Ovde cu pisati o svemu i svacemu

Druga strana čišćenja

Ljeti kada se priroda budi obično donosi mnogo sunčevih zraka i razlog da budemo sretni. Zašto ne napraviti tulum uz ljetno i toplo ozračje ljeta?


Mi smo za Vas preuzeli odgovornost brigu i čišćenja doma nakon zabave.

Kako započeti?

Naime, suočiti čete se sa ne poznatim i neočekivanim situacijama dobro organizirane kućne zabave kao – proliveno vino, mrlje…Ne dižite paniku jer imate deterdžente spremne za takvu situaciju...Prvo pravilo je počistite nastale mrlje po uhodanom pravilu, a to je”Što prije tim bolje”.

Uporaba na nastale i novonastale situacije prilikom čišćenja

Primijetili ste kako ne možete odmah primijetiti nastanak mrlja osobito nakon opuštenijih zabava, zato možete upotrijebiti savjet za čišćenje.

Stanje i kako ukloniti postojeće


…istog trena


…sljedeće jutro

Crveno vino


“Neutralizirati”mrlju crvenog vina bijelim venom preko mrlje ili nanest sol preko mrlje pustit preko noći da odstoji kako bi apsorbirala vino


Sapunom za ruke i dvije šalice tople vode riješit će problem. Nakon isto isperite toplom vodom.

Kava


Četvrt žlice deterdženta za posude pomiješajte u šalici tople vode i nanesite na mrlju, isperite vodom i ostavite da se osuši.


Primijenite glicerin na pola sata na mrlju i ukoliko ne otklonite nanesite vodikov peroksid bez ispiranja vodom.

Čokolada


Pokušajte ukloniti čokoladu na način da ne utrljate ju u tkaninu jer time otežavate da se ispere u pranju pa tek onda sredstvom za pranje.


Operite tkaninu u perilice za rublje u toploj vodi i ukoliko ostanu tragovi mrlja primijenite procedure za otklanjanje crnog vina

Umak


“Izgrebite” odstranite čim više sa vašeg tepiha ili tkanine te utrljajte malo deterdženta sa vodom, zatim pustite da odstoji i iščistite papirom ili tkaninom.


Upotrijebite ocat sa pola žlice praška za rublje u hladnoj vodi, istrljajte i isperite te ostavite da se osuši.

Vosak


Bez velikog problema se može ukloniti nakon što se posuši.


Novinski papir stavite na mjesto mrlje ta glačalom po glačate nakon toga deterdženata uklonite mrlju.

Blato


Probajte ukloniti laganim struganjem sa površine ili ostaviti do sljedećeg dana kada se osušeno puno lakše uklanja.


Upotrijebite perlicu rublja i ukoliko ostanu tragovi mrlja nanesite ocat i isperite pod vodom.

25.11.2011. u 18:09 | 0 Komentara | Print | # | ^

Kako se riješiti nereda?

Ako vam je dom u neredu, nećete se u njemu moći opustiti, vjerojatno će vam postati samo još jedan izvor stresa. Stanite tome na kraj.


Pročitajte nekoliko savjeta kako si olakšati spremanje doma - i ne trošite dragocjeno vrijeme na njega.

Slobodno vrijeme trošite čisteći?

Jedan ili čak oba dana vikenda provodite u kući, čisteći, ribajući, spremajući... i čim se okrenete, sve je kao da niste napravili ništa?

Na ovaj način ćete samo biti frustrirani - ne samo da vaš trud nema vidljive plodove, nego propuštate dragocjeno slobodno vrijeme koje biste trebali posvetiti sebi i svojoj obitelji, opuštanju i zabavi.

Kad jednom uistinu očistite i spremite svoj dom, recite dosta starim navikama i uvedite nove. Svaki dan pospremite krevet, očistite kuhinju nakon kuhanja, pospremite kupaonicu nakon korištenja.

10-15 minuta čišćenja dnevno će biti više nego dovoljno za slobodne vikende!

Ostavljajte stvari na njihovom mjestu

Kad završite s korištenjem nečega, vratite to na mjesto. Trebat će vam nekoliko sekundi da to napravite, ali ćete uvijek znati gdje su vam sitnice koje ponekad tražite satima.

Članovi vaše obitelji će znati gdje nešto naći, pa nećete morati gubiti vrijeme i živce u potrazi za sitnicama. Osim toga, spremanje stvari na mjesto spriječit će stvaranje nereda.

Djetetu nabavite kutiju za igračke, u koju će ih spremiti prije spavanja. Naučit ćete ga organizaciji koje će mu dobro doći kasnije u životu, a vi nećete padati preko igračaka kojih ima posvuda.

Imajte mjesto za dokumente - i stavljajte ih tamo

Organizirajte fascikle, ladice, kutije za važne dokumente - i držite ih tamo. Sakupljajte račune koji će vam trebati za poreznu prijavu na jednom mjestu, odredite mjesto za osobne dokumente koji vam povremeno zatrebaju (npr. domovnica) i poštedet ćete se puno muke kada vam zatrebaju.

