Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svetipetar

Marketing

Stiže zimnica ( o Batat - krumpiru)


Poštovani!
Danas u 16:oo stiže batat u Biankinijevu 11.
7 kn / kg
Više o batatu - niže !




Poštovani

Batat je uzgojen u Virovitičko-podravskoj županiji, na tlu koje nije obrađivano dvije godine, putem načela ekološke proizvodnje, dakle, nije tretiran niti prskan te su korištena gnojiva prihvatljiva za okoliš. Trenutno se nalazi u drvenim gajbama od 15-20 kila, stabiliziran (prosušen) kako bi mu se produljio rok trajanja. U ovakvom obliku može stajati do 6 mjeseci bez većih gubitaka na masi i kvaliteti, na temperaturama ne nižim od 10-15 stupnjeva. Dakle, nikako na balkonu ili u hladnjaku :)



Iako su istraživači pronašli ostatke batata stare deset tisuća godina duboko u peruanskim pećinama, ovo slasno povrće nije bilo poznato u Europi sve do 1492. Kolumbo je odgovoran za njegovu popularizaciju u Europi. Danas se batat smatra jednom od najhranjivijih vrsta povrća.
Batat nije samo slatka varijanta krumpira. Batat je riznica antioksidansa, u prvom redu beta-karotena te vitamina C i E. Pečeni batat srednje veličine sadrži triput više vitamina A od preporučenih dnevnih količina te polovicu preporučenih dnevnih količina vitamina C i trećinu vitamina E. Vrijedan je izvor kalija, dijetnih vlakana, vitamina B6 i folne kiseline. 100 grama pečenog batata ima samo 103 kcal. Sadrži malo šečera i puno škroba, tako da je odličan izvor energije za sportaše a odličan je i za dijabetičare jer uzrokuje mali i spori porast glukoze u krvi.

Kako ga jedemo?

Ima karakteristično škrobast, sladak okus.

Mogu se spraviti juhe, prilozi (poput krumpira), glavna jela, slastice i grickalice. Može se umijesiti u okruglice ili pekarske proizvode (u obliku pirea ili brašna), dodati varivima, složencima, salatama (nariban sirov), umacima i dressinzima. Odlično se slaže sa svim vrstama mesa i riba, a ako se od batata spravlja pire ili se peče u pečnici ne treba ju soliti jer je zbog obilja minerala doslovno slasna. Bolje ga je kuhati na pari nego u vodi, a zbog čuvanja okusa i arome, kuhati ga treba 30 - 40 minuta.

zdravo kuhanje na pari samo 7 minuta
Sastojci

2 batata srednje veličine
3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
2 češnjaka srednje veličine
morska sol i papar
Priprema
U parilicu ulij vode do visine otprilike 5 cm.
Dok se u parilici stvara para, nasjeckaj ili protisni češnjak i ostavi ga da odstoji barem 5 minuta.
Batat reži na kockice.
Pari poklopljeno 7 minuta. Batat je gotov kad se lako probode vilicom.
Prebaci u zdjelu. Bit će ukusniji ako ga s ostalim sastojcima promiješaš dok je još vruć. Istraživanja su pokazala kako se karotenoidi u hrani najbolje apsorbiraju kad se konzumiraju s uljima.
Posipaj batat nasjeckanim svježim ružmarinom. Cimet, klinčić i muškatni oraščić dobro se slažu s okusom batata
Srdačno Branka



Post je objavljen 23.12.2014. u 11:01 sati.