< prosinac, 2014 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Elektronske novine umirovljenika HRT-a
INFORMACIJE na mobitel UUHRT-a 095 4556677













Linkovi
24 sata




H R T

Vijesti


KDVLisinski


Kazalište Gavella

Zagreb

H N K

Komedija

Hrvatski glazbeni zavod

Histrioni

Linkovi na druge stranice web-a
Ovdje dolaze novi linkovi



Večernji list


R T L






Probni linkovi
Jutranji list


Meteorologija






brojac poseta


brojac posjeta
          

Udruga umirovljenika HRT-a
23.12.2014., utorak
Stiže zimnica ( o Batat - krumpiru)


Poštovani!
Danas u 16:oo stiže batat u Biankinijevu 11.
7 kn / kg
Više o batatu - niže !




Poštovani

Batat je uzgojen u Virovitičko-podravskoj županiji, na tlu koje nije obrađivano dvije godine, putem načela ekološke proizvodnje, dakle, nije tretiran niti prskan te su korištena gnojiva prihvatljiva za okoliš. Trenutno se nalazi u drvenim gajbama od 15-20 kila, stabiliziran (prosušen) kako bi mu se produljio rok trajanja. U ovakvom obliku može stajati do 6 mjeseci bez većih gubitaka na masi i kvaliteti, na temperaturama ne nižim od 10-15 stupnjeva. Dakle, nikako na balkonu ili u hladnjaku :)



Iako su istraživači pronašli ostatke batata stare deset tisuća godina duboko u peruanskim pećinama, ovo slasno povrće nije bilo poznato u Europi sve do 1492. Kolumbo je odgovoran za njegovu popularizaciju u Europi. Danas se batat smatra jednom od najhranjivijih vrsta povrća.
Batat nije samo slatka varijanta krumpira. Batat je riznica antioksidansa, u prvom redu beta-karotena te vitamina C i E. Pečeni batat srednje veličine sadrži triput više vitamina A od preporučenih dnevnih količina te polovicu preporučenih dnevnih količina vitamina C i trećinu vitamina E. Vrijedan je izvor kalija, dijetnih vlakana, vitamina B6 i folne kiseline. 100 grama pečenog batata ima samo 103 kcal. Sadrži malo šečera i puno škroba, tako da je odličan izvor energije za sportaše a odličan je i za dijabetičare jer uzrokuje mali i spori porast glukoze u krvi.

Kako ga jedemo?

Ima karakteristično škrobast, sladak okus.

Mogu se spraviti juhe, prilozi (poput krumpira), glavna jela, slastice i grickalice. Može se umijesiti u okruglice ili pekarske proizvode (u obliku pirea ili brašna), dodati varivima, složencima, salatama (nariban sirov), umacima i dressinzima. Odlično se slaže sa svim vrstama mesa i riba, a ako se od batata spravlja pire ili se peče u pečnici ne treba ju soliti jer je zbog obilja minerala doslovno slasna. Bolje ga je kuhati na pari nego u vodi, a zbog čuvanja okusa i arome, kuhati ga treba 30 - 40 minuta.

zdravo kuhanje na pari samo 7 minuta
Sastojci

2 batata srednje veličine
3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
2 češnjaka srednje veličine
morska sol i papar
Priprema
U parilicu ulij vode do visine otprilike 5 cm.
Dok se u parilici stvara para, nasjeckaj ili protisni češnjak i ostavi ga da odstoji barem 5 minuta.
Batat reži na kockice.
Pari poklopljeno 7 minuta. Batat je gotov kad se lako probode vilicom.
Prebaci u zdjelu. Bit će ukusniji ako ga s ostalim sastojcima promiješaš dok je još vruć. Istraživanja su pokazala kako se karotenoidi u hrani najbolje apsorbiraju kad se konzumiraju s uljima.
Posipaj batat nasjeckanim svježim ružmarinom. Cimet, klinčić i muškatni oraščić dobro se slažu s okusom batata
Srdačno Branka


- 11:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #
18.12.2014., četvrtak
Stigla zimnica



Prijave i uplate u našoj udruzi, Biankinijeva 11,

INFO TELEFON 095 4556677

mandarine 3 kn /kg

salata kristal komad (cca 90dkg)/ 4 kn

karfiol (cvjetača) glava / 4kn

zelje u glavi ili rezano 7kn /kg

batat (krumpir) 7kn/kg

krumpir 2kn/kg

kisela repa 10kn/kg

cikla 4kn/kg

- 23:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #
16.12.2014., utorak
Kratka foto reportaža o aktivnosti naše udruge (UUHRT-a)




U ponedjeljak 15. prosinca 2014. godine u 18 sati
u velikoj dvorani Novinarskog doma, Zagreb, Perkovčeva 2
predavanje je održala
dr. sc. Sandra Švaljek, zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba
na temu:
ZAGREB U 21. STOLJEĆU

Postavljena su mnoga pitanja, vezana uz razvoj našega grada.






- 10:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.