Društvo nije bauk

Uredan i organiziran dom će imati još jednu dobru stranu - više vas neće uhvatiti panika jer su vam nenajavljeno došli gosti. Niti ćete morati bjesomučno spremati jer su se najavili. Moći ćete uživati u društvu ljudi koje volite bez brige o tome vide li da prašina nije obrisana mjesecima.

Nemojte kasniti ujutro

Pogledajte vremensku prognozu i odaberite što ćete obući sutra - isto neka vrijedi i za vašu djecu - i izbjegnite kašnjenja jer ste izezumljeno stajali pred ormarom i niste se mogli odlučiti ni za što. Uvedite rutinu i skratite vrijeme potrebno za spremanje ujutro.

Isplanirajte jelovnik

Ako ikako možete, isplanirajte jelovnik za sljedeći tjedan. Moći ćete nabaviti namirnice na vrijeme i ne brinuti što ćete kuhati sutra.

Vodite evidenciju aktivnosti

Koliko puta ste zaboravili da ste negdje trebali biti pred 15 minuta? Ako imate djecu, stvari su još gore. Napravite plan aktivnosti, poput plana školskih sati, i držite ga na vidljivom mjestu. Uvijek ćete moći provjeriti tko treba gdje u koje vrijeme.

Zašto ne biste koristili i podsjetnike na mobitelu? Neka vas alarm podsjeti na obavezu koja slijedi.

Uživajte u životu

Nemojte zaboraviti uživati u životu! Organiziran dom bi vam trebao pružiti više vremena za sebe i obitelj. Iskoristite ga na najbolji mogući način!

25.11.2011. u 18:09 | 0 Komentara | Print | # | ^

Kako se riješiti mrava?

S proljećem dolaze i mravi, pripremite se i spriječite ih da se ugnijezde u vašoj kuhinji…


U ljudskom domu mravi nemaju prirodnih neprijatelja, a imaju stalan pristup hrani. Zato se mogu razmnožavati, hraniti i kretati bez ikakvih prepreka.

Upoznajte neprijatelja

Postoji oko 10,000 vrsta mrava. Znanstvenici vjeruju da ih ima bar dvostruko više, ali su neke vrste još neotkrivene.

Najčešći su faraonski mravi, crni mravi, crveni mravi i argentinski mravi. Na sreću, kod nas nisu česti termiti.

Pazite: nikad nije samo jedan

Moglo bi se reći da su mravi društvena bića koja žive u kolonijama. Zato, kad vidite mrava, drugi vjerojatno nisu daleko. Mravi postaju jako aktivni kad temperatura raste, zbog čega je proljeće i “sezona mrava”.

Faraonski mravi – najsitniji, ali najdosadniji

Faraonski mravi su među najdosadnijim mravima, iako su vrlo maleni (otprilike samo 2 mm). Svejedi su i vrlo su "pametni" u odabiru doma jer je njihove mravinjake teško pronaći i uništiti.

Faraonski mravi traže mjesta na kojima ih ništa neće smetati, npr.:

blizinu cijevi s vodom (možda su vas iznenadili pod tušem?),

u pukotinama u zidu,

ispod fasada u raznim izolacijskim materijalima,

vole boraviti ispod dovrataka i prozorskih okvira,

šire se po kućama i sobama po katovima hodajući po svim tipovima instalacija, čak i električnih,

mogu ući u domove i kroz razvodne kutije, prekidače i utičnice.

Dobra vijest je da faraonski mravi nisu agresivni i ne bodu... Ipak, dovoljno je da nas smeta njihova prisutnost i zagađenje hrane i površina u domu.

Crveni i crni, veliki i mali

Crveni problem:

Crveni mravi koji žive u vrtu, daskama i uništavaju drvene dijelove naših domova, a napadaju i hranu, možda nisu jako česti, ali su neželjeni. Pogotovo jer njihov ubod može jako boljeti.

Crni problem:

Crni mravi više vole vrtove i polja, ali nam ipak ulaze u domove tražeći hranu, a ponekad se i ugnijezde tamo.

Najveći su problem u vrtovima jer stvaraju bazu za razmnožavanje biljnih uši. Slatki izmet ovih mrava privlači uši koje se njime hrane.

“Argentinski” problem:

Za razliku od prije spomenutih mrava, argentinski mravi su borbeni i agresivni. Mesožderi su. Mali su, sivi i imaju žute noge. Mravinjaci su im smješteni izvan naših domova, ali kad traže hranu, mogu ući u kuću ili stan. Ugriz im je vrlo bolan.

Dosta mi ih je! Kako ih se riješiti…

Da biste spriječili njihovo razmnožavanje, koristite proizvode koji su namijenjeni za tu svrhu, tj. posebne insekticide. Najsigurnije ćemo ih se riješiti ako uklonimo mrave radnike u unutrašnjosti doma i kraljice koje se obično nalaze van naših domova.

Insekticidi i kako djeluju

Insekticide možete naći u nekoliko oblika:

kao sprejeve,

kao mamce i praškove

u mikrokapsulama.

Insekticid u mikrokapsulama djeluje tako da se kapsule uhvate za životinju i otpuštaju se tek kad ga mrav donese u mravinjak i dijeli hranu s drugim mravima. Mamci i praškovi rade na sličnom principu. Možete naći i praškove koje možete koristiti blizu hrane.

