pretvorbu. Pa organiziramo mimohod građana koji bi se potpisali u
svojevrsnu knjigu radosti. Ako budete imali vremena, dođite, pa ću vam sve i
objasniti.
U privitku vam šaljem sve dokumente, kako biste vidjeli da nismo nove lopine
koji bi da - ki bi da bi!
U Biltenima ima četrdesetak dekagrama tipfelera, što i nije čudo, jer dok
pišem stalno moram razgovarati s ljudima, pa gubim koncentraciju i ne vidim
ono što bi slijepac napipao..

Mnogo pozdrava, Kemo

http://kemoterapija.mojblog.hr/default.aspx

- 19:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Bandić odbijen

Neformalnu ponudu zagrebačkog gradonačelnika da prihvate otpremnine i poslove u Holdingu Zagreb radnici su spremno odbili. Čitajte više na iskon.hr

- 16:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 19.04.2006.

Sastanak s državnim odvjetnikom

Vijesti s današenjeg sastankavip.hr

- 16:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 18.04.2006.

Tekst u Feralu

- 23:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Još linkova

Cilj nam je na ovom blogu skupiti sve što je objavljeno o TDZ-u. Stoga šaljite linkove. Danas je glavna vijest da je samozvana uprava tužila radnike zbog ometanja posjeda. pravna država je u ovom slučaju reagirala promptno. No u toj se reakciji i preračunala ne poslavši pozive za suđenje na kućne adrese nego na adresu tvornice.
Druga zanimljiva vijest danas je bilo otkriće da je Tvornica duhana Rovinj plaćala najam za pogon čijim se smatra vlasnikom. Nadasve zanimljiva situacija. Kroz razgovor s radnicima saznali smo da je samozvana uprava također odbijala plaćati spomeničku rentu (dio Tvornice duhana Zagreb je spomenik kulture) kao i da radnicima koji nisu prodali dionice nije isplaćivala dividendu.
Evo par linkova:
iskon.hr
Poslovni tjednik
H-alter.org
Nacional
Liderpress
Glas Slavonije

- 23:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Potpisivanje peticije

Ispred TDZ u Jagićevoj ulici se svakodnevno potpisuje peticija kojom se podupiru odluke sabora (!) za poništenjem pretvorbe. Zagrebački taksisti će od srijede, dakle od sutra, dežurati pred Tvornicom u Jagićevoj, te odatle besplatno prevoziti starije građane koji dođu potpisati - potporu odlukama Hrvatskoga sabora.

- 10:21 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Mediji o jučerašnjem skupu potpore itd.

privremeni dom
- 01:08 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 17.04.2006.

Ukratko o blogu

Ovaj blog je nastao da bi se olaksala komunikacija mladih/studenata glede koordinacije potpore radnicima Tvornice duhana Zagreb koje je definitivno zeznula pretvorba, a onda i vlasnici, pa i država koja ništa ne poduzima kako bi se ispravile neke nepravde. Nego, pročitajte bar neke od doljnjih linkova pa da djelujemo...

- 18:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na početku

- 17:17 - Komentari (3) - Isprintaj - #