| < | prosinac, 2014 | > | ||||
| P | U | S | Č | P | S | N |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
| 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
| 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
| 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
| 29 | 30 | 31 | ||||
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Opis bloga
Elektronske novine umirovljenika HRT-a
INFORMACIJE na mobitel UUHRT-a 095 4556677
Linkovi
24 sata
H R T
Vijesti
KDVLisinski
Kazalište Gavella
Zagreb
H N K
Komedija
Hrvatski glazbeni zavod
Histrioni
Linkovi na druge stranice web-a
Ovdje dolaze novi linkovi
Večernji list
R T L
Probni linkovi
Jutranji list
Meteorologija
brojac posjeta
Udruga umirovljenika HRT-a
Stiže zimnica ( o Batat - krumpiru)
- 11:01 -
Komentari (0) -
Isprintaj -
#
|
Poštovani! Danas u 16:oo stiže batat u Biankinijevu 11. 7 kn / kg Više o batatu - niže ! Poštovani Batat je uzgojen u Virovitičko-podravskoj županiji, na tlu koje nije obrađivano dvije godine, putem načela ekološke proizvodnje, dakle, nije tretiran niti prskan te su korištena gnojiva prihvatljiva za okoliš. Trenutno se nalazi u drvenim gajbama od 15-20 kila, stabiliziran (prosušen) kako bi mu se produljio rok trajanja. U ovakvom obliku može stajati do 6 mjeseci bez većih gubitaka na masi i kvaliteti, na temperaturama ne nižim od 10-15 stupnjeva. Dakle, nikako na balkonu ili u hladnjaku :) Iako su istraživači pronašli ostatke batata stare deset tisuća godina duboko u peruanskim pećinama, ovo slasno povrće nije bilo poznato u Europi sve do 1492. Kolumbo je odgovoran za njegovu popularizaciju u Europi. Danas se batat smatra jednom od najhranjivijih vrsta povrća. Batat nije samo slatka varijanta krumpira. Batat je riznica antioksidansa, u prvom redu beta-karotena te vitamina C i E. Pečeni batat srednje veličine sadrži triput više vitamina A od preporučenih dnevnih količina te polovicu preporučenih dnevnih količina vitamina C i trećinu vitamina E. Vrijedan je izvor kalija, dijetnih vlakana, vitamina B6 i folne kiseline. 100 grama pečenog batata ima samo 103 kcal. Sadrži malo šečera i puno škroba, tako da je odličan izvor energije za sportaše a odličan je i za dijabetičare jer uzrokuje mali i spori porast glukoze u krvi. Kako ga jedemo? Ima karakteristično škrobast, sladak okus. Mogu se spraviti juhe, prilozi (poput krumpira), glavna jela, slastice i grickalice. Može se umijesiti u okruglice ili pekarske proizvode (u obliku pirea ili brašna), dodati varivima, složencima, salatama (nariban sirov), umacima i dressinzima. Odlično se slaže sa svim vrstama mesa i riba, a ako se od batata spravlja pire ili se peče u pečnici ne treba ju soliti jer je zbog obilja minerala doslovno slasna. Bolje ga je kuhati na pari nego u vodi, a zbog čuvanja okusa i arome, kuhati ga treba 30 - 40 minuta. zdravo kuhanje na pari samo 7 minuta Sastojci 2 batata srednje veličine 3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja 2 češnjaka srednje veličine morska sol i papar Priprema U parilicu ulij vode do visine otprilike 5 cm. Dok se u parilici stvara para, nasjeckaj ili protisni češnjak i ostavi ga da odstoji barem 5 minuta. Batat reži na kockice. Pari poklopljeno 7 minuta. Batat je gotov kad se lako probode vilicom. Prebaci u zdjelu. Bit će ukusniji ako ga s ostalim sastojcima promiješaš dok je još vruć. Istraživanja su pokazala kako se karotenoidi u hrani najbolje apsorbiraju kad se konzumiraju s uljima. Posipaj batat nasjeckanim svježim ružmarinom. Cimet, klinčić i muškatni oraščić dobro se slažu s okusom batata Srdačno Branka |
Stigla zimnica
- 23:39 -
Komentari (0) -
Isprintaj -
#
|
Prijave i uplate u našoj udruzi, Biankinijeva 11, INFO TELEFON 095 4556677 mandarine 3 kn /kg salata kristal komad (cca 90dkg)/ 4 kn karfiol (cvjetača) glava / 4kn zelje u glavi ili rezano 7kn /kg batat (krumpir) 7kn/kg krumpir 2kn/kg kisela repa 10kn/kg cikla 4kn/kg |
Kratka foto reportaža o aktivnosti naše udruge (UUHRT-a)
- 10:01 -
Komentari (0) -
Isprintaj -
#
|
U ponedjeljak 15. prosinca 2014. godine u 18 sati u velikoj dvorani Novinarskog doma, Zagreb, Perkovčeva 2 predavanje je održala dr. sc. Sandra Švaljek, zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba na temu: ZAGREB U 21. STOLJEĆU Postavljena su mnoga pitanja, vezana uz razvoj našega grada. |