Uz kemikalije, možete učiniti i sljedeće:

maknite drva i otpad iz blizine kuće

zatvorite pukotine i male otvore u zidovima

pazite da grane drveća ne dodiruju fasadu vašeg doma

držite kuhinju čistom, spremajte posuđe i pribor za jelo, redovito iznosite smeće, čistite stol.

Maknite i hranu koju vaši kućni ljubimci nisu pojeli!

25.11.2011. u 18:08 | 0 Komentara | Print | # | ^

Frizura i šminka

Šminka je neizostavni dio vašeg svakodnevnog izgleda te su rijetke pripadnice ženskog spola koje mogu reći da ne posjeduju barem jednu maskaru, rumenilo, ruž za usne i olovku.. Ako ste jedna od tih – vjerojatno spadate u 5% ženske populacije, čestitamo! Ako ipak niste, nastavite s čitanjem..

Odgovarajuća frizura zahtjeva odgovarajuću šminku. Isto kao što na crvene traperice nećete obući rozu majicu, tako i odnos šminka – frizura zahtjeva poštivanje određenih pravila kako biste što ljepše izgledali.

Krenuli ste na razgovor za uredski posao i kosu ste podignuli u punđu. Odaberite neprimjetno sjenilo za oči, a slobodno istaknite trepavice. Nipošto ne preporučamo izvučene crte tušem jer bi to bilo napadno i neprimjereno. Na usne stavite malo balzama ili ruža svjetlije nijanse. Rumenilo dolazi u obzir, ali ukoliko po prirodi porumenite u neugodnim situacijama, možda bolje ne – vaš budući šef vjerojatno će vas bombardirati pitanjima pa treba i to imati na umu.

Nadalje, nalazite se na proslavi desete godišnjice mature sa bivšim kolegama. Kosa je raspuštena, lepršava, samo lagano podignuta ukosnicama. Šminka treba biti umjerena, u prirodnim tonovima kako biste ostavili dojam opuštenosti i pristupačnosti. Nipošto nemojte koristiti puder dvije nijanse tamniji od vaše puti jer će to izgledati napadno i odbojno.

Za noćni izlazak s prijateljicama izbor je veći – bila kosa duga, kratka, raspuštena ili podignuta – šminka može biti nešto jača. Dakle, crna olovka za oči, crveni ruž za usne i pokoja šljokica; no svakako i u ovom slučaju pripazite da od sebe ne napravite maškaru.

Zlatno pravilo šminkanja u svakoj situaciji je sljedeće – naglasite određeni dio lica – usne, oči ili jagodice, a izbjegavajte istovremeno naglašavanje svih dijelova jer ne želite dobiti izgled voštane figure. Iako mnoge pripadnice ljepšeg spola rado posežu za šminkom, ne zaboravite vašem licu ponekad podariti zasluženi odmor.

17.11.2011. u 21:39 | 0 Komentara | Print | # | ^

Zaštita lica od hladnoće

Hladnoća sužava krvne žile, inhibira cirkulaciju krvi, a to kožu čini krhkom, bez kisika te s manje elastina i kolagena.


Hladnoća, kiša, snijeg , vjetar - sve su to faktori od kojih u prvom redu treba zaštititi lice. Prije svega treba imati na umu da su najveći neprijatelji zdrave kože niske temperature i vlažnost. Hladnoća sužava krvne žile, inhibira cirkulaciju krvi (zbog toga smo zimi često blijedi), a to kožu čini krhkom, bez kisika te s manje elastina i kolagena. Zbog toga ona i puca. Kada još i vlaga u zraku učini svoje uvlačeći se u ispucalu površinsku kožu, situacija se pogoršava. No pravi problem predstavljaju nagle izmjene temperature pri ulasku ili izlasku iz zatvorenih grijanh prostora.

Takve promjene štetno djeluju na krvne žile: one se ponašaju poput balona koji se napuše, ali kad se ispuše nikada se više ne vraća točno u isto stanje kao što je bio prije napuhavanja već dijelom gubi svoju elastičnost. Upravo se to događa i sitnim krvnim žilicama lica. Kako biste spriječili taj efekt, prije ulaska u zatvoreni prostor skinite rukavice i nekoliko trenutaka dlanovima zagrijte lice: tako će promjena temperature biti barem malo postupnija. Osim toga, vrlo je važno na lice nanijeti dobru zaštitnu kremu i to ujutro i navečer.

Potražite hranjive kreme za lice koje sadrže vitamin C. Kada ih nanosite (to vrijedi kako za žene tako i za muškarce, a posebno za djecu) učinite to masirajući laganim pokretima kako biste potaknuli cirkulaciju. I na kraju ne zaboravite na još jedan važan savjet: temeljito večernje čišćenje kože umnogome će joj pomoći. No pritom birajte proizvode koji se ne pjene (najčešće su vrlo agresivni). Lice uvijek perite mlakom vodom: to je najbolji način da s kože uklonite nečistoću nakupljenu tijekom dana.

