Agram news

23.12.2009., srijeda

Popularizacija znanosti


Studenti fizike Jelena Petković i Robert Rumenović obilaze osnovne i srednje škole kako bi pokazali djeci u školama pokuse (photo by: Suzana Opačak)

Studenti fizike s zagrebačkog Prirodoslovno matematičkog fakulteta pokrenuli su projekt kojim nastoje popularizirati fiziku u osnovnim i srednjim školama. Projekt traje od 2005. godine, a pokrenuli su ga jer je uočeno da svuda u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, opada interes za studiranjem prirodnih znanosti, a među njima i fizike.
Popularizacijom znanosti se nastoji određeno znanstveno područje približiti onima koji s njim nisu profesionalno vezani. Cilj je da se unaprijedi percepcija znanosti kao društveno iznimno korisne djelatnosti koja omogućava razvoj i napredak zajednice.
Projekt studenata fizike zove se fizika express, zajedno obilaze osnovne i srednje škole gdje studentima drže zanimljiva predavanja i pokazuju pokuse koje učenici nemaju prilike vidjeti na redovnim školskim satovima. Odlaze u školu koja pokaže interes da im oni dođu te su do sada već bili su duž cijele Hrvatske. Studentica Jelena Petković koja več nekoliko godina sudjeuje na ovom projektu je rekla kako njihov projekt već daje rezultate budući da među svojim studentima imaju učenike koji su imali prilike vidjeti njihovo predavanje.


Student Robert pokazuje učenicima pokus s fosforom (photo by: Suzana Opačak)

“Znanost bi se mogla popularizirati drugačijim pristupom u samim školama? Naravno učenje svega iz udžbenika, bubanje napamet – to je nezanimljivo. Trebalo bi ih zainteresirat – da i oni sami nešto naprave.” predložio je Robert Rumenović koji također sudjeluje na ovom projektu.
Mladi znanstveni entuzijasti dokaz su da oni koji se odluče baviti znanošću doista uživaju u tome.
Cilj nam je da bude čim više interaktivno jer tako ih potičemo na razmišljanje da oni sami razmisle što bi se moglo dogoditi . Tražimo njihova objašenjenja i na kraju im damo prava objašnjenja. Naravno pojednostavljenjena.” objasnila je Jelena način na koji djeci približavaju znanost.
Još jedan projekt koji se bavi popularizacijom znanosti je FameLab odnosno Laboratorij slave koji tradicionalno organizira BritishCouncil u sklopu Festivala znanosti. Cilj Laboratorija slave je da mladi znanstvenici održe zanimljiva izlaganja koja može razumjeti publika koja prati natjecanje. O uspjehu hrvatskih mladih znanstvenika govori i činjenica da je prošle godine mladi znanstvenik Marko Košiček s Instituta Ruđer Bošković osvojio prvo mjesto na međunarodnom natjecanju « Laboratorija slave » u Velikoj Britaniji.
Ovakvi projekti kojima se znanost želi popularizirati te djeca motivirati za odabir znanstvene karijere kao životnog poziva je za svaku pohvalu. Nadajmo se da će ovakvih projekata biti još više te da će djeca barem zavoljeti prirodne znanosti.


Učenici se zabavljaju dok uče o zvučnim valovima (photo by: Suzana Opačak)

Fizika ekspres


Suzana Opačak

- 08:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (5)
Studeni 2009 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi

Brojač posjeta