17.11.2011. u 21:39 | 0 Komentara | Print | # | ^

Sve o miteserima

Miteseri se mogu pojaviti tamo gdje se nalaze velike lojne žlijezde - prije svega na čelu, nosu, bradi, vratu, prsima i leđima. Sastoje se od loja, od odbačenih rožnatih stanica i od najrazličitijih bakterija.


Miteseri se dijele na crne i bijele.

Crni miteser nastaje kada otvor folikule dlake postane širi nego inače. Kada se otvor folikule širi sebum (koji proizvode žlijezde lojnice, a odgovoran je za održavanje kože i kose vlažnima) i nakupine mrtvih ćelija kože kemijski reagiraju sa zrakom čiji je rezultat oksidacija melanina koji, potom, uzrokuje tamnu boju na vrhu mitesera.

Bijeli miteser formira folikula koja nije otvorena. Bijeli miteser je također začepljen sebumom i mrtvim ćelijama kože, ali zbog manjka izloženosti zraku ne dolazi do oksidacije melanina, tako da zatvorena materija ostaje bijele boje. Osim viška sebuma i nećistoća, trebate znati da mitesere mogu uzrokovati i višak androgena (hormona), veoma toplo i vlažno vrijeme, te „teška“ šminka koja ostavlja masne tragove na licu.
Baš kao i sa aknama, i sa miteserima se veoma teško izboriti. Stručnjaci se slažu da ih je iznimno teško „iskorijeniti“ zbog sebuma koji koža stalno luči. Međutim, adekvatnom njegom i preparatima za tretiranje mitesera možete ih ublažiti i spriječiti nastajanje novih.

Najvažnije je čišćenje lica, pogotovo skidanje šminke, a posebno prije spavanja. Osobe koje imaju masnu kožu bi trebale korisiti gelove za umivanje lica koji su namjenjeni masnoj koži, gelove koji ublažavaju lučenje sebuma i one namjenjene odmašćivanju kože. Osobama koje imaju suhu kožu preporučuje se korištenje hidratantnih gelova. Izbjegavajte korištenje krutih sapuna za čišćenje lica jer upravo sastojci koji održavaju sapun u krutoj formi – začepljuju pore i iritiraju kožu.

Po važnosti, odmah iza čišćenja se nalazi piling. Osobe koje imaju suhu kožu trebaju raditi piling jedom tjedno i to intenzivnije na odručjima gdje su miteseri izražajniji. Osobe sa masnom kožom piling trebaju raditi češće, 2-3 puta tjedno. Piling je posebno znčajan jer uklanja mrtve stanice kože, potiče obnavljanje stanice, te matira kožu.

Ono što nikako ne biste trebali raditi jeste istiskivanje mitesera jer ćete time kožu dodatno iritirati, pogoršati stanje i vjerovatno završiti sa ožiljcima. Umjesto istiskivanja isprobajte flastere koji neće pomoći u prevenciji mitesera, ali će vam pomoći da se uspješno i privremeno izborite sa njima. Većina flastera se nanosi na vlažnu kožu (čelo, nos i bradu) kako bi bolje prionuli, te se nježno odlijepe nakon što se osuše.

Ukoliko vam navedeni savjeti ne donesu očekivani rezultat, možete potražiti stručnu pomoć u kozmetičkim salonima ili od dermatologa. Da biste se što uspješnije izborili sa miteserima trebat biti uporni i istrajni. Možda će vam trebati duže vremena, ali isplatiće se!

17.11.2011. u 21:39 | 0 Komentara | Print | # | ^

Što su maske za lice?

Maske za njegu ljepote nisu izum moderne kozmetike industrije. Još prije više tisuća godina Egipćanke i Grkinje stavljale su maske na lice. I Rimljanke su znale da cijene vrijednost sredstava za njegu ljepote. U ono vrijeme svaka ljepotica je imala svoj tajni recept, koji je ljubomorno čuvala, a danas se svaka žena može time koristiti, jer ovi recepti nisu više nikakva tajna i većina sredstava nalazi se u našoj ostavi ili se može kupiti u svakoj drogeriji.

Kada žena proslavi svoj 29. rođendan, a želi da duže vrijeme ne izgleda starija od 30 godina, tada mora bar jednom sedmično da svoj ten stimuliše maskom za lice. Jer za žene iznad 30 godina maska je neophodna ako žele da održe svoju mladost i svježinu. A koja žena to ne bi htjela?

Djelovanje maske na lice počiva na tome što ona sprečava da gornji sloj kože diše i tako omogućuje veći priliv krvi u tkivo. Tada koža postaje elastična, mišići se napinju, pore izlučuju nečistoću i ten postaje svježiji, čistiji i blistaviji.

Postoje tri vrste maski:

-maske za čišćenje,

-maske za glačanje,

-maske za zatezanje kože.

Koja je od njih ženi potrebna, ako to ona sama ne zna, može joj reći ogledalo.

Maske za zatezanje mišića ne treba često upotrebljavati. One, doduše, za kraće vrijeme osvježavaju, ali poslije toga koža je dvostruko labavija i izgleda uvelo i umorno. Ovo se dešava i kada se maska ne pravi kod kuće, nego u kozmetičkom salonu.

Najbolji uspjeh se postiže kada se maska stavlja na lice prije odlaska na spavanje. Naravno, preko noći maska ne smije ostati na licu, već se po isteku vremena, koje je označeno na receptu, mora skinuti i lice oprati. Ako se to pravilno i pažljivo izvede, djelovanje maske će trajati dva do tri dana. Ako želite da za neku svećanu priliku izgledate svježe i lijepo, naravno da o tome ne treba misliti tek u posljednjem trenutku i osloniti se na čarobnu moć maske. I još nešto: obradujte svoje lice samo kad niste uznemireni. Ni vaš muž ni vaše najbolje prijateljice ne treba da znaju kojem sredstvu treba da zahvalite za svoj lijep izgled.

Prije stavljanja maske koža se mora temeljito očistiti od šminke, prašine i ostale nečistoće. Najbolje je da se prethodno uzme parna kupka ili naizmjenični oblozi od vruće i hladne vode. Osjetljiva koža mora se malo poslije toga premazati kremom. Lezite na ležaj i potpuno se opustie, čak iako nemate mnogo vremena. Maska je potpuno bez svrhe, ako u to vrijeme trčkarate tamo-amo po kući.

Po odstranjenju maske potrebna je lagana masaža tapkanjem uz neki masni krem ili ulje. Ako jednom imate uspjeha sa nekim receptom za maske, onda ostanite uvijek pri tom. Jer i vaša koža reagira dosljedno i promjene joj ne prijaju.

17.11.2011. u 21:38 | 0 Komentara | Print | # | ^

Ublažavanje ispucalih kapilara

Crvenilo tena pa i kapaka često može ukazivati na neke druge probleme s organima u tijelu kao što su jetra i bubrezi.

Uzrok crvenih kapaka može biti i šminka te svakodnevno trljanje kod čišćenja.

Jedno od mogućih liječenja su tretmani laserom koji jačaju stijenke kapilara zbog čega manje pucaju, no to je skupo i mnogi nemaju novce za uklanjanje, a ne jamči trajno izlječenje.

Jedno od mogućih kućnih liječenja je korištenje ulja kamilice ili ruže. Kamilica ima protuupalno, nježno i smirujuće djelovanje pa je pogodna i za kožu oko očiju, a uz to se preporuča dugoročno pijenje čaja od kamilice. Ruža se općenito mnogo koristi u kozmetici zbog svoje djelotvornosti. Ostala ulja koja se koriste kod ovog problema su metvica, čempres, neroli, palmarosa, peršin, geranij, i limun koji je bogat vitaminom C koji čuva i jača kožu i njenu mladost. Navedena ulja je dobro kombinirati sa uljem kokosa ili badema. Svakodnevno masiranje će pomoći sprečavanju pojave kapilara i smanjenja njihove vidljivosti.

Možete pokušati nasjeckati lišće peršina, zamotati ga u gazu i pritisnuti na područje kapilara te držati 20 minuta.

U prehrani je za zdravlje kože poželjno unositi vitamin A takozvani biljni retinol. Retinol je poznato sredstvo u kremama protiv bora. Suha koža ukazuje na manjak vitamina A. Nalazi se u bananama, mrkvi, celeru, bundevi, potočarki, rajčici, špinatu itd. Koži su potrebni i vitamini B1 i B2, bez kojih je koža blijeda, manjkava i slaba. Nalaze se u banani, heljdi, orašastim plodovima itd. Bez vitamina B5 koža će biti sklona dermatozama i bez imuniteta na infekcije, on se nalazi u melasi i pčelinjim proizvodima. Bez vitamina B3 koža će biti ljuskava i suha, on se može naći u neprosijanom brašnu, klicama, pivskom kvascu itd.

Kapilare možete svakodnevno prekrivati olovkom boje kože ili bijelom. Potrebno je voditi brigu oko kože, nježno postupati i ne iritirati je jakim sredstvima.

17.11.2011. u 21:38 | 0 Komentara | Print | # | ^

Podbradak – Veliki neprijatelj

Jeste li i vi jedna od “sretnica” koje imaju podbradak? Ukoliko jeste, svakako nastavite čitati dalje. Možda vam pomognu baš ovi savjeti kako da postane manje vidljiv ili da spriječite njegov nastanak.

Za podbradak ne moraju uvijek biti krivi kilogrami, iako u većini slučajeva jesu. Svaki kilogram viška rasporedit će se na neželjena mjesta, a to su trbuh i podbradak. Ako imate koji kilogram viška, pokušajte ga izgubiti jer ćete time vjerojatno izgubiti i podbradak.

Naime, postoje i vježbe za podbradak. Ne znam koliko su učinkovite, izvodim ih tek od nedavno, a kao što svi znamo, rezultati nisu vidljivi odmah. Postoje tri vježbe koje izvodim i nisu komplicirane, možete ih izvoditi u bilo koje vrijeme i koliko god puta hoćete. Podignite glavu i gornjim djelom ruke prođite deset puta od jednog uha do drugoga. Zatim, na isti način prođite rukom od vrata pa sve brade. Također ju ponavljajte deset puta. Treća vježba je najjednostavnija. Naizmjenično izgovarajte X i O tako da zatežete mišiće.

Koristite i kreme za učvršćivanje kože. Isprobajte, ako već niste, Garnierovo mlijeko za učvršćivanje tijela. Nakon nekoliko upotreba osjetit ćete razliku. Koristit će vam za cijelo tijelo, tako da ne morate kupovati posebnu kremu. Ako imate viška novca, svakako kupite posebnu kremu koja je namijenjena baš za lice.

Pazite na frizuru! Postoje neke frizure koje će podbradak dodatno naglasiti, ali i one koje će promijeniti izgled vašeg lica i učiniti ga manje vidljivim. Stoga oprez kod odabira frizure ukoliko imate podbradak.

Šminka čini čuda, to nam je svima jasno. Stvarajući suptilnu sjenu, stvorit ćete prividno čvrstu liniju brade. Za to koristite mat bronzer. Nanosite ga na sam rub čeljusti. Nemojte pretjerivati s nanošenjem. Prijelazi ne smiju biti vidljivi.

Dok spavate, pokušajte zabaciti glavu malo unatrag ili jednostavno spavajte na trbuhu. Čitanje u krevetu zaboravite.

Gušavost ili struma također može biti uzrok podbratka. Štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona i zbog toga povećava svoju masu kako bi proizvela veću količinu hormona. Uzroci mogu biti nedostatak joda u hrani i vodi ili neki urođeni poremećaji. Simptomi kod manjeg povećanja su blagi pritisak u donjem dijelu vrata, a kod većih može doći do problema s disanjem i gutanjem.

I za kraj ono najvažnije. Nastojte glavu uvijek držati malo više nego inače, tako da vam se podbradak malo zategne. Ispravite se i uvijek držite glavu visoko. Pokažite da imate samopouzanja i da vam sitne nepravilnosti na tijelu ne smetaju. Pokažite da ste šminkerica! Laughing

17.11.2011. u 21:37 | 0 Komentara | Print | # | ^

Nastanak i sprečavanje bora oko očiju

Prvi pokazatelj starenja kože i izdajica vaših godina su bore oko očiju. Ma koliko se smatralo da su one neminovna posljedica proživljenih godina, njihov nastanak može se odgoditi za kasniji period. Odgađanjem nastanka bora oko očiju lice će duže zadržati mladolik izgled, što je moderan trend. Lijepo, njegovano lice privlačno je oku svakog promatrača i svakog vašeg sagovornika. A, naročito vama samima.



Zašto nastaju bore oko očiju

Zbog treptanja i mimike lica, koža oko očiju je u stalnom pokretu i to je jedan od razloga nastanka bora. Naime, tu je koža veoma tanka i nježna, tri puta tanja od ostale kože lica. U koži oko očiju tri puta je manje vezivnih i elastičnih vlakana. A, upravo ta vlakna koži daju čvrstinu i elastičnost. Tu je i pet puta manje žlijezda lojnica u odnosu na ostalu kožu lica.

Smanjena količina loja, produkta lojnih žlijezda, ima za posljedicu brzo isušivanje kože oko očiju, što je dodatni faktor brzog stvaranja bora, pokazatelja starosti.

Zbog nježnosti ove kože tragovi nezdravog života upravo se prvo vide oko očiju. Pušenje, osim što je štetno za čitav organizam, naročito je štetno za najnježnije dijelove kože. Štetni sastojci duhanskog dima direktno djeluju na ćelije kože lica, a naročito na predio oko očiju. Apsorbirani sastojci duhanskog dima dodatno oštećuju kožu.

Neprospavana noć, ili još gore, neprospavane noći, neminovno ostavljaju tragove oko očiju. Smanjen period odmora ne dozvoljava regeneraciju ćelijama kože, one se ne mogu opor-aviti ni od dnevnog umora, a moraju izdržati i nesanicu. Ukoliko ste noć proveli u zadimljenom prostoru, efekti starenja se višestruko nagomilavaju.

Boravak u zadimljenom, neprozračenom, zagušljivom prostoru ne samo da je štetan za zdravlje, on ostavlja prve, jasno vidljive znakove na kožu oko očiju. Pretjerano izlaganje djelovanju sunčevih zraka, također, oštećuje kožu oko očiju. Ako imate smetnje sa vidom i škiljite dok gledate, neminovno ćete imati za posljedicu nastanak bora oko očiju. Do tridesete godine ove bore su, uglavnom, uzrokovane mimikom lica i kože oko očiju prilikom smijanja, treptanja očnih kapaka ili kao posljedica djelovanja sunca. Prve bore oko očiju su sitne, u obliku mreže. Pojavljuju se već oko dvadesete godine. Nakon tridesete godine koža gubi napetost i elastičnost, usporavaju se njene prirodne funkcije, pa se, uz svakodnevni stres, umor i neprospavane noći oko očiju brže stvaraju bore.



Kako sprečavati i odgađati nastanak bora

Nastanak bora ne može se sasvim spriječiti. Ali, može se sprečavati, može se odgoditi za kasniji period. Pravila takvih postupaka su vrlo jednostavna:

1. Vodite zdrav život.

2. Nemojte pušiti.

3. Ne boravite u zadimljenom prostoru.

4. Nemojte krasti vrijeme od spavanja.

5. Redovno se odmarajte i odvojite vrijeme za šetnju na čistom zraku. Sve navedeno su unutrašnji faktori u prevenciji nastanka bora oko očiju. No, postoje i upute za sprečavanje bora općenito, a ne samo oko očiju. Elastičnost kože možemo sačuvati izvana ako je pravilno njegujemo kvalitetnim proizvodima.

Počnite blagovremeno koristiti kreme za njegu i hranjenje kože. Kreme za predio oko očiju trebate početi koristiti kada navršite dvadeset godina. To su ne samo hidrantne kreme, koje će koži dati vlažnost. Potrebno je koristiti noćne, masne kreme, da bi se koži dao odgovarajući masni sloj koji će spriječiti njeno isušivanje. Te kreme će vratiti elastičnost koži i prevenirati nastanak bora. Naročito su dobre kreme koje sadrže aktivne supstance u obliku liposoma koji prodiru duboko u kožu. Preparati koji sadrže lecitin i hijaluronsku kiselinu hrane i učvršćuju kožu oko očiju, smanjuju podočnjake, uklanjaju tragove umora, a bore postaju pliće i manje vidljive. Preparati na bazi retinola regeneriraju kolagena vlakna. Bore postaju znatno pliće nakon primjene tih preparata.

Kremu nanosimo na očišćenu i suhu kožu. Kreme za predio oko očiju treba nježno utapkati, a eventualni ostatak nježno umasirati u kožu kružnim pokretima. Masaža počinje od korijena nosa prema obrvama, spušta se prema sljepoočnicama i završava kružnim pokretom prema nosu. Mora se naglasiti da sve osobe ne podnose podjednako kreme za njegu. Jedan od prvih znakova nepodnošenja kreme za predio oko očiju je pojava crvenila sluznice oka i suzenje oka, kao i pojava crvenila i svrbeža na dijelovima kože na koje je krema nanesena. Zato prije kupovine kreme za predio oko očiju, koje su redovito dosta skupe, testirajte kremu. Ako se pojavi bilo koji od navedenih simptoma, nemojte kupiti tu, već testirajte druge kreme sve dok ne nađete odgovarajuću.



Obavezna zaštita od sunca

Redovno nanesite zaštitnu kremu prije izlaska na sunce. Kada je riječ o koži oko očiju, to podrazumijeva nanošenje krema prilikom svakodnevnih izlazaka u grad kada je vrijeme sunčano. Zaštitnu kremu protiv sunca nanesite preko kreme za njegu kože oko očiju. Nakon povratka kući isperite zaštitnu kremu protiv sunca, i ponovo nanesite hranjivu kremu za predio oko očiju.



Još četiri preporuke

1 Kožu oko očiju nikada ne brišite već je posušite nježnim tapkanjem najmekšim ručnikom.

2 Kada je vrijeme sunčano, nosite sunčane naočale. Nemojte škiljiti prilikom gledanja.

3 Ako imate problema sa vidom, obavezno nosite korektivne naočale.

4 Ne smijemo zaboraviti da pravilna prehrana i dovoljan unos tekućine, pri čemu mislim na običnu vodu, pomažu u sprečavanju nastanka bora.

17.11.2011. u 21:37 | 0 Komentara | Print | # | ^

Izgledajte mlađe bez estetske kirurgije

Niste zadovoljni svojim izgledom; pojavile su se fleke, bore, mišići su opušteni, imate umoran izgled i beživotnu kožu što još više dolaze do izražaja nakon ljeta i sunčanja.

26

Za otklanjanje umornog izgleda i pomlađivanje lica nije nužan posjet kirurgu, jer postoje nove tehnike koje savršeno zamjenjuju skalpel tako da je dovoljan i posjet malo bolje opremljenom kozmetičkom salonu.

Krema umjesto lasera

Tamne fleke na koži mogu nastati kod prevelikog izlaganja suncu, tijekom trudnoće, zbog uzimanja određenih lijekova ili starenjem. Bez obzira iz kojeg razloga nastaju, većina žena ih želi odstraniti. Ukoliko fleke nisu stare, mogu se koristiti proizvodi na bazi voćnih kiselina i vitamina C, za eliminiranje površinskog sloja kože koji se mogu nanijeti na cijelu površinu lica. Ukoliko se radi o starijim i tamnijim flekama, potrebno je koristiti kreme na bazi supstanci za izbjeljivanje. Krema djeluje tako da reapsorbira višak melanina i sprječava stvaranje novog pigmenta.



Kozmetički preparati sa efektom botoksa

Prve bore koje se pojavljuju su oko očiju i na čelu nastaju uglavnom zbog facijalne mimike. Mogu se ukloniti sa botoksom Dysport-om ili sa hijaluronskom kiselinom. Neovisno koji od ovih tretmana odaberete bore se ispravljaju, ali ne trajno, tako da je neizbježno ponavljanje tretmana. Druga mogućnost, koja je manje invazivna su kozmetički preparati koji imaju djelovanje botoksa. Jedna od te vrste je Botox-like krema (B-Like) koja sadrži peptide, proteinske supstance kao argirelin koje djeluju na mišiće odgovorne za mimiku lica. Dok botoks djeluje dubinski, blokira kontrakciju i paralizira mišiće, peptidi djeluju površinski i opuštaju ih. Rezultati su identični: sitne bore se rastežu, a one veće izgledaju zategnute.



Serum- zamjena za lifting

Poslije tridesete godine konture lica se polako počinju modificirati, a oko pedesete promjena je velika. Nekad je jedino rješenje problema bio face lifting, no danas se koriste tretman na bazi hijaluronske kiseline koji se ubrizgava pod kožu lica te ostaje u dermi nekoliko mjeseci. Na taj način kreira se rezerva tekućine koja licu daje osvježen i tonificiran izgled. Efekti su vidljivi 15 minuta nakon nanošenja; bolja definiranost kontura lica i manje vidljive bore.

17.11.2011. u 21:36 | 0 Komentara | Print | # | ^

Jutarnje brzinsko šminkanje – uštedite i do osam minuta

Ponekad su i sekunde važne, jer nitko zbog uređivanja i šminkanja ne smije zakasniti na posao

Ako ste jedna od onih žena koja jednostavno nema snage niti vremena jutro provoditi pred ogledalom uređujući se, ali vaš posao ipak zahtjeva dotjeranost, ovo su pravi savjeti za vas.

U sedam koraka savjetujemo kako brzinski staviti šminku i dovesti se u red, izgledati prirodno i njegovano, a tako možete uštedjeti i do osam minuta!

jutarnje_sminkanje1
1. Preskočite temeljni puder – tekući puder (ušteda vremena: 60-86 sekundi)
Ne trebate stavljati temeljni puder baš svaki dan. Osim što će vam on začepiti i proširiti pore, oduzima dragocjeno vrijeme kojeg nemate. Dovoljan će biti korektor koji će vam pomoći da sakrijete određene nedostatke na licu (podočnjake, mrlje, crvenila).

2. Koristite bronzer i rumenilo u jednom (ušteda vremena: 35 sekundi)
Nemojte podcjenjivati moć bronzera/rumenila, koji će vam osvježiti i otvoriti lice, te ćete postići dojam uređenosti. Koristeći debeli kist za lice, nanesite bronzer na jagodične kosti, bradu, čelo i nos.

3. Stavite olovku za oči samo na gornje kapke (ušteda vremena: 30 sekundi)
Ovo je pametan korak zbog nekoliko razloga. Ne samo da ćete uštedjeti vrijeme, nego ćete izbjeći izgled rakuna ili premorenosti u slučaju da vam niti korektor ne pomogne pri skrivanju podočnjaka.
4. Maskara (ušteda vremena: 2-3 minute)

Pobrinite se da vaša maskara, odnosno četkica, na sebi nema grudice i druge prljavštine. Također, neka bude nova!

Jednim nanošenjem postići ćete potreban efekt, a to je da vam oči izgledaju otvorenije, ljepše i odmornije. Druga je mogućnost da koristite prozirnu maskaru.

5. Bolje puder u prahu, nego u kamenu (ušteda vremena: 60 sekundi)

Puderi u prahu novije generacije mogu zamijeniti ostale pudere i mnogo se lakše, brže i jednostavnije nanose nego puder u kamenu. Puder u prahu nanosite širokom četkicom isto kao i bronzer. Također, ako ne volite bronzer, puder u prahu je dostojna zamjena.

6. Bez ruža i olovke za usne (ušteda vremena: 60 sekundi)

Umjesto teških ruževa, te nanošenja olovke za usne, na usnice stavite samo lagano sjajilo ili balzam za usne. Izbjegavajte šljokičasto sjajilo za usne ako imate više od 28 godina. Naime, ono može izgledati neprofesionalno. Osim toga šljokice vam se nakon nekog vremena mogu nakupiti na rubovima usna što ne izgleda nimalo privlačno.

7. Bez velikih popravljanja

Ako imate dovoljno kvalitetnu šminku, ne morate ju popravljati na poslu tijekom dana. Sve što trebate učiniti je s vremena na vrijeme uzeti čistu maramicu i pritisnuti ju na lice kako bi upila višak masnoće, što će vašem licu ponovo dati svježinu. S vremena na vrijeme, na usne nanesite balzam za usne.

17.11.2011. u 21:35 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2011  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Studeni 2011 (12)
Rujan 2011 (4)
Lipanj 2011 (2)
Svibanj 2011 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

O svemu sto ej bitno a i nebitno....

Linkovi

Sigurne Dojave?

Zaradimo skupa?

Terorizam danas?

Sigurne Dojave.com

Zaradi Online Odmah !!!

Zadar

Plitvice

Dubrovnik

Trogir

Rovinj

Brela

Mythoogy Creatures

Orpheus and Eurydice

Norse Mythology

Meet Soulmate !!!

Autism in Children !!!

Weight Loss !!!

Bestsell Ebooks !!!

Hack Tools !!!

romance !!!

cracks !!!

share cash !!!